• 02-09-2014 Spectacol iesean prezentat la Festivalul de Teatru "Grigore Vasiliu Birlic"
• 02-09-2014 Europa, trezeste-te, asa a inceput si Al Doilea Razboi Mondial - avertisment de la Moscova
• 02-09-2014 Activitatea stiintifica a lui Antoine Deparcieux
• 02-09-2014 Ion Mihai Pacepa, Edward Snowden si operatiunile secrete ale Rusiei
• 02-09-2014 Invataturile Parintelui CLEOPA
• 02-09-2014 Hernán Cortés si cuceririle armate
• 02-09-2014 Operatiunea secreta Mongoose
• 02-09-2014 Tematica fictionala a operei lui Joseph Roth
• 02-09-2014 DOSARE DECLASIFICATE: FBI a antrenat locuitori din Alaska pentru a deveni agenti in cazul unei invazii sovietice
• 02-09-2014 Iti creste inima cand o auzi pe aceasta fetita recitand poezia «Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie» - VIDEO
• 02-09-2014 Unde este Gradina Edenului?
• 02-09-2014 Romania trimite militari in Ucraina
• 02-09-2014 Viata poetului roman Damian Ureche
• 02-09-2014 Acesta este evenimentul care a determinat raspandirea Ebola
• 02-09-2014 Cercetarile arheologice ale lui Ernst Curtius
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Trailer Filme
Video Divertisment
Muzica Populara
Video Sport

Madame Tussauds si muzeul de ceara

 

Madame Tussauds este un muzeu de ceara din Londra, cu filiale in mai multe orase mari ale lumii. A fost infiintat de Marie Tussaud,sculptorita in ceara. Initial, denumirea muzeului se scria "Madame Tussaud's", dar apostroful nu mai este utilizat.

Marie Tussaud, pe numele ei adevarat, Anna Maria Grosholtz (1761-1850), s-a nascut la Strasbourg in Franta. Mama sa lucra ca menajera pentru Dr. Philippe Curtius, un medic priceput la modelarea cerii. Acesta a invatat-o pe micuta arta de a modela ceara, in 1765, Tussaud a facut o figurina de ceara care o reprezenta peMarie-Jeanne du Barry, amanta lui Ludovic al XV-lea. Aceasta este cea mai veche piesa expusa la muzeul din Londra. Prima expozitie a figurilor de ceara ale lui Marie Tussaud a avut loc in 1770 si a atras un public destul de mare. Expozitia s-a mutat la Palatul Regal de la Paris in 1776.

Prima figura de ceara a Mariei Tussaud a fost ce a lui Voltaire, in 1777. Alti oameni celebri pe care i-a sculptat la acel moment sunt Jean-Jacques Rousseau si Benjamin Franklin. In timpul Revolutiei Franceze ea a modelat multe dintre victimele cunoscute. In memoriile sale, povesteste cum cauta printre cadavre pentru a gasi capetele decapitate ale cetatenilor executati, dupa care modela masti. Dupa moartea medicului in 1794, ea a mostenit colectia sa vasta de modele de ceara si-a petrecut urmatorii 33 ani calatorind prin Europa. Casatoria cu Francois Tussaud in 1795 i-a dat un nou nume de scena - Madame Tussauds. In 1802, a plecat la Londra, si din cauza razboiului franco-britanic, n-a putut sa se intoarca in Franta, asa ca a calatorit in intreaga Mare Britanie si in Irlanda expunandu-si colectia. Pentru un timp, a fost gazduita de Teatrul Lyceum, iar din 1831 Tussaud a incheiat o serie de contracte de inchiriere pe perioade scurte pe strada Baker, unde a fost si prima ei locuinta permanenta in 1836. 

Prin 1835 Marie s-a stabilit in Baker Street, la Londra, si si-a deschis un muzeu. Una dintre principalele atractii ale muzeului ei a fost la Camera Ororilor. Aceasta parte a expozitiei includea victime ale Revolutiei Franceze si figuri nou create ale asasinilor si infractorilor. Numele este de multe ori atribuit unui colaborator al revistei Punch in anul1845, dar Marie pare sa fi fost ea insasi inventatoarea denumirii, folosind-o in publicitate inca din 1843.

Alti oameni celebri au fost adaugati la expozitie, inclusiv Horatio Nelson si Sir Walter Scott. Unele dintre sculpturile facute de Marie Tussaud continua sa existe si sunt inca expuse. Galeria initiala continea aproximativ400 de figuri diferite, dar incendiul din 1925 si bombele germane din 1941 au distrus cele mai multe dintre modelele mai vechi. Matritele au supravietuit (ceea ce a permis refacerea sculpturilor istorice) - si pot fi admirate la muzeul. Alte chipuri din vremea lui Tussaud sunt RobespierreGeorge al III-lea si Benjamin Franklin. In 1842, ea si-a facut un autoportret, care este expus la intrarea in muzeu. Marie Tussaud a murit in somn la 15 aprilie 1850.

Prin 1883 spatiul reastrans si cresterea costurilor de pe Baker Street l-au fortat pe nepotul ei, Joseph Randall, sa inaugureze locatia curenta a muzeului Tussauds, pe Marylebone Road. Noile galerii au fost deschise pe 14 iulie 1884 si au fost un mare succes. Cu toate acestea, costurile de constructie, care se incadreaza atat de curand dupa procurarea a varului sau Louisa cota de jumatate in afaceri in 1881, a insemnat de afaceri a fost sub-finantate. In februarie 1889, muzeul Tussauds a fost vandut unui grup de oameni de afaceri, condusi de Edwin Iosia Poyser, datorita faptului ca intretinerea si costurile cladirilor se ridicau la sume prea mari si nu puteau fi acoperite. In iunie 1889, Edward White, un artist concediat de noii patroni, s-a razbunat pe ei, punand o bomba la muzeu.

Muzeul figurilor de ceara ale lui Madame Tussauds a ajuns o atractie turistica majora a Londrei, si a incorporat pana de curand, London Planetarium, in aripa sa vestica. Muzeul s-a extins si va continua sa se extinda cu filiale in Amsterdam, Bangkok, Berlin, Dubai, Las Vegas, New York, Hong Kong, Shanghai, Washington siHollywood. Figurile de cear expuse in zilele noastre la Muzeul Tussauds cuprinde fete istorice si regale, vedete de film, stele ale sportului, dar si criminali celebri. Desi sunt cunoscute sub numele de „Madame Tussauds", muzeele sunt detinute de o companie numita Merlin Entertainments, in urma achizitiei Grupului Tussauds in mai 2007. In 2010, parteneriatul semnat intre Merlin Entertainments si Tatweer va duce la deschiderea unui muzeu Madame Tussauds in Dubai.

Curiozitati
* Actorul indian Aamir Khan este singurul actor care a refuzat oferta din partea muzeului Madame Tussauds. 
* Avand 18 ani la momentul in care sculptura lui de ceara era modelata, Bill Kaulitz de la Tokio Hotel a fost cea mai tanara persoana care a fost vreodata imortalizata intr-o statuie de ceara la Madame Tussauds, pana candShiloh Pitt (fiica cuplului Brad Pitt si Angelina Jolie), in varsta de doua luni, i-a luat acest titlu.

sursa:roportal.ro 

Articole despre: +muzeu +madame tussauds
loading...

Video Stiri