• 10-02-2016 Johnny Depp devine Omul Invizibl
• 10-02-2016 Preotii s-au decis sa spuna adevarul fara... „sutana”: Sunt biserici unde nu se fac botezuri si cununii de cativa ani
• 10-02-2016 Un SECRET ascuns in interiorul unei picturi a starnit interesul! Daca privesti cu atentie il poti observa!
• 10-02-2016 Iti mai amintesti cum dansai pe „Macarena”? Cum arata acum membrii formatiei Los del Rio!
• 10-02-2016 Secretul lui Michael Jackson pe care nimeni nu-l banuia. Ce a ascuns cantaretul toata cariera lui
• 10-02-2016 Povestea fratilor Sullivan, cei care au schimbat legile razboiului. ”Au murit!” ”Cati?””Toti cinci!”
• 10-02-2016 Alexandru Visinescu condamnat la 20 de ani de inchisoare
• 10-02-2016 Lucruri fascinante si putin cunoscute despre Egiptul antic
• 10-02-2016 Expozitia de fotografie "Stop cadru" a lui Silviu Ghetie, la Galeria ICR Berlin
• 10-02-2016 Arheologii au dovada ca rachiul a fost inventat de bulgari
• 10-02-2016 Un ARHITECT ROMAN sustine ca a gasit numeroase SIMBOLURI MASONICE in acest important ORAS din ROMANIA!
• 10-02-2016 Ministrul Culturii: "Cumintenia Pamantului", intr-un proces complex de negociere
• 10-02-2016 Atelierul „Civil Society Pitch” la One World Romania 2016, in perioada 26-27 martie
• 10-02-2016 Sentinta finala in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu va fi anuntata azi
• 10-02-2016 Castelul din Ciucea nu si-a incetat activitatea, iar vizitatorii sunt bine-primiti
Mica Publicitate
Vezi Toate | Adauga
Trailer Filme
Video Divertisment
Muzica Populara
Video Sport

Marele faraon egiptean Pepi al II-lea Neferkare

 

Pepi al II-lea, (2259-2185) a fost al 5-lea faraon al dinastiei a VI-a a Egiptului Antic.

Pepi al II-lea a fost fiul lui *Pepi I si al reginei Ankhnes-merire a II-a.

In literatura de specialitate de multe ori apare ca fiind suveranul cu cei mai multi ani de domnie, adica 94 de ani. In Canonul Regal din Torino (col. IV. 5) suveranul ar fi domnit mai mult de 90 de ani, cifra unitatilor fiind efatata. Dupa cum a specificat egiptologul H. Goedicke, este mai mult ca sigur ca aceasta cifra foarte mare este eronata, deoarece scribul a confundat cifra 60 cu 90, ceea ce in scrierea hieratica, in care a fost redactat documentul, sunt similare. 

Vezi si A fost identificat mormantul faraonului Sobekhotep I 

Se pare ca Manethon a preluat traditia transmisa de papirusul regal si prin urmare afirmase ca „Phiops…si-a inceput domnia la varsta de 6 ani…“, domnind pana la varsta de 100 de ani. Dupa acelasi egiptolog american, cifra vehiculata de preotul din Sebennytos este foarte apropiata de cei 110 ani de viata, care apar in textele egiptene si reprezinta varsta ideala de viata pentru vechii egipteni.

Desigur, documentele istorice ale vremii nu lipsesc, insa ultima data se refera la „…cea de-a 32-a (31?) intamplare…“, adica la 64 de ani de domnie ai lui Pepi al II-lea. Intr-adevar, daca tinem cont de observatiile lui H. Goedicke, este nefiresc ca in rastimp de 30 ani sa nu apara nici o insemnare privind domnia faraonului. Textul la care ne-am referit pr-vine din sanctuarul central al templului funerar al lui Pepi al II-lea. Daca acceptam data propusa de Goedicke atunci intreaga cronologie a sfarsi-tului dinastiei a VI-a pare a fi mult mai rezonabila decat cea vehiculata pana la el.

Date interesante despre domnia lui Pepi al II-lea contin textele au-tobiografice ale inaltilor demnitari ai vremii. Horkhuf, administratorul Egiptului de Sus, poseda un mormant de dimensiuni mari la Qubbet el-Hawa (Assuan).

Vezi si Mancarea zeilor pamanteni din Egiptul Antic
In textul autobiografic, gravat pe fatada mormantului sau, Horkhuf relateaza despre misiunile pe care le-a dirijat in teritoriile aflate la sud de Egipt, in calitate de „sef al caravanelor“(imi-ra au). In ur-ma unei asemenea actiuni, regele afland ca Horkhuf s-a intors din tara Yam, printre altele, si cu un pigmeu i-a adresat o scrisoare, datata in anul al 4-lea al domniei sale, prin care ii solicita venirea la Memphis impreuna cu pigmeul pentru a-l distra. Considerand primirea acestei depese o onoare, demnitarul a inclus textul ei in autobiografia sa.

Un inalt demnitar, Pepinakht, „seful trupei, cancelar si prieten unic al regelui“, a intreprins din ordinul lui Pepi al II-lea raiduri militare la sud de prima cataracta. In urma acestora, Pepinakht, numit si Heqaib, a adus la Memphis o prada pretioasa: doua printese si copiii lor din Wawat si Irtjet, precum si numerosi sefi locali din regiunile amintite.

Intamplari interesante relateaza si textul autobiografic din mormantul lui Sabni de la Qubbet el-Hawa (Assuan). Personajul, care a purtat si titulatura de „confident al regelui din fruntea sudului“, a intreprins o actiune militara in Nubia cu scopul de a readuce in tara corpul tatalui sau, Mekhu, cel care a decedat in cursul unor lupte purtate cu nubienii. Sabni a adus si o bogata prada de razboi, motiv pentru care regele l-a numit preot funerar al piramidei sale de la Saqqara, ceea ce a insemnat in acelasi timp si primirea a cca. 12 ha de pamant.

Asemanator predecesorilor sai, Pepi al II-lea continua exploatarea carierei de alabastru de la Hatnub, multe dintre operele de arta, in special statui si vase fiind confectionate din acesta piatra.

Continuand politica faraonilor dinastiilor a V-a si a VI-a, Pepi al II-lea a acordat o mare insemnatate relatiilor comerciale cu zona Libanului, de unde au fost aduse in special diferite specii de conifere pentru a confectiona nave, a le utiliza in constructii civile si religioase sau pentru sarcofage. Turcoaza si cuprul au fost aduse de la Wadi Maghara din Sinai, in timp ce alevritul de la Wadi Hammamat.

Din timpul domniei lui Pepi al II-lea dateaza o serie de decrete regale: unul de la Abydos, patru de la Coptos, unul de la Saqqara si un decret in favoarea guvernatorilor Oazei Dakhla. Aceste decrete in marea lor majoritate sunt in legatura cu instituirea cultului mortuar al unor personalitati (v. cazul reginei Udjebten, al guvernatorilor de oaze Khentika si Medunefer din Khargeh etc.) si care necesitau numirea unui personal specializat sau scutirea unor temple de o serie de impozite si dari (v. cazul templui zeului Min din Coptos).

In timpul domniei lui Pepi al II-lea se poate vorbi de o intarire a influentei si a pozitiei marilor demnitari ai unor provincii, ceea ce va duce treptat la o descentralizare a puterii regale. Inaltii functionari din Qusae, Akhmim, Abydos, Edfu sau Elephantine vor acumula averi impresionante, care vor fi transmise din tata in fiu. Numirea de catre faraon a doi viziri, unul pentru Egiptul de Jos si unul pentru Egiptul de Sus, reflecta intentia suveranului de a efectua un control mai eficient asupra provinciilor.

Complexul morturar al lui Pepi al II-lea a fost construit la Saqqara, piramida sa situandu-se la sud de cea a lui Merenre si *Djedkare, foarte aproape de mastabaua lui *Shepseskaf . Initial avea o inaltime de 52,5 m, actualmente fiind destul de ruinata. In templul vaii au fost descoperite reliefuri care-l infatiseaza pe rege in fata zeilor sau subjugand inamicii, ori aflat la vanatoare. Templul mortuar pastreaza inovatia adusa inca din timpul lui *Niuserre, iar basoreliefurile il infatiseaza pe faraon triumfand asupra tuturor fortelor care provoaca dezordine in Univers. Francezul G. Jéquier, care a efectuat sapaturi in complexul sau morturar intre anii 1926-1936, a reusit sa clarifice faptul ca multe dintre reliefurile apartinand sepulturii lui Pepi al II-lea au fost copiate de catre artisti din complexul lui *Sahure.

In jurul zidului de incinta al piramidei lui Pepi al II-lea se gasesc micile piramide apartinand nevestelor sale Iput a II-a, Neith si Udjebten, fiecare cu propriile capele, temple si piramidele satelit.


Urmareste CULTURAL.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri

Mica publicitate

Vezi toate anunturile | Adauga gratuit anuntul tau