• 01-07-2016 Descoperirea din Romania care schimba tot ce stiai despre om: Relatia nestiuta dintre primul om si un Neanderthal
• 01-07-2016 Cutremur in Uniunea Europeana: Ungaria face un anunt SOC
• 01-07-2016 Adevarul zguduitor despre par! De ce in unele culturi oamenii nu se tund niciodata
• 01-07-2016 Oras de 5.000 de ani, descoperit sub pamant: Poate fi cel mai mare din lume
• 01-07-2016 Submarinele Germaniei si Poloniei trec sub comanda comuna in Marea Baltica
• 01-07-2016 Vacanta Mare la Palatul Copiilor. La ce activitati pot participa elevii din Iasi
• 01-07-2016 Veste neasteptata de la Melania Medeleanu
• 01-07-2016 Taiwan a lansat o racheta supersonica spre China, din greseala. Cum s-a ajuns la asa ceva
• 01-07-2016 Inevitabilul s-a produs. Veste trista de la romanii din Anglia
• 01-07-2016 Ti-l mai amintesti pe pustiul din "Karate Kid"? Cum arata acum, dupa 32 de ani de la incheierea filmarilor
• 01-07-2016 O suta de laureati ai premiului Nobel critica Greenpeace. Vezi de ce
• 01-07-2016 Parintii unui tanar, INGROZITI. Ce au descoperit cand au exhumat cadavrul fiului lor
• 01-07-2016 Cu ce suma a contribuit Mugur Isarescu pentru Cumintenia Pamantului
• 01-07-2016 100 de ani de la Batalia de la Somme, locul unde au murit peste 1 milion de oameni
• 01-07-2016 Ultimul episod din „Game of Thrones”, audiente record
Trailer Filme
Video Divertisment
Muzica Populara
Video Sport

Sabia lui Stefan cel Mare

 

Despre Stefan cel Mare cu totii stim cate ceva, insa ceea ce este cu adevarat impresionant este faptul ca a reusit sa domneasca 47 de ani, timp in care a dus 47 de lupte (din care a pierdut doar una - de fapt mai mult o remiza decat o infrangere) si a intemeiat, refacut sau inzestrat peste 44 de manastiri si biserici; si toate acestea intr-o perioada in care o domnie dura cativa ani sau chiar luni. Unul dintre cele mai pretioase obiecte ramase de la domnul Moldovei este sabia sa. 

Sabia a fost primita de Stefan cel Mare dupa batalia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, in semn de recunoastere a rolului decisiv al Moldovei in apararea crestinatatii. Sabia a fost realizata din otel de Toledo, cel mai bun material existent in Evul Mediu pentru fabricarea armamentului. Manerul in forma de cruce al sabiei este impodobit cu stema Moldovei. In cursul secolului al XVI-lea, sabia a ajuns la Istanbul, unde este pastrata si astazi la muzeul Topkapi. Exista doua variante distincte referitoare la modul in care sabia a parasit Moldova, scrie doxologia.ro.

Vezi si Stiati ca Stefan cel Mare....  

Conform uneia dintre ele, sabia a fost daruita de Stefan cel Mare sultanului, cu putin timp inainte de a muri. In acest fel, Stefan a dorit sa recunoasca meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legenda plaseaza momentul pierderii sabiei la sfarsitul primei domnii a lui Petru Rares. Fiu al lui Stefan cel Mare, Petru a incercat sa redeschida lupta cu Imperiul Otoman in 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea sa duca la pierderea domniei si la refugierea lui Rares in Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Stefan al V-lea, cunoscut ca „Lacusta-Voda“. 

Turcii au jefuit tezaurul Moldovei inainte de a se retrage, luand cu ei si sabia lui Stefan cel Mare. Timp de 460 de ani, sabia nu a mai parasit Turcia. Ea a fost expusa ultima data in tara noastra in iulie 2004, la Muzeul National de Arta al Romaniei. Cu aceasta ocazie Guvernul Turciei a donat o copie a sabiei statului roman. Copia sabiei lui Stefan cel Mare, ea insasi o opera de arta, a fost donata Manastirii Putna de catre Guvernul Romaniei cu prilejul manifestarilor ce au avut loc la Putna la 1 iulie 2004. Sabia care se afla expusa la Topkapi are lungimea totala de 125 cm - lama de 102 cm, cu un maner imbracat in fir din argint impletit; cantareste cca. 2,5 kg. 

Vezi si Nevestele lui Stefan cel Mare  

Manerul sabiei se termina cu un buton aplatizat sub forma de disc, placat probabil cu arama. Pe fata superioara a discului apare inscriptia : Eu domnul Stefan, voievod! impreuna cu semnul crucii.


Urmareste CULTURAL.BZI.ro pe FACEBOOK.COM

loading...
Libertatea.ro
Realitatea.net

Video Stiri