News Flash:

1 ianuarie 1432: se stinge din viata Alexandru cel Bun

1 Ianuarie 2014
1492 Vizualizari | 0 Comentarii
Alexandru cel Bun (a fost inmormantat la manastirea Bistrita), domn al Moldovei (1400-1432), fiul voievodului Roman Musat. Alexandru cel Bun a avut una dintre cele mai lungi domnii, caracterizata printr-o perioada de liniste si prosperitate. Abil politician, Alexandru a reusit sa mentina un echilibru intre Polonia si Ungaria. In 1420 are loc primul atac turcesc asupra Moldovei. Atacate pe mare, Chilia si Cetatea Alba, sunt aparate cu forte proprii de Alexandru. Adept al politicii blocului romanesc, Alexandru intervine in Tara Romaneasca, unde il ajuta pe Radu al II-lea Prasnaglava in 1422, sa ocupe tronul Tarii Romanesti in defavoarea lui Dan al II-lea, care era sprijinit de regele Ungariei; iar in iunie 1431, il instaleaza ca domn pe boierul Alexandru Aldea.

La sfarsitul domniei, Alexandru se intoarce impotriva Poloniei, organizand o campanie, care a dus oastea Moldovei pana la Camenita, pe teritoriul actual al Ucrainei.
Pe plan intern a consolidat si sistematizat structurile bisericesti si administrative ale tarii. A reusit sa puna capat conflictului cu Patriarhia din Constantinopol, izbucnit ca urmare a refuzului scaunului ecumenic de a-l recunoaste pe Iosif, o ruda a lui Petru Musat, ca episcop. Patriarhia din Constantinopol a recunoscut in anul 1401 Mitropolia Moldovei, aflata la Suceava. O consacrare a statului legal al mitropoliei moldovene a fost aducerea de catre Alexandru a moastelor Sf. Ioan - un negustor din Trapezunt, martirizat de tatari la Cetatea Alba (Crimeea) - la Suceava. Organizarea vietii bisericesti a fost continuata prin infiintarea a doua noi eparhii, Episcopia Romanului si Episcopia Radautilor.
Alexandru si-a pus amprenta si pe dezvoltarea economica a tarii. El a reglementat legaturile comerciale cu Polonia, acordand mari privilegii vamale negustorilor din Lvov, in 1408 si cu Transilvania, desi nu se cunoaste decat indirect privilegiul domnului Moldovei in favoarea negustorilor din Brasov.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

roman musat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1461 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013792 (s)