News Flash:

15 Ianuarie - Ziua Culturii Nationale

15 Ianuarie 2016
1090 Vizualizari | 0 Comentarii
Conform Legii nr. 238 din 7 decembrie 2010,  ziua de 15 ianuarie, aleasa ca Zi a Culturii Nationale, reprezinta data nasterii poetului national al romanilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul si ganditorul, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Nationale reprezinta  nu numai o zi in care celebram ''Luceafarul'' poeziei romanesti, dar si o zi de reflectie asupra culturii romane, in genere, a esentei romanismului din sufletul oricaruia dintre noi.
La 10 ianuarie 2015, Consulatul General al Romaniei la Izmir organizeaza o seara Eminescu la care invitam toti romanii din Turcia sa se alature efortului comun de omagiere a „Luceafarului Poeziei Romanesti”, pentru a ne reaminti si a ne inspira din puterea creativa, taria si romanismul celui mai marcant reprezentant al valorilor culturale si civilizationale romane.

In totalitatea lor, romanii, inclusiv cei din strainatate, creaza profilul identitar romanesc. Prin afirmarea laturii identitare a comunitatii romanesti aflate in strainatate, se poate realiza empatia atat de necesara din partea statului gazda, facilitandu-se, astfel, dubla plus-valoare - integrarea comunitatilor romanesti in societatea gazda si rolul acestora de promotor al culturii nationale.

Vezi si Ziua Culturii Nationale - concerte, expozitii si lecturi


''Pentru a fi onesti si autentici, cand vorbim despre Eminescu, trebuie mai intai sa-l recitim. (...) Un student roman la Viena si Berlin, care stia germana si franceza, voia sa absoarba istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizica, etnopsihologie, geopolitica, sa faca simultan metafizica si gazetarie angajata. Un suflet romantic dedat armoniei universale, dar pe care malaxorul politicianismului valah l-a spulberat intru nimicnicia firii sale. Ce lectie mai sublima si mai trista, totodata, de romanitate se poate inchipui?'', spunea criticul literar Dan C. Mihailescu, intr-un portret inedit al lui Eminescu.
Va asteptam asadar, cu recitaluri de poezii eminesciene, prezentari si eseuri despre marele poet. Vom avea premii si surprize pentru copii, dar si pentru cei mari, pentru toti cei care se inscriu in concursurile de prezentare a operei eminesciene.

Vom reveni cu detalii privind modalitatile concrete de desfasurare a concursurilor si anuntarea juriului.
Pentru moment este timp suficient pentru reamintirea/invatarea unei poezii preferate din Eminescu – aceasta este conditia necesara si suficienta pentru participarea la celebrarea Luceafarului nostru.
Ne dorim ca Ziua Culturii Nationale si marcarea nasterii lui Mihai Eminescu sa reprezinte un moment special al reunirii romanilor din Izmir in jurul valorilor nationale, un prilej de mandrie ca suntem romani si de bucurie ca suntem, din nou, impreuna.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihai eminescu luceafarul eminescu romanii turcia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1613 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012036 (s)