News Flash:

15 ianuarie. Ziua Culturii Nationale si 169 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu

15 Ianuarie 2019
1841 Vizualizari | 0 Comentarii
mihai eminescu 4

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889) a fost unul dintre cei mai importanti scriitori romani, fiind considerat poetul national. Incepand din 2011, pe 15 ianuarie, este sarbatorita si Ziua Culturii Nationale.

Data si locul nasterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, in Botosani, desi informatiile privind acest subiect variaza.

Eminovici Mihai era cel de-al saptelea din cei unsprezece copii ai unui mic boier, Gheorghe Eminovici, si ai Ralucai Eminovici, nascuta Jurascu.

Debutul literar

A debutat literar in 1866, in revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu si sub acest nume a trait si a scris literatura si a lucrat ca jurnalist.

Ani boemi

Din 1866 si pana in 1869, a calatorit prin Transilvania pana in Bucuresti, prilej cu care a cunoscut realitatea romaneasca, cu oameni si obiceiuri.

In 1867, s-a angajat ca sufleor si copist de roluri in trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor si copist la Teatrul National din Bucuresti, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu aceasta trupa a mers in turnee, continuand sa publice poezie si proza si sa faca traduceri. In 1968 incepea proiectul de roman "Geniu Pustiu".

Viena si Berlin

Intre 1869 si 1872 a fost student la Viena, mai precis "auditor extraordinar" la facultatile de filosofie si drept. Aici se va imprieteni cu Ioan Slavici si o va cunoaste pe Veronica Micle. Totodata, a inceput sa colaboreze la publicatia Convorbiri literare. Intre anii 1872 si 1874 a fost student "extraordinar" la filosofie, la Berlin, cu o bursa acordata de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene.

In septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iasi, iar Eminescu preda si logica, la Institutul academic, in locul lui A. D. Xenopol.

In 1875, ramas fara slujba, Eminescu a primit postul de corector si redactor al partii neoficiale la Curierul de lasi, unde numeroase rubrici erau realizate de el fara semnatura. A frecventat cu regularitate sedintele Junimii, unde l-a introdus si pe Ion Creanga. Tot in aceasta perioada s-a indragostit de Veronica Micle.

In 1877, era invitat sa intre in redactia ziarului Timpul, iar Eminescu a parasit Iasiul si a venit la Bucuresti, unde s-a dedicat gazetariei. In 1880 era redactor-sef al publicatiei. Din aceasta perioada dateaza unele dintre marile lui poeme, precum "Scrisorile" si "Luceafarul".

Pe 6 august 1879 a murit Stefan Micle, iar vaduva acestuia, Veronica, a venit la Bucuresti, si-au facut planuri de casatorie, la care poetul a renuntat in anul urmator.

In ianuarie 1883, Eminescu a fost internat pentru o vreme in spital, cu diagnosticul de "manie acuta", starea sanatatii lui fiind precara de foarte multi ani. Potrivit mai multor specialisti, printre care si criticului Nicolae Manolescu, Eminescu suferea de psihoza maniaco-depresiva. In toamna anului 1883, Eminescu era trimis la un sanatoriu din Viena. In primavara anului urmator, Eminescu s-a intors la Iasi, dar in noiembrie era internat in Spitalul Sfantul Spiridon din oras.

Moartea

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, in sanatoriul doctorului Sutu din strada Plantelor din Bucuresti, unde oscilase, tragic, intre perioade de aparenta sanatate si episoade de revenire a bolii.

In 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Romane.

Opera literara

Creatia literara a lui Mihai Eminescu este una vasta, impresionanta, cuprinzand de la poezie la traduceri din limbi straine, piese de teatru, incercari beletristice. Apartinand unui romantism literar relativ intarziat, opera sa poetica a fost influentata si de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de marile sisteme de gandire ale romantismului, dar si de teoriile lui Arthur Schopenhauer si Immanuel Kant.

Insolit

Ca un element insolit, potrivit World Records Academy, "Luceafarul" lui Mihai Eminescu este cel mai lung poem de dragoste. "Poemul poate fi simplu descris (pentru generatia YouTube de astazi...) drept o combinatie intre "Pe aripile vantului/ Gone with the Wind" (drama romantica), "Star Trek" (contine divertisment SF) si "Love Story" (poemul este unul dintre cele mai romantice si se incheie cu o drama) - toate amestecate, ceea ce inseamna ca este un poem romantic, dar si unul modern, al mileniului al treilea", noteaza cei de la WRA.

Si tot ca un element insolit, opera lui Mihai Eminescu devine, de marti, aplicatie pentru telefonul mobil, in urma unui proiect al carui rezultat este lansat la Ateneul Roman din Bucuresti, de Academia Romana, cu prilejul Zilei Culturii Nationale. Opera eminesciana va fi disponibila, in regim gratuit si intr-un format compatibil cu telefoanele inteligente, in magazinele App Store si Google Play, noteaza cei de la Academia Romana intr-un comunicat.

"Academia Romana si-a asumat urgenta refacerii puntilor dintre marii intemeietori ai culturii romane moderne si societate, idee asumata de catre echipa de proiect. Astfel, aplicatia «Mihai Eminescu, intreaga opera» pentru telefoanele inteligente reprezinta a doua mare relansare a Operei eminesciene dupa seria tiparita de-a lungul ultimului secol de catre Academia Romana. In Romania, in momentul de fata, peste jumatate dintre locuitori utilizeaza terminale telefonice inteligente, marea majoritate a acestora fiind tineri", se arata in comunicat.

Aplicatia "Mihai Eminescu, intreaga opera" are ca scop apropierea tineretului de "omul deplin al culturii romane" prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne. In acelasi timp, opera este utila si persoanelor de specialitate, punand la dispozitia acestora un bogat instrumentar bio-bibliografic, sustin realizatorii programului.

O sesiune festiva organizata la Ateneu in prezenta presedintelui Klaus Iohannis, vernisaje, concerte, proiectii de filme, ateliere dedicate copiilor sau tururi ghidate sunt doar cateva dintre evenimentele dedicate Zilei Culturii Nationale, programate sa se desfasoare marti in Bucuresti.

* Presedintele Klaus Iohannis va participa la sesiunea festiva "Ziua Culturii Nationale", organizata de Academia Romana la Ateneu. Seful statului va rosti un cuvant de salut, la manifestare - moderata de presedintele Academiei Romane, acad. Ioan-Aurel Pop, urmand sa sustina prelegeri: acad. Eugen Simion, acad. Razvan Theodorescu, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, acad. Mihai Cimpoi, ministrii Educatiei Nationale si Culturii si Identitatii Nationale, Ecaterina Andronescu si Valer Daniel Breaz.

Sesiunea festiva va fi urmata de un recital de poezie oferit de actorul Dorel Visan si de un concert sustinut de "Camerata Regala", iar foaierul Ateneului Roman va gazdui o expozitie foto-documentara realizata de Biblioteca Academiei Romane in parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Romane.

In acelasi cadru, Academia Romana va lansa marti aplicatia digitala "Mihai Eminescu, intreaga opera", prin care opera eminesciana va fi disponibila, in regim gratuit si intr-un format compatibil cu telefoanele inteligente, in magazinele App Store si Google Play.

* Ziua Culturii Nationale va fi sarbatorita in acest an si de Biblioteca Metropolitana Bucuresti, printr-o serie de evenimente ce vor avea loc in filiale.

Astfel, la Biblioteca 'Dimitrie Cantemir', marti, de la ora 18,00, va fi recitalul "Din valurile vremii", sustinut de actorii Ionut Kivu si Irina Ungureanu si grupul coral Pro Contemporania.

In aceeasi zi, cei care vor sa cunoasca mai multe despre opera marelui poet Mihai Eminescu sunt asteptati la Bibliotecile 'Nicolae Labis', 'Gheorghe Sincai', 'Bogdan Petriceicu Hasdeu' si 'George Topirceanu' la expozitii de carte ce contin materiale din si despre opera poetului national.

Biblioteca 'Mihai Eminescu' marcheaza 15 ianuarie printr-un club de lectura, in cadrul caruia copiii se vor putea familiariza cu cele mai frumoase poezii eminesciene.

La Biblioteca 'Vasile Alecsandri', poetul national va fi aniversat printr-un atelier dedicat celor mici, ce va imbina literatura cu activitatea practica.

* Cu ocazia Zilei Culturii Nationale, Muzeul National de Istorie a Romaniei va fi deschis conform programului obisnuit, 09,00 - 17,00, accesul in expozitiile muzeului fiind gratuit. Totodata, la MNIR va avea loc, in intervalele orare 11,00 - 13,00 si 15,00 - 17,00, proiectia filmului documentar "Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri", care reprezinta ecranizarea volumului omonim editat de istoricul Bogdan Bucur, un bestseller dedicat Centenarului Marii Uniri, publicat la Editura RAO.

* Nume de exceptie ale picturii romanesti se reunesc pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Nationale, in expozitia "Pictori romani in Franta", al carei vernisaj va avea loc in Sala Mare a Institutului Cultural Roman (ICR) cu incepere de la ora 18,00. Deschiderea expozitiei se va face in prezenta ambasadorului Frantei in Romania, Michele Ramis, a conducerii ICR si a unora dintre artistii expozanti.

* Un concert de muzica clasica dedicat Zilei Culturii Nationale va avea loc, intre orele 18,00 - 19.00, in Sala Victor Ion Popa a Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti". Concertul, sustinut de Corul Canticum, condus de Razvan Rados, va aduce un omagiu muzical poetului national Mihai Eminescu la 169 de ani de la nasterea acestuia, dar si creatiilor romanesti consacrate.

* Teatrul National I.L.Caragiale organizeaza, de la orele 13,00 si 17,00, doua tururi ghidate gratuite, pe parcursul zilei, in foaierul Salii Mari, putand fi auzita vocea inconfundabila a actorului Gheorghe Cozorici, dand glas poeziilor eminesciene. De asemenea, la Sala Media, intre orele 11,00 - 18,00 vor fi proiectii speciale ale recitalului eminescian "Trecut-au anii", o inregistrare TNB din 15 ianuarie 2008, avandu-i ca protagonisti pe Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru si Aurelian Octav Popa.

* O slujba de pomenire la implinirea a 169 de ani de la nasterea lui Eminescu va fi oficiata la Cimitirul Bellu din Bucuresti. Incepand cu ora 8,00, in capela Cimitirului Bellu va fi oficiata Sfanta Liturghie de un sobor de preoti care slujesc in cimitirele din Capitala, urmata de slujba Parastasului la mormantul poetului, la ora 10,00. La finalul slujbei de pomenire, la mormantul poetului Mihai Eminescu va fi depusa o coroana de flori din partea Bisericii Ortodoxe Romane. La ora 10,30, in Catedrala Patriarhala, dupa Sfanta Liturghie, se va savarsi slujba Parastasului pentru cinstirea memoriei poetului.

* Ca in fiecare an, si Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) va marca ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu - Ziua Culturii Nationale - printr-o suita de activitati si proiecte, majoritatea desfasurate in tara.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihai eminescu scriitori romani botosani gheorghe eminovici
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1787 (s) | 23 queries | Mysql time :0.019675 (s)