News Flash:

175 de ani de la nasterea scriitorului englez Thomas Hardy

2 Iunie 2015
666 Vizualizari | 0 Comentarii
Scriitorul englez Thomas Hardy s-a nascut la 2 iunie 1840, la Upper Bockhampton, in Comitatul Dorset, ale carui traditii si peisaje le-a ilustrat in opera sa. Si-a inceput studiile la o scoala locala, unde a invatat latina si franceza, si si-a imbogatit cunostintele studiind singur greaca si germana si citind un numar mare de carti

In 1856, a intrat ca ucenic la un arhitect din Rochester, care se indeletnicea cu restaurarea bisericilor. Desi a inceput de timpuriu sa scrie versuri si eseuri, sfatuit de prieteni, nu a abandonat arhitectura si, pana in 1862, si-a petrecut viata masurand si trasand schite ale bisericilor vechi din Dorset, in vederea restaurarii. In acelasi an, a plecat la Londra, unde a studiat arhitectura gotica cu A.W. Blomfield si unde a fost atat de preocupat de cariera de arhitect incat a obtinut o medalie si un premiu din partea Institutului Regal al Arhitectilor Britanici si a Asociatiei Arhitectilor.

Prima sa lucrare literara, o schita umoristica intitulata "Cum mi-am construit o casa" (1865), a fost publicata in "Chamber's Journal", in 1867. Hardy s-a reintors in Dorset, unde a continuat sa lucreze ca arhitect si unde a inceput sa scrie prima sa nuvela, "Saracul si doamna", al carei manuscris l-a distrus la indemnul scriitorului George Meredith. Acesta l-a sfatuit sa construiasca o intriga mai complicata, facand uz de mai mult neprevazut, urmarea fiind romanul "Remedii disperate" (1871). Cu "Sub copacul infrunzit" (1872), al carui subtitlu este "O pictura rurala din scoala olandeza", si-a cristalizat maniera de romancier, scrie a1.ro.

Vezi si Persecutia lui Dumitru Caracostea din timpul regimului comunist

Urmatorul roman, "Doi ochi albastri" (1873), impleteste tragedia cu ironia si idealizeaza dragostea. Conflictul tragic dintre caracter si mediu, formulat uneori ca un conflict intre destinul orb si crud, vointa imanenta care contravine tendintelor de afirmare ale individului si dorinta omului de a-si desavarsi personalitatea reprezinta tema unor romane precum "Departe de lumea dezlantuita" (1874), o prima capodopera, publicata anonim in "The Cornhill Magazine" si atribuita de multi lui George Eliot. Au urmat apoi "Mana Ethelbertei" (1876) si "Intoarcerea bastinasului" (1878), cea mai sumbra opera a sa.

Intre 1880 si 1896, a scris romanele "Gornistul regimentului" (1880), "A Laodicean" (1881), "Doi pe un turn" (1882), "Primarul din Casterbridge" (1886), "Padurenii" (1887), ale carui personaje isi trag vitalitatea direct din contactul cu natura. "Tess d'Urberville" (1891) este opera sa cea mai cunoscuta, dar care a starnit dezaprobarea publicului contemporan, lezat in conceptiile sale absurde despre puritate si vinovatie de destinul tragic si maretia eroinei. Nici "Jude nestiutul" (1895) nu a fost bine primit de catre public, din cauza fatalismului amar de care este strabatut, dupa cum mentioneaza www.britannica.com. Descurajat de reactia publicului, Hardy a renuntat sa mai scrie romane.

Vezi si Viata si opera lui Karl Gjellerup

Urmatoarea sa scriere a fost o opera fantastica intitulata "Iubita" (1897). Schitele si nuvelele sale au aparut in volumele "Povestiri din Wessex" (1888), "A Group of Noble Dames" (1891), "Micile ironii ale vietii" (1894) si "Un om schimbat si alte povestiri" (1913). Ca si romanele, ele se caracterizeaza printr-un ton de amaraciune si pesimism. Tragismul lui Hardy a fost comparat cu conceptia tragica a lui Eschil. Natura in opera sa este elementul vesnic, maret si calm, indiferent la suferinta, dar datator de viata. Dupa 1896, Hardy s-a dedicat in intregime poeziei.

O vizita pe campul de lupta de la Waterloo l-a inspirat sa scrie "Domnitorii" vol. I (1903), vol. II (1906), vol. III (1908), drama epica in versuri albe, constand din trei parti, 19 acte si 130 de scene, in care descrie razboaiele napoleoniene.

Scriitorul a mai scris o singura opera dramatica, ''The Famous Tragedy of the Queen of Cornwall'' (1923), o dramatizare a legendei lui Tristan si Isolda.

Poeziile sale, in numar de aproape 1.000, au aparut in volumele intitulate "Poezii din Wessex" (1898), "Poezii despre trecut si prezent" (1901), "Caii de bataie ai vremii" (1910), "Satire de circumstanta" (1914), "Poezii lirice tarzii si timpurii" (1922), "Spectacole umane" (1925) si "Cuvinte de iarna (1928), potrivit ''Dictionarului Literaturii Engleze'' (Editura Stiintifica, 1970).

Thomas Hardy s-a bucurat inca din timpul vietii de apreciere, in ciuda revoltei pe care ultimele sale romane au starnit-o in randurile publicului larg. In secolul al XX-lea, multe dintre operele sale au fost ecranizate. A murit la 11 ianuarie 1928. Este considerat unul dintre cei mai mari poeti ai vremii sale si ultimul mare prozator al epocii victoriene.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

scriitorul thomas hardy comitatul dorset dorset lucrare literara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1661 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013917 (s)