News Flash:

1941: Anul in care Al Doilea Razboi Mondial devine global

27 Ianuarie 2015
1778 Vizualizari | 0 Comentarii
Guvernul iugoslav a cedat presiunilor italo-germane si a semnat, la 25 martie 1941, Pactul Tripartit. Au urmat demonstratii anti-puterile Axei in tara si o lovitura de stat care a inlocuit, la 27 martie 1941, guvernul cu un altul pro-Aliati. Fortele lui Hitler au invadat Iugoslavia si Grecia la 6 aprilie 1941. Hitler a trimis armata germana sa-i sprijine pe italieni in incercarea de cucerire a Greciei, scopul fiind acela de a-i impiedica pe englezi sa creeze si sa consolideze un front strategic sudic.

Fortele aliate ale Axei au reusit sa-i impinga inapoi pe greci. Trupele britanice au fost aduse din Africa de nord in Grecia pentru a face fata noului atac, dar au esuat in incercarea de a preveni cucerirea Greciei de catre Axa, fiind apoi evacuate in graba. La 20 mai 1941 a inceput Batalia pentru Creta, prin desantarea (cu ajutorul planoarelor) a vanatorilor de munte si a parasutistilor (Fallschirmjäger) germani. Au fost folosite, in aceasta operatiune, 539 de aeronave de transport. Insula Creta era aparata de aproximativ 43.000 de greci, australieni, neozeelandezi si britanici, nu toti fiind echipati corespunzator.

Vezi si Controverse cu privire la data de inceperii celui de-Al Doilea Razboi Mondial


Germanii au atacat simultan pe trei aerodromuri. Atacul a reusit numai pe unul dintre ele, care a fost cucerit, ceea ce le-a permis germanilor sa-si intareasca pozitiile si sa-si aprovizioneze rapid fortele. Aliatii au decis, dupa o saptamana de lupte, ca au fost aduse in insula atat de multe trupe si provizii germane, incat apararea insulei nu mai era cu putinta, 17.000 de soldati ai Commonwealthului trebuind sa fie evacuati. Pe insula au ramas, totusi, 10.000 de luptatori greci si 500 de britanici, continuand lupta impotriva ocupantilor germani. Pierderile germane s-au cifrat la 6.200 de oameni (din care aproape 4.000 de morti) din cei 14.000 de soldati care au atacat Creta. Pierderile germanilor au fost asa de ridicate, incat Hitler a luat hotararea sa nu mai aprobe vreodata un desant aerian. Generalul Kurt Student avea sa spuna mai tarziu: "Creta a fost mormantul parasutistilor germani". Aliatii au tras concluziile necesare din aceasta invazie, si anume ca orice desant aerian trebuie sa fie sprijinit corespunzator de aviatie. Aceste concluzii au fost folosite, mai tarziu, in timpul debarcarii din Normandia.

Vezi si Povestea cainilor anti-tanc folositi in cel de-Al Doilea Razboi Mondial - VIDEO


In mai multe tari, s-au instaurat guverne pro-naziste, ce au colaborat cu Germania. Aceasta strategie a fost necesara, deoarece Axa s-a pregatit pentru invazia Uniunii Sovietice. Astfel, in Romania, vine la putere guvernul Antonescu, Croatia este constituita ca stat independent cu guvern pro-italian, iar Bulgaria, Ungaria si Finlanda intra in razboi de partea Germaniei si Italiei.

Vezi si Operatiunea Millenium - VIDEO

La 22 iunie 1941, Germania nazista a declansat Operatiunea Barbarossa – invazia Uniunii Sovietice – cea mai mare invazie din istoria omenirii. "Marele Razboi pentru Apararea Patriei" (in limba rusa: Великая Отечественная Война, Velikaia Otecestvennaia Voina) a inceput prin atacul-surpriza al armatelor de panzere (tancuri) germane, care au incercuit si distrus cea mai mare parte a armatelor sovietice din vest, capturand sau ucigand sute de mii de oameni. Armata Rosie a aplicat tactica pamantului parjolit in retragerea catre zona de stepa a Rusiei Europene, pentru a castiga timp si pentru a suprasolicita liniile de aprovizionare germane. Intreprinderile industriale au fost demontate si mutate in zona Muntilor Urali si in Siberia, in afara razei de actiune a bombardierelor naziste.

Armatele germane au inceput atacul pe trei directii: spre nord, pentru capturarea orasului Leningrad, catre sud, pentru cucerirea Ucrainei, a zonelor bogate in petrol din Caucaz si a orasului Stalingrad si catre centru, pentru cucerirea capitalei sovietice, Moscova. Fiecare dintre orasele-tinta nu aveau doar o valoare strategica, dar si una propagandistica importanta. Armata germana nu a fost insa pregatita sa duca un razboi de lunga durata, fiind obligata sa lupte in conditiile iernii rusesti. Contraatacurile sovietice i-au zdrobit pe germani in suburbiile Moscovei, debandada trupelor germane fiind cu greu evitata. Aceasta a fost prima mare infrangere a Wehrmachtului si unul din punctele de cotitura ale luptei Aliatilor impotriva Germaniei Naziste. Razboiul continuu dintre Finlanda si Uniunea Sovietica a inceput prin masive atacuri aeriene sovietice, la scurta vreme dupa inceperea Operatiunii Barbarossa, (25 iunie), si s-a incheiat cu un armistitiu in 1944. URSS au avut ca aliat in acest razboi pe britanici, dar nu si pe americani.

Mediterana: In iunie 1941, fortele Aliatilor au invadat Siria si Libanul, aflate sub mandatul guvernului colaborationist francez de la Vichy, cucerind Damascul pe 17 iunie (Campania Siria-Liban). In acelasi timp, armatele germano-italiene din Africa de nord conduse de Rommel au avansat cu rapiditate catre est, asediind portul maritim de importanta vitala Tobruk. In ciuda rezistentei indarjite, trupele britanico-australiene au fost respinse pana la El Alamein.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul iugoslav pactul tripartit iugoslavia grecia hitler axa
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2408 (s) | 34 queries | Mysql time :0.085805 (s)