News Flash:

1990 – ANUL 0. CPUN, compromis intre FSN si partidele istorice

25 Februarie 2015
588 Vizualizari | 0 Comentarii
Ianuarie 1990. Liberalii si taranistii considera ca FSN nu mai poate guverna de unul singur. Frontul, creat la 22 decembrie 1989, promisese sa functioneze ca organism neutru pana la alegeri. Dar transformarea sa in partid politic dezechilibreaza profund scena politica. Negocierile cele mai importante se poarta pe 28 ianuarie, sub presiunea unei mari manifestatii anti-comuniste. Presedintele de atunci, Ion Iliescu, afirma ca Frontul Salvarii Nationale ar fi impartit oricum puterea cu primele 30 de partide nou create si ca nu era nevoie de proteste de strada.

Membrii partidelor istorice au o versiune diferita asupra evenimentelor

„Revolutia a fost profund anticomunista, iar faptul ca puterea a fost luata de comunisti, comunisti legati prin toata fiinta lor de Partidul Comunist, chestia asta nu era de acceptat. Istoria a fost rezultatul unei interactiuni intre cele doua. Nici Iliescu nu a putut sa-si duca pana la capat planurile si din pacate nici noi nu am fost suficient de determinati si de puternici ca sa le aplicam pe ale noastre. Dar daca ar fi fost dupa Iliescu, ar fi fost si mai rau. Daca nu avea Opozitie, Iliescu facea probabil un fel de Belarus actual...un fel de Lukasenko”, spune Anca Cernea, membru al PNT-CD.

Vezi si Controverse legate de Ion Iliescu

Calin Popescu-Tariceanu spune ca intentiile nedemocratice ale liderilor Frontului au fost vizibile chiar prin modul de organizare al CPUN.

„Cu toate ca in discutia initiala noi am vorbit despre o reprezentare egala a tuturor partidelor existente si participante la masa rotunda de atunci in viitorul CPUN, la sedinta urmatoare decizia care a prevalat si care a fost impusa a fost urmatoarea: FSN sa detina 50% si toate celalalte partide sa aiba un numar egal de reprezentanti care asigurau cei 50%”, a explicat Calin Popescu-Tariceanu.

Explicatiile lui Ion Iliescu

Ion Iliescu neaga insa ca la baza deciziei de a-si rezerva 50% din CPUN ar fi stat dorinta sa de putere.

„Partea leului revenea FSN pentru ca el a fost creatia Revolutiei din decembrie, a fost structura care a aparut ca urmare a acestei ridicari de mase populare care a propulsat aceasta structura. Deci venea FSN ca partid cu aceasta autoritate ca venea din Revolutie, nu altceva, i-a dat aceasta predominanta”, spune Ion Iliescu.

Dezbaterile din Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala, desi au durat numai trei luni, au marcat inceputurile democratiei romanesti. Discutiile acestui Legislativ de tranzitie, transmise in direct de TVR, se prelungeau deseori pana dupa miezul noptii, potrivit digi24.ro.

Vezi si Declaratie socanta a lui Ion Iliescu despre sotia unui mare dictator

Erau mai urmarite decat emisiunile de divertisment. „Exista si o gluma: Iar nu am putut sa dorm din cauza astora. Luarile de cuvant erau libere, nimeni nu le limita in nici un fel. Pai, daca lua Mircea Dinescu cuvantul, credeti ca o jumatate de ora putea sa il mai opreasca cineva? Si daca prin ceea ce spunea trebuia sa primeasca un raspuns de la Sergiu Cunescu il putea opri cineva? Era un dialog atat de deschis, atat de liber, atat de spontan, cum nu va puteti imagina!”, isi aminteste Cazimir Ionescu, vicepresedinte al CPUN in 1990.

Stefan Cazimir, presedinte al Partidului Liber Schimbist, a avut in CPUN rolul de observator. Partidul sau, alaturi de alte 60, fusese infiintat dupa stabilirea componentei acestui Parlament provizoriu. Mersul dezbaterilor din CPUN i-a confirmat decizia de a-si plasa partidul sub patronajul lui Caragiale.

„O fraza de pilda, mi-am notat-o in carnet: "Actiunea de infiintare a sindicatelor libere a scapat de sub control". Eeee...va dati seama. Dupa ce am intrat in Parlament, dupa 20 mai, am fost intrebat daca Partidul Liber Schimbist militeaza pentru mentinerea in actualitate a lui Caragiale. Raspunsul a fost urmatorul: Partidul Liber Schimbist militeaza, dimpotriva, pentru reducerea actualitatii lui Caragiale. Pentru mentinerea lui in actualitate militeaza alte forte politice”, spune Stefan Cazimir.
Un adevarat organism legislativ

In ciuda stangaciilor si a entuziasmului naiv al inceputurilor, Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala a functionat ca un adevarat organism legislativ.

CPUN a abrogat si a modificat o serie intreaga de legi comuniste si a adoptat legi noi. De atunci, saptamana de lucru are cinci zile. Au disparut denumirile comuniste ale localitatilor. S-au modificat termenele serviciului militar. CPUN-ul a adoptat o lege pentru atragerea investitiilor straine. Victimele comunismului - cei inchisi, deportati sau aflati in prizonierat - au primit unele drepturi banesti. Biserica Greco-Catolica a inceput sa negocieze cu Biserica Ortodoxa retrocedarea proprietatilor pierdute prin desfiintarea din 1946.

Principala misiune a CPUN a fost insa adoptarea legii electorale pentru primele alegeri libere. Sistemul de vot pe lista - care face ca nici un sufragiu sa nu fie pierdut in acordarea mandatelor - a fost probabil una dintre cele mai bune decizii luate de-a lungul tranzitiei romanesti. Acest sistem a permis practic existenta si cristalizarea unei Opozitii reale si la alternanta la putere. Unii sustin ca Ion Iliescu a avut si aici un rol important, in calitatea sa de presedinte al CPUN.

Este meritul lui Ion Iliescu, care a condus cu o rabdare absolut deosebita aceste sedinte ale Consiliului, ca a avut capacitatea sa asculte si ca in final a scos lucrurile la capat si a adoptat legea electorala si am intrat in normalitate. Intrarea in normalitate a fost cand am avut legea electorala si am avut alegerile de la 20 mai. Apoi Constitutia.

Altii considera ca expertiza juridica a vechilor democratii din partidele istorice a fost esentiala.

„Norocul nostru a fost ca am avut o reprezentare in CPUN, cu oameni de greutate, cu oameni de valoare, cu oameni care aveau si cultura politca, si cultura democratica necesara de a face fata la dezbaterile politice care au urmat si in care s-au remarcat. Radu Campeanu, Dan Lazarescu, Sorin Botez, au fost oameni care pana la formarea Parlamentului pana in mai 90 au asigurat o reprezentare deosebita, foarte onorabila, cu cinste si au incercat sa arate romanilor ce inseamna democratia autentica. Dar trebuie sa subliniez s-a realizat cu mari dificultati si in ciuda incercarilor FSN de a pune calus partidelor istorice. Si nu numai partidelor istorice, ci practic dezvoltarii acestor elemente indispensabile ale unei vieti publice democratice”, spune Calin Popescu-Tariceanu.
„Tot timpul au existat dispute”

Cert este ca, pentru prima lege electorala, membrii CPUN au apelat la legi electorale din 14-15 state europene si la toti atatia experti straini.

„Tot timpul au exista dispute. Multe lucruri ne luau prin surprindere si foarte adesea nu reuseam sa ne documentam in timp util. Lucrurile se intamplau foarte repede si nici nu se puteau intampla altfel. Daca incercai sa le intarzii, erai imediat acuzat ca vrei sa stai la putere mai mult. Asa a fost si cu termenul de 20 mai. Stiti ca la Revolutie, initial, in decembrie s-a promis ca in aprilie vor fi alegerile libere, Domnule, nu avem timp sa ne pregatim. Aaaa, nu vor alegeri, vor sa mai stea o luna...”, spune Cazimir Ionescu.

Din pacate, echilibrul chiar si precar din CPUN, nu exista la nivelul guvernului, care a ramas in totalitate FSN. Mediatizarea partinitoare a campaniei electorale crea permanent tensiuni.

Deseori, dezbaterile din CPUN priveau ciocnirile din strada, conflictele din intreprinderi, grevele.

CPUN a intocmit un raport desptre devastarea sediului Guvernului de la 18 februarie si despre mineriada din 19.

Un alt raport se referea la conflictele interetnice de la Targu Mures din martie. Parlamentul provizoriu a adoptat chiar si „un decret lege privind ocrotirea institutiilor de stat, a sediilor de partid si a linistii cetatenilor si a ordinii de drept”, act normativ des invocat in discutiile despre manifestatia-maraton din Piata Universitatii si incalcat flagrant pe 13-15 iunie 1990.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

liberalii taranistii fsn partidul comunist calin popescu-tariceanu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2516 (s) | 23 queries | Mysql time :0.078933 (s)