News Flash:

220 de ani de la inaugurarea muzeului Luvru

8 Noiembrie 2013
1133 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Luvru a fost inaugurat oficial la 8 noiembrie 1793, dupa ce evenimentul fusese prevazut initial pentru 10 august al aceluiasi an, in baza unei legi datata 23 iulie 1793.
Faptul ca inaugurarea avea loc la patru ani dupa izbucnirea revolutiei franceze, lasa uneori impresia ca muzeul este rodul promovarii artelor de catre republicani. Fara sa negam rolul pe care l-au avut intelectualii revolutionari in initiativele lor, merita totusi amintit faptul ca primele colectii de opere de arta in aceasta incinta regala din Paris, devenita ulterior Luvru, este mult mai veche si incepe prin secolul XV.
Inceputurile
Memorialistii consemneaza ca atunci cand Ludovic al XII-lea (1462-1515) achizitiona primele picturi italiene pentru palatul sau, nu facea decat sa imbogateasca unele decoratiuni picturale mostenite deja de la predecesori.
Regele a incercat insa sa-si organizeze un mod sistematic de a face asemenea achizitii, iar pasiunea lui pentru arta era probabil bine cunoscuta, de vreme ce Leonardo da Vinci i-a trimis in 1507 o panza, reprezentand-o pe Madonna, pentru a fi expusa intr-unul din saloane.
Francisc I (1494-1547) este primul rege al Frantei care a infiintat un "salon de picturi", destinat exclusiv expunerilor de tablouri in cadrul palatului, pentru a fi vizionate de membrii curtii, nobili si vizitatori de seama, scriu cei de la ziare.com.
El a achizitionat mai multe tablouri semnate de Leonardo da Vinci, trimitand totodata in Italia un consilier personal insarcinat numai cu identificarea si achizitionarea altor valoroase picturi renascentiste.
Astfel se nastea la Paris prima colectie privata de arta clasica de sevalet, care facea o puternica impresie asupra elitei sociale a timpului. Din pacate, cele mai multe din respectivele panze au disparut in conditii imposibil de identificat.
De la o colectie privata la un mare muzeu public
Dar, la vremea sa, colectia continua sa se dezvolte cu contributia aproape a fiecarui nou rege al Frantei, care nu s-a lasat impresionat de costuri. Regii au ajuns sa angajeze specalisti valorosi, pentru administrarea, pastrarea si dezvoltarea colectiei.
In aceste conditii, legea din 23 iulie 1793 si inaugurarea oficiala a muzeului din 8 noiembrie statuau numai institutionalizarea gestiunii inestimabilelor valori, pentru folosul public, in cadrul unui tezaur artistic deja existent la acea data.
Cu toate acestea, accesul amatorilor era inca limitat. Legea stabilea ca muzeul este creat pentru a putea fi vizitat de specialisti si artisti in domeniul artelor plastice, anume legitimati in acest sens, publicul larg avand acces numai in zilele de duminica.
Aceasta situatie ciudata a durat cateva decenii, muzeul devenind accesibil zilnic tuturor abia in anul 1855. Dn acel moment, Luvrul incepea sa capete o noua conotatie, incepea sa devina un obiectiv de interes turistic atat pentru francezi, cat si pentru strainii care vizitau Franta. Faima muzeului devenea eurpeana.
Prin grija autoritatilor, dar si a marilor personalitati de cultura ale epocii, muzeul a facut neincetat noi achitizii si s-a dezvoltat treptat, ultima extindere fiind facuta in anul 1981, cand aripa Richelieu a palatului, ocupata pana atunci de Ministerul de Finante al Frantei, a fost cedata muzeului, ministerul mutandu-se intr-o alta locatie.
Astazi, Luvrul este unul din cele mai de seama muzee ale lumii inregistrand 10 milioane vizitatori in 2012. Suprafata intregului muzeu este de 210.000 mp, din care 60.600 mp reprezinta numai expozitii pentru public, unde sunt expuse piese de pictura clasica, sculptura, arta aplicata si raritati antice.
Preturi si gratuitati
In ciuda numeroaselor critici, intarea este, ca si in alte muzee ale lumii, cu plata. Pretul depinde, bineinteles, de sectiunea solicitata de vizitator, variind orientativ intre 12 si 16 euro. O serie de categorii insa beneficiaza de gratuitate. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

muzeul luvru inceputurile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1870 (s) | 34 queries | Mysql time :0.031227 (s)