News Flash:

23 octombrie 1906: a incetat din viata pictorul francez Paul Cezanne

23 Octombrie 2013
1200 Vizualizari | 0 Comentarii
Paul Cézanne (Paul Cesana) se naste la 19 ianuarie 1839 in Aix-en-Provence, oras in apropierea Marsiliei, la 20 de kilometri de Marea Mediterana. Tatal sau, Louis-Auguste Cézanne, este un om instarit, in 1848 infiinteaza prima banca din oras. Paul, viitorul pictor, incepe gimnaziul in 1852, la Bourbon. Este un elev eminent, in frunte la studiul limbilor clasice. La varste de 13 ani, se imprieteneste cu trei colegi de scoala, unul este Émile Zola, de care va fi legat pana tarziu, ceilalti doi, Jean-Baptiste Baille si Louis Marguery. Toti patru erau legati de dragostea pentru literatura, ii entuziasmeaza Victor Hugo, descopera impreuna poeziile lui Alfred de Musset si ii intereseaza muzica. In orchestra orasului Cézanne canta la corn, iar Zola la clarinet. In 1857, Cézanne se inscrie la Scoala de Desen din Aix-en-Provence. In muzeul orasului cunoaste cateva tablouri si sculpturi clasice si opere din colectia pictorului Granet, care donase orasului si panzele prietenului sau, Ingres. In 1858, Zola pleaca definitiv la Paris. Despartirea este grea pentru cei doi prieteni, ei cauta sa inlocuiasca discutiile de pana acum cu schimburi frecvente de scrisori.
Studiile la care il obliga tatal sau nu-l preocupa pe Cézanne. In ciuda acestui fapt, in decembrie 1858, se inscrie la facultatea de Drept din Aix, dar in acelasi timp il roaga pe Zola sa se intereseze de examenul de admitere la Academia de Arte Frumoase din Paris. In septembrie 1861 pleaca la Paris, unde este obligat sa traiasca din 125 franci lunar, suma pusa la dispozitie de tatal sau. In Paris descopera marile muzee, unde poate copia operele marilor artisti. Se duce in fiecare dimineata la Academia "Charles Suisse", pentru a participa la ore de desen. La Academie face cunostinta cu Camille Pissarro, cu care se imprieteneste foarte repede. Da examen de admitere fara succes la Academia de Arte Frumoase si isi petrece timpul in continuare in atelierul Suisse, unde picteaza dupa model. In urma sfaturilor lui Pissarro, incepe sa picteze si in aer liber.
In 1864, Cézanne face o calatorie la Estaque, in apropiere de Marsilia; acesta va deveni unul din locurile preferate pentru pictura (tabloul: "Golful Marsiliei vazut de la Estaque", 1886). Tablourile prezentate la Salonul Oficial ii sunt insa sistematic respinse. Intre 1872 si 1874 se intalneste des cu Camille Pissarro in oraselul Auvers-sur-Oise, situat la nord-vest de Paris, si picteaza impreuna motive din natura. Cézanne participa in 1874 la prima expozitie a impresionistilor , unde prezinta trei tablouri, printre care si "O Olympia moderna", replica a unei cunoscute picturi apartinand lui Édouard Manet. Operele sale sunt considerate ridicole de catre critica. Expune, in 1877, 16 tablouri la treia expozitie a impresionistilor. In tot cursul anului 1882 lucreaza la Estaque, unde vine si pictorul Auguste Renoir. In 1886, Cézanne se cearta cu Zola. Zola ii trimisese romanul "Oeuvre", pe care tocmai il terminase. Profund jignit, Cézanne se recunoaste pe sine insusi in eroul principal, un pictor ratat in pragul sinuciderii.
Cézanne lucreaza de-a lungul intregii sale vieti la anumite teme si le esentializeaza. O astfel de tema este seria jucatorilor de carti. Un astfel de tablou se gaseste in "Muzeul Orsay" din Paris. Se poate remarca paleta deosebit de rafinata a culorilor, deoarece din tonurile calde, dar amestecate brutal, radiaza o inalta forma a suavitatii. O alta tema preferata sunt naturile moarte cu fructe, care revin ca un leitmotiv in creatia lui Cézanne. In tabloul "Natura moarta cu mere si portocale" (1899) reliefurile realizate amintesc sculpturalitatea catorva panze care reprezinta muntele "Sainte-Victoire". Tablourile pictate cu acest subiect reprezinta cele mai mari capodopere ale lui Cézanne.
In 1895, negustorul de tablouri Ambroise Vollard organizeaza prima expozitie personala a lui Cézanne. In 1900 expune la Expozitia Universala de la Paris. Acum Cézanne incepe sa fie cunoscut. Paraseste arareori Aix-en-Provence, unde isi cumparase un atelier in afara orasului. Lucreaza tot timpul si cu toate fortele. In 1904 expune la Salonul Oficial de toamna, iar in 1905 la Salonul de toamna si la Salonul Independentilor.
O tema clasica in istoria picturii - femeia care se scalda - revine frecvent in lucrarile lui Cézanne. Cu tabloul "Les grandes baigneuses", realizat in ultimii ani ai vietii, trece la compozitii monumentale, in care corpurile formeaza o parte arhitectonica a intregului. Exista trei tablouri asemanatoare intre ele, cea mai mare intensitate s-a concretizat in tabloul care se gaseste in Muzeul de Arta din Philadelphia (USA). Culorile simple si armonice sunt amplasate aproape ca la o acuarela. Siluetele celor paisprezece femei grupate in jurul copacilor imensi, care se intind catre cer, amintind boltile unei catedrale, formeaza un tablou cu o armonie stralucitoare.
La 15 octombrie 1906, Cézanne picteaza in aer liber. Sta prea mult in ploaie si, cand ajunge acasa, ii este deja foarte rau. Contracteaza o pneumonie grava, starea sa devine critica si la 23 octombrie 1906, Cézanne moare in varsta de 66 de ani. Cézanne a dorit "sa moara pictand". Dorinta i s-a implinit, ultima sa scrisoare fiind adresata negustorului de culori...
Pictura lui Cézanne a avut un urias impact asupra artei secolului al XX-lea, incluzand si arta abstracta. Chiar din timpul vietii sale, contemporanii incearca sa-i fructifice experienta. Mult ii datoreaza Van Gogh si Gauguin. Acesta din urma ii cumpara de altfel numeroase lucrari. simbolistii, prin Maurice Denis, vad si ei in Cézanne pe unul din maestrii lor. Matisse spune urmatoarele: "Cézanne este maestrul nostru, al tuturor". Picasso, stie cat ii datoreaza inaintasului sau, al carui mostenitor credincios este fara indoiala. Dupa moartea lui Cézanne, el picteaza in scurt timp, in 1907, tabloul "Domnisoarele din Avignon", care este in acelasi timp un omagiu fata de pictura "Les grandes baigneuses" a predecesorului sau.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

paul cesana marsiliei marea mediterana pissarro pictura picturi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1693 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018606 (s)