News Flash:

3 duri mai putin cunoscuti din istorie

21 Mai 2015
1059 Vizualizari | 0 Comentarii
Chandragupta Maurya - 340 - 290 i.e.n.

Orfanul nascut in Bihar, in inima Indiei, a avut in destinul sau misiunea de a schimba nu doar fata Indiei, ci de a modifica pentru totdeauna cursul istoriei mondiale.
Cu toate ca nimeni nu i-a dat nicio sansa, orfanul si-a cladit un destin maret, de la scormonitor in gunoaie la artizanul unuia dintre cele mai mari imperii ale Lumii Antice,
ajungand sa domneasca peste 50 milioane de supusi si sa aiba sub ascultarea lui o armata impresionanta - 9.000 elefanti de razboi si 36.000 de razboinici incercati.
La apogeul sau, imparatul Chandragupta Maurya beneficia de protectia celor mai neobisnuite si temute corpuri de garda personala.
Garzile sale erau compuse din 500 de spartani greci de elita, razboinici hindusi experti in arta Kalaripayatthu, precum si din femei razboinice crescute de mici in cultul imparatului pe care trebuiau sa-l slujeasca si sa-l apere cu pretul vietii.
Povestea devenirii sale este incredibila.
Pentru a distruge Imperiul Nanda si a se proclama imparat, tanarul Maurya a pus, pur si simplu, mana pe o sabie de bronz si a patruns furtunos, de unul singur in palat, incercand sa-l asasineze pe imparat. A fost prins si incarcerat, dar a reusit sa evadeze, distrugand fara mila dinastia conducatoare si instalandu-si propria dinastie - Maurya - care a tronat multa vreme in peninsula indiana.

Vezi si Eroul Necunoscut, ales de un orfan de razboi

Surena, 84-52 i.e.n.


Cunoscut simplu sub numele de Surena, a fost un general destoinic apartinand clanului Surena, care era, de generatii, insarcinat cu paza si protectia regilor parti.
Plutarh relata ca Surena era cel mai chipes, viteaz si temut luptator persan din acele vremuri. Cand regele Hydrotes a fost detronat si exilat din Parthia, Surena a condus expeditia militara destinata recapturarii imperiului. Generalul Surena avea un harem urias de concubine, pe care le transporta dupa el in toate campaniile militare. Atat de multe femei avea maretul Surena, incat era nevoie de doua sute de carute pentru a le transporta pe toate in locurile unde se razboia redutabilul general.
Surena a comandat armatele regelui Orodes al doilea, administrand Imperiului Roman unele dintre cele mai severe si umilitoare infrangeri din intreaga sa istorie.
Cand romanii au decis sa atace dinastia Arsacida, temuta cavalerie persana, condusa de Surena in persoana, a stopat definitiv avantul legiunilor in Asia.
Batalia decisiva a avut loc la Carrhae (Harran , pe teritoriul Turciei de astazi).
Legiunile romane au fost pur si simplu zdrobite. Cavaleria grea persana, temutii cataphractes invesmantati in solzi de metal, a masacrat redutabilele legiuni. Plutarh vorbeste de 20.000 de morti si peste 10.000 de prizonieri. Cel mai bogat om din Roma, generalul Marcus Licinius Crassus, comandantul armatelor romane, si-a pierdut si el viata.
Istoricul antic Dio Cassius (sec. II - III i.e.n.) relateaza ca, dupa moartea generalului roman, Surena a ordonat sa i se toarne acestuia pe gat aur topit, drept pedeapsa pentru lacomia lui. (Circula si o versiune "horror" a povestii, conform careia Surena l-ar fi pedepsit pe Crassus, cazut prizonier, turnandu-i pe gat metalul topit, cand generalul era inca viu...)
Din nefericire, gelos pe succesul si popularitatea lui Surena, regele Orodes a ordonat moartea celui mai destoinic om al sau...

Vezi si
Legenda lui Sappho din Lesbos

Carol Martel: 688 - 741


Carol "Ciocanul" - asa s-ar traduce numele sau - a avut o personalitate atat de marcanta, incat nu a fost considerat doar pavaza in fata invaziei musulmane in Europa Occidentala, ci si parintele fondator al cavalerismului si feudalismului din Evul Mediu. In plus, Carol Martel era bunicul lui Carol cel Mare sau Charlemagne, ceea ce il propulseaza in rolul de fondator al dinastiei carolingiene.
Carol Martel a ajuns in pozitia de conducator al armatei francilor impotriva invaziei musulmane pe baza faptului ca era majordomul palatului regal, pe vremea aceea o importanta functie administrativa, politica si militara. Adesea, regii franci din dinastia merovingiana aveau un rol mai mult de reprezentare, iar majordomul palatului, un adevarat "sef al guvernului", lua deciziile si tinea in mana destinul regatului.
Durul Carol Martel a pierdut o singura batalie de-a lungul tumultoasei sale cariere, anume batalia de la Cologne, potrivit descopera.ro.
Iar dintre multele-i victorii, merita pomenita, pentru insemnatatea ei in evolutia Europei, victoria epocala de la Tours. Pe data de 10 octombrie 732, Martel a castigat lupta de la Tours, in care doua armate france unite au invins armatele arabe ale califatului Omeiazilor. Batalia a fost una decisiva. Daca Carol Martel o pierdea, probabil azi intreaga Franta ar fi vorbit araba.
Intreaga armata franca, condusa de Martel, a luptat atunci pedestru, ceea ce i-a facut pe soldatii victoriosi sa afirme ca insusi Dumnezeu a fost de partea lor.
Iar Carol Martel a refuzat sa accepte un onorariu in bani din partea Papei, care vroia sa-i multumeasca astfel ca a scapat Europa de primejdia Semilunii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Surena
orfanul bihar elefanti razboi razboinici hindusi arta kalaripayatthu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2044 (s) | 34 queries | Mysql time :0.073622 (s)