News Flash:

30 octombrie 1858: s-a nascut Duiliu Zamfirescu

30 Octombrie 2013
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
Duiliu Zamfirescu (n. 30 octombrie 1858, Plainesti (azi Dumbraveni), judetul Vrancea - d. 3 iunie 1922, Agapia, judetul Neamt) a fost un scriitor roman, membru titular si vicepresedinte al Academiei Romane.
Fiul arendasului Lascar Zamfirescu. Urmeaza clasele primare si gimnaziale la Focsani, iar liceul si Facultatea de Drept la Bucuresti (licentiat in 1880), unde leaga o stransa prietenie cu Duiliu Ioanin - Romanov, viitor magistrat.
In anul 1867 este initiat in loja masonica ieseana „Steaua Romaniei”, iar la 18 noiembrie acelasi an a primit gradul de Companion in aceeasi loja.[1] Este magistrat la Harsova si Targoviste, apoi avocat si redactor la Romania libera. In 1885, intra prin concurs la Ministerul de Externe, iar dupa trei ani, imbratisand cariera diplomatica, este secretar de legatie la Roma pana in 1906, cunoscand perfect italiana. Se casatoreste acolo cu Henriette Allievi si are doi copii (Henrietta si Alexandru), nascuti si crescuti in Italia celor 18 ani de stagiu diplomatic.
In 1906, revine in tara si e secretar general la Ministerul de Externe. Se retrage adesea in vila sa de la Odobesti. Dupa razboi, a fost ministru de externe in Guvernul Averescu (13 martie - 13 iunie 1920). S-a stins din viata la Manastirea Agapia.
A scris versuri, proza scurta, piese de teatru, dar cea mai importanta contributie a sa la literatura romana o reprezinta romanele sale din Ciclul Comanestenilor (Viata la tara, Tanase Scatiu, In razboi, Indreptari, Anna, ceea ce nu se poate). Acestea se constituie in primul ciclu din literatura romana, asemanator ciclului lui Emile Zola Les Rougon-Macquart. Cele cinci volume au fost scrise departe de tara, la Roma, cand autorul lucra la legatia romana din Italia. La acestea se adauga primul roman epistolar din literatura noastra, Lydda. Prin intermediul familiei Comanesteanu, reprezentanta a vechii boierimi, opusa parvenitilor de teapa odiosului personaj Tanase Scatiu, romancierul ne ofera imaginea complexa a societatii romanesti de la finele veacului al XIX-lea. Via si conacul unde se retragea erau in comuna Faraoanele, in apropiere de Odobesti. Casa exista si astazi, fiind Casa Memoriala. Scriitorul este inmormantat in Cimitirul din Focsani (Sud).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

duiliu zamfirescu scriitor roman vicepresedinte academiei romane
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1956 (s) | 34 queries | Mysql time :0.030426 (s)