News Flash:

35 de ani de la moartea sculptorului Vida Gheza

11 Mai 2015
1096 Vizualizari | 0 Comentarii
Vida Gheza s-a nascut la 28 februarie 1913, la Baia Mare, intr-o familie de mineri. A urmat scoala primara si gimnaziala din Baia Mare (1920-1928), remarcandu-se inca din copilarie prin talentul sau creativ.

Incurajat si sprijinit de invatatorii sai, incepe sa ciopleasca in lemn animale, pasari, figuri umane, iar la varsta de doar 10 ani a cioplit, cu un briceag, o nunta si o inmormantare taraneasca.

Este influentat de atmosfera artistica din Baia Mare, localitate care avea o faima internationala datorita scolii de pictura intemeiata aici la finele secolului al XIX-lea. Inca din tinerete, sculpteaza personaje din lumea satului maramuresan sau inspirate din viata minerilor.

Potrivit site-ului enciclopediaromaniei.ro, in perioada 1928-1931 a lucrat ca gradinar, paznic, salahor sau muncitor forestier. In aceeasi perioada a frecventat atelierul pictorului Alexandru Ziffer, din Baia Mare, acesta fiindu-i si indrumator.

Primele sale lucrari dateaza din 1932-1937 (''Muncitor forestier'', ''Taranca cu cosul'', ''Cosasul'', ''Rascoala'', ''Mineri'', ''Horia pe roata'', ''Taran la interogatoriu''). A expus pentru prima data in 1937, la Baia Mare, in cadrul unei expozitii colective organizate de societatea nou-infiintata a artistilor baimareni, remarcandu-se prin lucrarile expuse (''Minerii'', ''Rascoala'', ''Iobag legat la stalp'' s.a.) ca un artist pe deplin format.

Vezi si Salvador Dalí - Delirul megalomaniei

Urmandu-si convingerile politice, pleaca voluntar in Spania in timpul razboiului civil (1936-1939), luptand de partea guvernului republican.

A studiat, intre 1942 si 1944, la Academia de Belle-Arte din Budapesta, apoi, in 1945, s-a inrolat ca voluntar in armata romana, luptand impotriva armatei germane pe teritoriul Cehoslovaciei. Mai tarziu avea sa dedice numeroase opere soldatului roman si luptei antifasciste. In 1947 a participat la Salonul de pictura si sculptura al Transilvaniei.

Din anul 1949, a inceput participarea intensa la numeroase expozitii de arta plastica, personale si colective, in tara (Baia Mare, Cluj, Bucuresti) si in strainatate (Venetia, Moscova, Haga, Copenhaga, Londra, Roma, Vilnius, Oslo, Paris, Praga, Varsovia s.a.). Participa, de asemenea, la "Bienala de la Venetia" (1958 si 1976). La inceputul anilor '60 continua expozitiile organizate peste hotare (Cairo, Alexandria, Helsinki, Bratislava, Berlin, Praga, Paris, Damasc, Sofia, Moscova, Varsovia).

Vezi si Ernst Ludwig Kirchner, principal reprezentant al expresionismului

Dintre numeroasele sale creatii se evidentiaza chipurile taranesti, sculpturile inspirate de traditiile populare (''Dans osenesc''), de personajele legendare ale padurii (''Fata padurii'', ''Omul noptii'', ''Omul apelor'') sau inspirate de folclorul muncitorilor baiesi (''Priculiciul minei'', ''Valva minei'', ''Varvara''), unice in peisajul plastic romanesc contemporan. Mai amintim dintre lucrarile sale: ''Horia pe roata'' , ''Taran legat la stalp'' , ''Cap de copil'' (azi pierduta), ''Horea, Closca si Crisan'', ''Miner cu lampas'', ''Muncitori forestieri'', ''Monumentul minerului'' (Baia Mare), ''Taran din Maramures'', ''Cap de taran'', ''Copil cu pasare'', ''Nud'' etc.

Vida Gheza a realizat opere monumentale — ''Monumentul Ostasului Roman'' de la Carei, inaugurat in 1964, ''Monumentul Taranilor Martiri'' de la Moisei (sculptat mai intai in lemn, in 1966, transpus apoi in piatra in 1972) sau ''Sfatul Batranilor'' (1971) — intrate in constiinta publicului ca simboluri ale istoriei nationale.

A fost ales, in 1968, vicepresedinte al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (reales in 1973), iar la 1 martie 1974 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. In anii '70 expune la Haga, Bruxelles, Londra, Paris, Venetia, Berlin si are cateva expozitii la Baia Mare.

I-au fost decernate numeroase premii si distinctii, dintre care mentionam Premiul de Stat (1953), Maestru Emerit al Artei (1957), Artist al Poporului (1964), Steaua Republicii (1978).

Lucrarile sculptorului Vida Gheza, personalitate de marca a artei romanesti si artist de talie europeana, se gasesc in mai multe muzee si colectii particulare din Romania, dar si din Franta, Spania, Italia, Ungaria, Rusia, Chile.

Ca o nota aparte, Vida Gheza a fost si un pasionat colectionar de cactusi. O parte din colectia de mii de exemplare de cactusi a artistului se afla in serele orasului Baia Mare.

Vida Gheza s-a stins din viata la 11 mai 1980, la Baia Mare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vida gheza baia mare figuri umane briceag nunta faima internationala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1487 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013506 (s)