News Flash:

4 aprilie, Ziua Academiei Romane - FOTO

4 Aprilie 2013
4134 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe 4 aprilie se sarbatoreste Ziua Academiei Romane. Decizia a fost luata de prezidiul institutiei acum 13 ani.
La 30 martie 1879 a aparut Legea prin care se infiinteaza Academia Romana.  Institutia a fost infiintata la 1/13 aprilie 1866, sub denumirea de 'Societatea Literara Romana', devenind apoi Societatea Academica Romana, din august 1867, iar din martie 1879 Academia Romana. Academia a fost inca de la inceput conceputa ca o institutie nationala, lucru exprimat prin componenta ei - 'membri alesi din toate provinciile romanesti: patru din Muntenia, cate trei din Moldova, Transilvania si Basarabia si cate doi din Banat, Bucovina, Maramures si Macedonia' - cat si prin programul anuntat. 
Scopul ei a fost elaborarea ortografiei si gramaticii limbii romane, inceperea si realizarea unui dictionar roman.
 

Printre primele personalitati ale vietii culturale care au facut parte din acest for s-au aflat Iosif Hodos din Maramures; Timotei Cipariu si George Baritiu din Transilvania; Andrei Mocioni (Mocsony) si Vicentiu Babes din Banat; Alexandru Hurmuzachi din Bucovina; Vasile Alecsandri si Costache Negruzzi din Moldova, Ion Heliade-Radulescu, August Treboniu Laurian si C.A.Roseti din Muntenia.
 
La 1/13 august 1867, Societatea Literara Romana se transforma in Societatea Academica Romana. Cu acest prilej, Timotei Cipariu sublinia: 'Pentru eliberarea limbei nationale va ingriji mai cu distinctiune decat altele chiar aceasta Societate Literara. Ea va ingriji ca limba romana sa scape de tot jugul despotismului sub cari de secoli a gemut. Ea va ingriji pentru conservarea limbii romanesti, din toate provinciile locuite de romani. Ea ii va reda forma curat nationala romana pentru ca sa figureze cu toata demnitatea intre si langa surorile ei de origine latina'. 
La 30 martie 1879, se infiinta prin lege Academia Romana care era declarata institut national si avea urmatoarele trei sectii: Sectiunea literara: literatura, arta, filologie si filosofie; Sectiunea istorica: istorie, geografie si stiinte sociale; Sectiunea stiintifica: stiinte teoretice si aplicate.
 
Ca institutie nationala, Academia Romana a implinit, in plan cultural si stiintific, unirea romanilor inainte ca ea sa se fi produs in plan politic. Acest lucru a fost subliniat si la sesiunea jubiliara din 1919: 'In lupta sfanta pentru unirea tuturor romanilor, Academia Romana si-a avut partea ei importanta pe teren cultural (...), a reunit in cercul restrans al viitoarei Academii barbati luminati din toate tinuturile romanesti si astfel Romania Mare de azi isi gasea de o jumatate de secol patria comuna sub acoperisul tanarului asezamant'.
 

In cei peste 130 de ani de existenta, in Academia Romana s-au regasit reprezentanti marcanti din toate domeniile stiintelor (filologice, istorice, matematice, fizice, chimice, biologice, geonomice, tehnice, agricole, silvice, medicale s.a.), ale literaturii si artei, reprezentanti ai cultelor, armatei si vietii politice. 
Un moment greu in istoria Academiei l-a constituit aplicarea Decretului din 9 iunie 1948 privind transformarea ei in Academia R.P.R. 
 
La 5 ianuarie 1990, imediat dupa Revolutia din decembrie '89, Consiliul Frontului Salvarii Nationale a dat un decret prin care Academia Romana se reorganiza. Astfel, Academia Romana redevenea cel mai inalt for stiintific si cultural al tarii. 
Academia Romana are 14 sectii, 3 filiale in Iasi, Cluj-Napoca si Timisoara si 69 de institute si centre de cercetare stiintifica pe diverse domenii. Pe langa acestea se numara si Biblioteca Academiei Romane, Editura Academiei (infiintata in 1938), Fundatia Familiei 'Menachem H. Elias' (infiintata in 1925) si Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta (infiintata in ianuarie 1998), precum si revista 'Academica' (infiintata in oct. 1990). 
Intre 16 ianuarie 1998 - aprilie 2006, Academia Romana a fost condusa de istoricul literar Eugen Simion, membru titular al acestui for din 1992. Din 5 aprilie 2006, presedinte al Academiei Romane este Ionel Haiduc, membru titular al Academiei Romane din 18 decembrie 1991, doctor in stiinte chimice (1964), care condusese filiala Cluj-Napoca a acestui inalt for (din 1965). A fost reales presedinte al inaltului for de cultura in aprilie 2010.  
 

sursa:agerpres.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

IHaiduc
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1672 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018575 (s)