News Flash:

5 cuvinte care iti demonstreaza ca nu stii limba romana atat de bine

10 Februarie 2017
720 Vizualizari | 0 Comentarii
dex
Potrivit celui mai cunoscut si folosit dictionar explicativ al limbii romane, DEX-ul, limba romana contine "peste 62.000 de cuvinte". Desigur, vocabularul folosit depaseste cu mult acest numar, datorita regionalismelor, neologismelor - mai ales termeni tehnici - neactualizate inca in dictionarele DOOM DEX, elementelor de jargon, argoului si asa mai departe. Limba romana, ca oricare alta limba de pe glob, este in permanenta schimbare.
In Romania, gradul de analfabetism este de aproximativ 40%. O alta clasificare imparte tara in 44,2% romani cu un nivel scazut de educatie, 41,4% studii de nivel mediu si doar 14,4% dintre conationali au absolvit studii superioare.

Totusi, indiferent de nivelul de educatie, probabil fiecarui om i s-a intamplat macar o data in viata sa isi dea seama ca in vocabularul lui exista minimum un cuvant pe care il pronunta gresit, foloseste gresit varianta de plural sau il intelege si il foloseste gresit. Noi am facut o lista cu primele cinci cuvinte care ne-au venit in minte si pe care le auzim eronate cel mai des in diverse contexte. Mai jos, termenii in cauza, pe care ii poate gasi usor oricine se uita in DEX pret de cateva clipe.

GRIZONANT, -A, grizonanti, -te, adj. (Despre par) Care incepe sa incarunteasca; carunt, sur, gri. - Din fr. grisonnant. Oare cati oameni folosesc zilnic cuvantul "grizonat", fara sa stie ca mai este o litera "n" care ar trebui scrisa si pronuntata?

PATETIC, -A, patetici, -ce, adj. 1. Plin de patos, care emotioneaza, impresioneaza, induioseaza; plin de emfaza, de afectare. 2. (Despre nervi) Care inerveaza muschii oblici ai ochiului. - Din fr. pathetique, germ. pathetisch. Cuvantul "patetic" este folosit de majoritatea vorbitorilor de romana atunci cand vor sa spuna despre o persoana, un lucru, o intamplare ca sunt penibile, josnice, demne de luat in ras. Dar nu, iata ce spune DEX-ul, pare ca e chiar de dorit ca cineva sau ceva sa fie patetic. De exemplu, un spectacol de teatru poate fi patetic.

REPERCUSIUNE, repercusiuni, s. f. Urmare, consecinta. [Pr.: -si-u-] - Din fr. repercussion. Nicidecum "repercursiune", asa cum putem observa adesea uzitat acest termen. "R"-ul nu are ce sa caute la mijlocul cuvantului.

CICATRICE, cicatrice, s. f. Urma (formata din tesut conjunctiv) lasata de o rana, de o taietura etc. dupa vindecare. [Pl. si: cicatrici] - Din lat. cicatrix, -icis, fr. cicatrice. Da, prima forma de plural, adica si cea recomandata, a cuvantului "cicatrice" este tot "cicatrice".

CIREASA, ciresi, s. f. Fructul ciresului, mic, sferic, carnos, de culoare rosie sau galbena, cu gust dulce sau amarui. [Pl. si: cirese] - Lat. ceresia (= cerasea). Tot despre un plural corect pe care nu il folosim aproape niciodata cand ne referim la fruct vorbim si in cazul cuvantului "cireasa" (sau "capsuna"), a carui prima forma de plural se confunda cu pluralul plantei care produce fructul: "ciresi" (sau "capsuni"). Da, cand vei merge la piata vei putea cere 1 kg de ciresi sau un kg de capsuni. Formele "cirese" si "capsune" sunt si ele corecte, dar reprezinta doar a doua varianta de plural.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

dex regionalismelor neologismelor doom dex limba romana romania
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1814 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019793 (s)