News Flash:

55 de ani de la primul zbor in cosmos

12 Aprilie 2016
515 Vizualizari | 0 Comentarii
Gagarin
La 12 aprilie 1961, in urma cu 55 de ani, a fost plasata pe orbita in jurul Pamantului prima nava spatiala Vostok, avand la bordul sau un om. Pilotul cosmonaut al navei a fost aviatorul-militar Iuri Alekseevici Gagarin. De la bordul navei a avut loc, in direct, o transmisie televizata.

URSS a investit mult in cucerirea spatiului in perioada Razboiului Rece. Cu patru ani mai devreme, URSS a fost prima tara care a trimis un satelit in spatiu, celebrul Sputnik.

Nava spatiala Vostok 1 („Rasarit”) a fost lansata la orele 9 si 7 minute (ora Moscovei) de la cosmodromul Baikonour si s-a plasat pe o orbita cu perigeul (indepartarea minima de suprafata Pamantului) de 175 km, apogeul (distanta maxima) la 302 km; cu un unghi de inclinatie al planului orbitei fata de ecuator de 65 grade 4 minute. A facut un inconjur al planetei si s-a reintors pe Pamant.

Vehiculul spatial cantarea peste 5 tone si toate comenzile navei au fost efectuate de la sol, reactiile cosmonautului fiind inregistrate cu atentie. Lansarea rachetei cosmice cu mai multe trepte s-a desfasurat cu succes. Dupa ce i s-a imprimat prima viteza cosmica si ea s-a desprins de ultima treapta a rachetei purtatoare, nava-satelit a inceput zborul liber pe orbita in jurul Pamantului.

Vezi si Iuri Gagarin, rugby-ul si forma ovala a Pamantului

Scopul misiunii a fost evaluarea programului de pregatire a zborurilor spatiale ale navelor pilotate, respectiv pregatirea cosmonautilor si eficienta solutiilor adoptate privind constructia si amenajarile navei si rachetei purtatoare, tehnica de pregatire si verificare inainte de start, mijloacele si metodele de urmarire, control si dirijare a rachetei pe traiectorie si a navei pe orbita, tehnica de supraveghere a cosmonautului si a instalatiilor de bord, comportarea sistemelor de asigurare a zborului si a echipamentelor destinate readucerii cabinei de cosmos in integritate perfecta, mijloacele si procedeele de recuperare si in general ansamblul de masuri din cadrul acestui program complex.

Vezi si Iata de ce a murit primul om care a calatorit in spatiu


O camera de televiziune instalata la bordul navei a transmis in permanenta imagini despre gesturile, atitudinea si miscarile cosmonautului, pana la iesirea din orbita. Legaturile radiotelefonice si telegrafice au fost asigurate pe doua frecvente de unde scurte (9,019 MHz si 20,006 MHz) si pe o frecventa in ultrascurte (143,625 MHz).

Pe toata durata misiunii au fost facute insemnari in jurnalul de bord, demonstrativ s-au executat diferite activitati programate cum ar fi mancat, baut si totodata s-au facut imprimari pe banda de magnetofon si s-a ascultat muzica ce se transmitea de pe Pamant. De asemenea, orizontul a fost descris si cercetat cu atentie atat la intrarea navei in umbra Pamantului, cat si la iesirea ei la lumina.

Zborul din 12 aprilie 1961 a fost precedat de doua lansari succesive de nave Vostok experimentale, la 9 si 25 martie 1961, cu cate un caine la bord si cu un manechin in fotoliul pilotului (Sputnik-9 si Sputnik-10), Gagarin asistand la ambele lansari.

Pilotul militar si cosmonautul rus Iuri Alekseevici Gagarin s-a nascut la 9 martie 1934, intr-un sat in apropiere de Smolensk. A absolvit printre primii Academia Sovietica a Fortelor Aeriene in 1957, devenind pilot militar. Doi ani mai tarziu a fost ales pentru antrenamente speciale facand parte dintre primii cosmonauti ai URSS. Gagarin a zburat intr-o singura misiune spatiala, devenind apoi pilot de lupta si instructor de zbor. Gagarin a murit la 27 martie 1968, impreuna cu instructorul Valentin Serughin, in urma prabusirii avionului, in timpul unui zbor de antrenament.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

orbita pamantului vostok aviatorul-militar razboiului rece urss pamant
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2082 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037427 (s)