News Flash:

58 de ani de la moartea marelui Constantin Brancusi

16 Martie 2015
918 Vizualizari | 0 Comentarii
La 16 martie 1957 deceda Constantin Brancusi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, cu o contributie covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana.

Constantin Brancusi se nastea la data de 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj,fiind cel de-al saselea copil al lui Radu Nicolae Brancusi (1833-1885) si Maria Brancusi (1851-1919). Copilaria sa a fost marcata de dese plecari de acasa si de ani de ucenicie in ateliere de boiangerie, pravalii si birturi, facandu-si cunoscuta indemnarea la lucrul manual,in timpul unei perioade de ucenicie in Craiova, prin construirea unei viori din materiale gasite in pravalie.

Dupa terminarea scolii (1894-1898), vine la Bucuresti unde termina Scoala de bellearte in 1902. Cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, timp de doi ani, intre 1900 si 1902, realizeaza Ecorseu, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare careia i se atribuie o medalie de bronz. Precizia detaliilor acestei lucrari face ca Ecorseul sa fie folosit in scolile romanesti de medicina, dupa ce s-au facut cateva copii.

Vezi si Constantin Brancusi despre opera sa

In 1903 primeste prima comanda a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care a fost instalat la Spitalul Militar din Bucuresti si reprezinta singurul monument public al lui Brancusi din Bucuresti. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul sau profesor Dimitrie Gerota, pentru a il ajuta pe Brancusi sa plateasca drumul pana la Paris. Plata pentru monument a fost impartita in doua transe, prima jumatate fiind platita inainte ca sa inceapa lucrul, iar a doua transa dupa ce Brancusi a terminat bustul. Cand a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentata in fata consiliului, dar receptia a fost nesatisfacatoare, diferite persoane din consiliu avand opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului. Infuriat de inabilitatea consiliului de a intelege sculptura, Brancusi pleaca din sala de sedinte in mirarea tuturor, fara a primi a doua jumatate a banilor necesari plecarii sale spre Franta, decizand sa parcurga drumul catre Paris pe jos.

Vezi si Ziua de 19 februarie ar putea fi declarata "Ziua Brancusi"


Drumul din Bucuresti spre Paris l-a dus mai intai prin Hobita, unde si-a luat ramas bun de la mama sa. Si-a continuat drumul, oprindu-se in Viena pentru o perioada, timp in care a lucrat la un atelier ca decorator de mobilier. In Viena a inceput sa viziteze muzee cu opere de arta inaccesibile in Romania. Aici a facut cunostinta cu sculpturile egiptene care i-au influentat opera mai tarziu in viata.

In 1904, pleaca din Viena spre Munchen, dar dupa sase luni o porneste pe jos prin Bavaria si Elvetia si pana la Langres, in Franta. In apropriere de Lunéville, capata o pneumonie infectioasa si, dupa perioada de recuperare intr-un spital de maici, face cu trenul restul drumului spre Paris.

In 1905, reuseste sa intre la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucreaza in atelierul lui Antonin Mercie pana in 1906, cand paraseste scoala ca urmare a atingerii limitei de varsta. Refuza sa lucreze ca practician in atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu creste nimic). In acelasi an, 1906, a expus pentru prima data la Société Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris, iar un an mai tarziu, 1907, creeaza prima versiune a „Sarutului”, tema pe care o va relua sub diferite forme pana in 1940, culminand cu Poarta Sarutului parte a Ansamblului Monumental din Targu Jiu. In acelasi an, inchiriaza un atelier in Rue de Montparnasse si incepe lucrul la Rugaciunea, o comanda pentru un monument funerar ce va fi expusa in Cimitirul „Dumbrava” de la Buzau.

Pana in 1914, participa cu regularitate la expozitii colective din Paris si Bucuresti, inaugurand ciclurile Pasari Maiestre, Muza adormita, Domnisoara Pogany, apoi deschide prima expozitie in SUA la Photo Secession Gallery din New York, care provoaca o enorma senzatie. In acelasi an, ministrul de interne al Romaniei respinge proiectul monumentului lui Spiru Haret comandat cu un an inainte. Brancusi va pastra lucrarea in atelier si o va intitula Fantana lui Narcis. In 1915, incepe sa execute primele lucrari in lemn, printre care 2 Cariatide si Fiul risipitor.

La 30 noiembrie 1924, expune la Prima expozitie internationala a gruparii „Contemporanul” din Bucuresti. Doi ani mai tarziu, la Wildenstein Galleries, din New York, se deschide cea de-a doua expozitie personala a sa.

Activitatea creatoare a lui Brancusi se manifesta in toata amploarea ei pana in 1940, operele sale de seama din ciclul Pasarea in vazduh, ciclul Ovoidului precum si sculpturile in lemn datand din aceasta perioada. Muzeul National de Arta Moderna din Paris (Centre Pompidou) are un numar important de lucrari ale lui Brancusi, lasate prin testament mostenire Romaniei, dar acceptate cu bucurie de Franta, impreuna cu tot ce se afla in atelierul sau, dupa refuzul guvernului comunist al Romaniei anilor 1950 de a accepta lucrarile lui Brancusi dupa moartea sculptorului.

In epoca realismului socialist, in Romania Brancusi a fost contestat ca unul dintre reprezentantii formalismului burghez cosmopolit, insa, in decembrie 1956, la Muzeul de Arta al Republicii din Bucuresti s-a deschis prima expozitie personala Brancusi din Europa. Brancusi a fost „redescoperit” abia in 1964 in Romania drept un geniu national si, in consecinta, ansamblul monumental de la Targu Jiu cu Coloana (recunostintei) fara sfarsit, Masa tacerii si Poarta sarutului a putut fi amenajat si ingrijit, dupa ce fusese lasat in paragina un sfert de veac si fusese foarte aproape de a fi fost daramat.

Constantin Brancusi se stinge din viata la 16 martie 1957 la ora 2 dimineata, dupa ce se spovedise si se impartasise arhiepiscopului Teofil, marturisindu-i ca moare „cu inima trista pentru ca nu ma pot intoarce in tara mea”, si este inmormantat pe 19 martie la cimitirul Montparnasse din Paris.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

constantin brancusi sculptori viziunii plastice hobita craiova bronz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1373 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019050 (s)