News Flash:

8 noiembrie 1869: S-a nascut medicul roman Nicolae Paulescu

8 Noiembrie 2013
1448 Vizualizari | 0 Comentarii
A fost medic si fiziolog, profesor la Facultatea de Medicina din Bucuresti, ce a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai tarziu insulina.
Pancreina” brevetata de Paulescu in aprilie 1922 era un extract apos al omogenizatului tisular de pancreas bovin, purificat partial prin adaugare de acid clorhidric si soda caustica. Acest preparat a fost administrat de Paulescu bolnavilor sai numai sub forma de clisma[necesita citare] si nu a avut nici un efect asupra glicemiei.
In 1916 deja, Nicolae Paulescu a izolat substanta pe care a numit-o pancreina (azi considerata a fi insulina), injectand extractul sau in vena jugulara a unor caini diabetici si observand ca glicemia lor patologica a revenit temporar la normal.
Cu putin timp dupa terminarea acestor experiente, savantul roman a fost chemat sub arme. Dupa razboi, incepand cu iulie 1921, a publicat patru articole in care isi descria cercetarile, ultimul dintre ele, cel mai detaliat, aparand la finele lui august 1921. In vara lui 1921, un ortoped canadian, ajutat de un student la medicina, au "descoperit" si ei aceeasi substanta activa in regularea glicemiei pe care si fiziologul roman, posesor al unui doctorat in fiziologie, a unei diplome universitare in medicina si al unui alt doctorat in stiinte naturale (toate obtinute la "Université de Paris") si co-autor cu deja 18 ani in urma, alaturi de presedintele Academiei franceze de medicina (Etienne Lancereaux), al unui tratat de medicina si nosologie (1903), le facuse cunoscute lumii si el, exact in aceeasi perioada (la cinci ani dupa succesele lui experimentale! ), in conditiile in care dascalul savantului roman - anume Étienne Lancereaux - a fost primul care sa sugereze ca diabetul este o maladie care isi are originea intr-o afectare a pancreasului. 
Canadienii citisera despre cercetarile si rezultatele lui Nicolae Paulescu, cum cunosteau si despre rezultatele similare obtinute de Israel Kleiner si, mai inainte, germanul Zuelzer si inca altii, insa cel putin in cazul articolelor lui Paulescu nu fusesera capabili sa le inteleaga corect (traducand, pe baza cunostintelor lor rudimentare de limba franceza, tipice majoritatii canadienilor anglofoni, sensul lui "non plus" din textul articolului lui Nicolae Paulescu, prin aproximativul bastardizat (nici engleza, nici franceza) "no bon"; pe de alta parte, canadienii au detectat totusi si neajunsuri reale, obiective, in metoda, protocolul si interpretarea rezultatelor savantului roman,si impulsionati de inaltele exigente ale lui MacLeoad au sfarsit prin a ajunge la utilizarea terapeutica a unui extract purificat la care Paulescu, si din lipsa de fonduri si sprijin multidisciplinar (biochimisti), n-a ajuns.
In ciuda contributiilor sale incontestabile in domeniul metabolismului uman, Nicolae Paulescu este ignorat aproape complet de scoala de medicina si istoriografia stiintifica occidentale .
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

medic fiziolog facultatea medicina bucuresti pancreina paulescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1790 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019598 (s)