News Flash:

9 septembrie 1896: a incetat din viata actorul si cantaretul roman Matei Millo

9 Septembrie 2013
1784 Vizualizari | 0 Comentarii
La 9 septembrie 1896, a incetat din viata Matei Millo (Bucuresti), actor si cantaret, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului romanesc.
Matei Millo s-a nascut la 25 noiembrie 1814,Stolniceni-Prajescua, a inceput invatatura in casa parinteasca din Stolniceni-Prajescu. Si-a continuat studiile la scoala lui Victor Quenim din Iasi, unde i-a avut colegi, printre altii, pe Vasile Alecsandri si Mihail Kogalniceanu.
A urmat apoi Academia Mihaileana, iar dupa absolvirea acesteia, in 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatica timp de cinci ani.
A desfasurat la Iasi si la Bucuresti o activitate multilaterala de actor, director de scena, autor dramatic, conducator de trupa si director de teatru, precum si de profesor. Matei Millo a fost un fervent sustinator al repertoriului national si un interpret stralucit al comediilor lui Vasile Alecsandri.
A cultivat in teatrul romanesc interpretarea realista reactionand impotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simt de observatie, sobrietate, capacitate de nuantare, minutiozitate in caracterizarea variata a personajelor, umor si verva neobosita.
Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numara travestiurile Chirita, Mama Anghelusa, Baba Hirca, Ciubar din Despot-Voda, Barbu Lautaru de V. Alecsandri, Shylock din Negutatorul din Venetia de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.
Conceptia artistica a lui Matei Millo a influentat puternic teatrul romanesc de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

matei millo actor cantaret pionierii teatrului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1351 (s) | 34 queries | Mysql time :0.020726 (s)