News Flash:

91 de ani de la Incoronarea Suveranilor Romaniei la Cetatea Alba

15 Octombrie 2013
1209 Vizualizari | 0 Comentarii
Iulia Albua 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, cetate simbol a natiunii romane, a avut loc ultimul episod prin care se consfintea unirea tuturor provinciilor romanesti sub sceptrul Casei Regale a Romaniei.
Incoronarea solemna a MSR Ferdinand I Intregitorul si a MSR Maria cea Mare, in Catedrala cu hramul Sfintei Treimi din Alba Iulia, a conferit perechii suverane a Regatului Unit al Romaniei consacrarea religioasa ca suverani ai statului unitar roman, in fata lui Dumnezeu si a intregii natiuni romane de pretutindeni.
„Cu inima plina de dragoste si credinta, marturisesc dorintele sufletului meu. Vreau ca taranimea, stapana pe veci pe ogoarele ce le-a dobandit, sa le dea toata puterea de rodire, in folosul ei si al binelui obstesc. Vreau ca muncitorimea, credincioasa patriei, sa-si afle soarta tot mai prospera, intr-o viata de armonie si de dreptate sociala.
Vreau ca in hotarele Romaniei Mari totii fiii buni ai tarii, fara deosebire de nationalitate, sa se foloseasca de drepturi egale, cu ale tuturor romanilor, ca sa ajute cu toate puterile statul, in care Cel de sus a randuit sa traiasca impreuna cu noi. Vreau ca romanii din toate straturile sociale insufletite de nazuinta unei depline infratiri nationale, sa se foloseasca toti de legitima ocrotire a statului.
Vreau ca in timpul domniei mele, printr-o intinsa si inalta dezvoltare culturala, patria noastra sa-si indeplineasca menirea de civilizatie, ce-i revine in renasterea orientului european, dupa atatea veacuri de cumplita zbuciumare. Sunt sigur ca in indeplinirea marei noastre datorii, voi avea sprijinul tuturor bunilor fii ai tarii, nedespartiti in gand si in fapta in jurul Tronului.
Acestei sfinte misiuni, in neclintita unire cu poporul nostru, voi inchina toate puterile mele de om si de Rege si asupra-i chem, in aceasta zi solemna, de inaltare sufleteasca, binecuvantarea celui Atotputernic.”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iulia albua alba iulia simbol natiunii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1716 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013174 (s)