News Flash:

A declansat Hitler razboiul cu arme produse in URSS

22 Noiembrie 2013
1292 Vizualizari | 0 Comentarii
Intre 1922 si 1939, URSS a ajutat decisiv Germania sa eludeze Tratatul de la Versailles si sa-si constituie pe teritoriul URSS – in bazele militare ale Armatei Rosii – acea formidabila masinarie de razboi, care a declansat la 1 septembrie 1939 – prin invadarea Poloniei – Al Doilea Razboi Mondial. Conform intelegerilor sovieto-germane, Armata Rosie a intrat in Polonia la 17 septembrie 1939, doua saptamani mai tarziu.
Pe timpul linistii din perioada interbelica, ofiterii germani si cei sovietici au experimentat impreuna – la “Lipetk”, “Kama” si “Tomka” – gazele toxice si bombele incendiare. In timp ce in fabrici secrete de pe teritoriul URSS s-au construit avioanele militare, blindatele si tancurile germane care au facut posibil blitzkrieg-ul lui Hitler, care doar a accelerat, dupa 1933, un proces care era deja in desfasurare.
Zeci de documente ultrasecrete pana in 1990 din arhiva Kremlinului ne dau astazi posibilitatea, pentru prima data, sa apreciem amploarea acestei aliante militare, unice in felul sau. Si, totodata, sa ne revizuim radical perspectiva istorica din anii Razboiului Rece asupra marilor linii de forta ale istoriei secolului al XX-lea.
Prin prisma acestei aliante secretecimentata ulterior si de  Stalin si Hitler, intelegem altfel cum a fost posibila incheierea atat de rapida si neasteptata a Pactului Molotov-Ribbentrop, cu transarea intre cei doi aliati a impartirii teritoriale a Europei Orientale.
Pactul Molotov-Ribbentrop avea antecedente mai vechi de colaborare militara secreta intre URSS si Germania. Pactul fiind, in fapt, actul ultim al acestei colaborari secrete. Devenind astfel logic si firesc, daca tinem seama de amploarea colaborarii secrete militare intre Moscova si Berlin, departe de ochii Marii Britanii si Frantei.
Stalin si Hitler, vechi aliati
In realitate – asa cum descoperim astazi din arhivele descretizate ale Kremlinului – departe de a fi fost rivali, Stalin si Hitler erau vechi aliati, care aveau, la 23 august 1939, o foarte indelungata colaborare militara secreta, soldata cu constituirea formidabilei masini de razboi a Wehrmacht-ului. Fara URSS – este acum limpede – Germania nu ar fi putut sa se inarmeze serios, iar Hitler nu ar fi putut declansa razboiul.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

urss germania armatei rosii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1668 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013145 (s)