News Flash:

A fost Gh. Gheorghiu-Dej un stalinist?

30 Octombrie 2013
1570 Vizualizari | 0 Comentarii
Unii istorici nu se sfiesc sa faca anumite comparatii intre tipul de guvernare dejist si cel stalinist: „Multe, se pare, a invatat Gh. Gheorghiu-Dej si din deprinderile de viata cotidiana ale „tarului rosu”: preferinta pentru jocul de biliard, insemnarile facute pe hartiile oficiale cu creionul cu doua capete – rosu si albastru, plimbarile prin cabinet in timpul in care se intretinea cu vizitatorii sai, calatoriile cu trenul special ce-l izolau de restul lumii, repulsia pentru voiajul cu avionul, ciudatenia de a-si petrece cea mai mare parte a timpului zilei intr-o casa mica de lemn, alcatuita dintr-o singura incapere, (…) obiceiul de a cere sfaturi personalului de serviciu si membrilor garzii personale” (Paul Sfetcu).
Fiecare autor care s-a ocupat de guvernarea Gh. Gheorghiu-Dej a oferit propriul raspuns la intrebarea cat de stalinist a fost Gh. Gheorghiu-Dej. Vl. Tismaneanu noteaza ca stalinismul lui Dej a fost mai mult unul instinctual decat unul bazat pe convingeri ideologice. Un alt analist descria linia politica a lui Dej drept un „stalinism luminat” (G. Haupt).
Interesanta ni se pare si precizarea pe care o face fostul ambasador al Romaniei in Iugoslavia, Vasile Sandru: „In politica interna, Dej a fost mai aproape de principiile rigide ale lui Stalin. In cea internationala, Dej este egal distantat de Stalin, pe de o parte si Hrusciov pe cealalta parte”.
Ceea ce l-a deosebit de Stalin insa a fost realismul politic cu care s-a raportat la trecut si prezent si incercarile de corijare a efectelor comandamentelor ideologice, mai ales in plan economic („Ce sa facem daca suntem un stat centralizat, spunea Gh. Gheorghiu-Dej in 1963 intr-o sedinta a Biroului Politic. In capitalism, lucrurile acestea [comertul, distributia marfurilor, n.n. L.T.] se petrec mult mai simplu decat la noi, mult mai simplu. Daca nu stiu sa lucreze bine dau si faliment. Mare nenorocire nu este, in locul lui vin zece, noi insa nu putem sa dam faliment, pentru ca avem  monopol. Si-i zicem: vrei sa iei asta bine, nu, du-te incolo. Repet, ne gasim intr-o competitie nedeclarata cu tarile socialiste. Sa lasam la dracu intrecere cu capitalismul, ca il umplem cu devize, cu comenzi  (aluzie la comenzile masive ale U.R.S.S., de sute de milioane de dolari, pentru utilaj chimic, in Canada si Australia. Pentru produse agricole din S.U.A., U.R.S.S. expediase, in 1963, mai multe avioane, sub escorta militara, cu sute de tone de aur – in lipsa valutei convertibile – si cantitati de diamante impresionante in Elvetia si la Londra, n.n. L.T.).
Gh. Gheorghiu-Dej era constient (dincolo de stilul propagandistic  si demagogia cu care prezenta unele aspecte ale regimului sau), cel putin in parte, de gravele defectiuni inregistrate de regimul pe care il patrona.
sursa: Liviu Taranu, Gh. Gheorghiu-Dej in istoriografia actuala. Ce i se imputa, ce i se recunoaste, publicat in „Dosarele Istoriei”, nr. 7/2005, pp. 19-26/istoriiregasite
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

istorici dejist stalinist gh gheorghiu-dej tarului rosu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1630 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012665 (s)