News Flash:

Abolirea monarhiei in urma Revolutiei franceze

9 Iunie 2015
659 Vizualizari | 0 Comentarii
Armata franceza era deplorabila: multi ofiteri emigrasera, voluntarii nu erau instruiti si echipati pentru lupta. Inaintarea franceza in Tarile de Jos a fost oprita la 29 aprilie. Trupele s-au retras panicate spre Lille, unde si-au ucis comandantul. Unitati intregi au dezertat, iar la sfarsitul lunii mai, toti cei trei comandanti cereau incheierea razboiului. Armatele aliate au invadat Franta. Maria Antoaneta a trimis austriecilor detalii ale planurilor militare franceze.

Guvernul se infrunta cu opozitia preotilor refractari si a contrarevolutionarilor. Girondinii au actionat impotriva tradatorilor in urma solicitarilor populare. La 27 mai, Adunarea a votat legea de deportare a preotilor refractari, iar o alta lege trimiterea la vatra a Garzii regale si o a treia revedea constituirea unei tabere a 20.000 de soldati ai garzilor nationale din provincii (federati). Erau meniti sa apere Parisul de invazia straina si guvernul de o lovitura de stat din partea generalilor. Ludovic a refuzat aprobarea acestor legi, iar Roland, ministrul girondin a protestat. Ludovic l-a demis cu alti ministri girondini la 13 iunie. Dumouriez a demisionat, iar la 19 iunie, Ludovic si-a folosit dreptul de veto impotriva legilor in privinta preotilor refractari si taberei garzilor provinciale. La 18 iunie a fost citita scrisoare lui La Fayette in Adunare, in care scria ca ii acuza pe iacobini ca au instaurat un stat in stat si cerea Adunarii sa puna capat domniei cluburilor. Sefii ai celor 48 de sectiuni au reactionat organizand o demonstratie armata la 20 iunie, ai caror lideri proveneau din Clubul Cordelierilor. Iacobinii i-au respins. 8.000 de demonstranti, membri ai Garzii nationale, au navalit la Tuileries. Regele nu si-a retras vetoul si nici nu i-a rechemat pe ministri girondini. Adunarea a luat masuri pentru a fi recunoscuta importanta crescanda a sanculotilor. La 11 iulie,a declarat stare de urgenta, emitand decretul "La patrie en danger", care chema toti francezii la lupta. Tensiunea din Paris a fost agravata de sosirea federatilor din provincii si de manifestul lui Braunschweig. Erau revolutionari si republicani militanti spre deosebire de Garda nationala pariziana si a carei ofiteri erau regalisti. Isi exprimau patriotismul in Cantecul de razboi pentru armata Rinului, compus la Strasbourg de Rouget de Lisle, fiind denumita ulterior "La Marseillaise" pentru ca a fost cantat de federatii din Marsilia in marsul lor spre capitala.

Vezi si Revolutiile cu cel mai mare impact din lume

La 1 august, manifestul lui Braunschweig a fost publicat la Paris in care ameninta ca toti membrii Garzii Nationale care vor fi prinsi luptand vor fi pedepsiti ca rebeli si amenintau Parisul cu invazia. Francezii s-au infuriat si multi dintre cei care au sprijinit monarhia s-au intors impotriva ei. Radicalii si federatii erau pregatiti pentru o noua insurectie, iar girondinii l-au avertizat pe rege de rascoala, propunandu-i sa-i recheme pe ministrii demisi. Ludovic a refuzat. Liderul iacobin, Robespierre, a cooperat cu comitetul central al federatilor, la 29 iulie, intr-un discurs la Clubul Iacobinilor, si-a anuntat propunerile, renuntand la sprijinul acordat anterior constitutiei din 1791 si reclamand rasturnarea monarhiei. Dorea o Conventie nationala, aleasa prin sufragiu, care sa inlocuiasca Adunarea Legislativa, o epurare a conducerii departamentale, ce includea multi regalisti. In urma sustinerii petitiilor federatilor, cluburilor si provincialilor, la 3 august, Petion, primarul Parisului, a venit la Adunarea Legislativa si a cerut in numele a 47 din 48 de sectiuni abolirea monarhiei. Adunarea a refuzat sa-l detroneze pe rege si a respins motiunea de judecare a lui La Fayette. I-a convins ca insurectia era necesara.

Vezi si Implicarea lui Jean-Paul Marat in Revolutia franceza

In noaptea de 9 august, sanculotii au preluat Primaria (Hôtel de Ville) si au inlaturat fosta municipalitate si au instaurat Comuna revolutionara, condusa de Hebert. Mii de membri ai Garzii Nationale, fiind deschisa si cetatenilor pasivi, 2.000 de federati, condusi de cei din Marsilia, au marsaluit spre Tuileries. Palatul era aparat de 3.000 de soldati, dintre care 2.000 apartineau Garzii Nationale, ceilalti fiind mercenari elvetieni.

Regele a cerut adapost Adunarii, pentru a-si proteja familia. Garda nationala care apara palatul s-a alaturat insurgentilor si au inceput sa traga. Marsiliezii au replicat cu mitralii. Regele a ordonat garzilor elvetiene sa inceteze focul. Dar 600 de elvetieni au fost ucisi, iar dintre insurgenti, 90 de federati si 300 de parizieni au fost ucisi sau raniti. Insurgentii au navalit in Adunare si au obligat-o sa recunoasca noua Comuna revolutionara care a ordonat atacul asupra palatului. Deputatii au trebuit sa-l predea pe rege Comunei, care l-a inchis in Temple. Au fost siliti sa accepte alegerea unei Conventii Nationale prin sufragiu masculin care sa elaboreze o noua constitutie democratica. Comuna stapanea in acel moment Parisul, chiar daca restul Frantei recunostea numai autoritatea Adunarii.

Monarhistii constitutionali au inceput sa se ascunda, iar girondinii au ramas stapani, beneficiari ai unei revolutii pe care au incercat sa o evite. Cei 300 de deputati si ramasi in Adunare au numit noi ministrii, inclusiv pe cei demisi anterior, fiind numit printre ei si Danton ca ministrul justitiei, dupa ce s-a remarcat in Clubul cordelierilor si in sectiunile pariziene. S-au votat masuri radicale, printre care si deportarea preotilor refractari. Adunarea a decretat ca obligatiile feudale rascumparabile erau desfiintate fara despagubiri, daca seniorul nu poseda titlul de proprietate. Regimul feudal s-a incheiat. Adunarea a dispus ca proprietatile emigrantilor sa fie vandute in loturi mici, iar regele a fost suspendat. Conventia s-a intrunit la 20 septembrie 1792. Pe 21 septembrie, monarhia a fost abolita.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

armata franceza deplorabila ofiteri voluntarii comandantul franta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2264 (s) | 23 queries | Mysql time :0.077122 (s)