News Flash:

Abraham Lincoln:" Oare nu imi distrug inamicul atunci cand mi-l fac prieten?"

2 Ianuarie 2014
956 Vizualizari | 0 Comentarii
Abraham Lincoln (n. 12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865), cateodata numit Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), supranumit Rail Splitter si The Great Emancipator, a fost cel de-al saisprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1861 - 1865) si primul presedinte republican.
Lincoln s-a opus expansiunii sclaviei si a dorit abolirea acesteia. A avut un rol major in cristalizarea eforturilor Uniunii in cadrul Razboiului Civil American prin selectionarea generalilor si aprobarea strategiilor lor, respectiv prin selectionarea oficialilor superiori civili ai Nordului. Astfel a pronuntat, pe 1 ianuarie 1863 Proclamatia emanciparii. A supervizat eforturile diplomatiei americane, a patronat politic operatiile Partidului Republican, a informat opinia publica prin mesaje si cuvantari (asa cum a fost faimoasa Cuvantare de la Gettysburg), a initiat, formulat si condus planuri sociale esentiale (asa cum ar fi abolirea sclaviei si Reconstructia Uniunii). A fost asasinat la terminarea Razboiului Civil. Abraham Lincoln a fost al 16-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.
Dupa victoria de Gettysburg (1-3 iulie1863) statele confederate au ajuns intr-o situatie disperata, dar cu toate pierderile mari continua lupta in speranta ca in anul urmator Lincoln nu va fi reales. Aceasta speranta nu era neintemeiata, deoarece comportarea sangeroasa a trupelor generalului Ulysses S. Grant in Virginia de Nord au slabit mult popularitatea regimului Lincoln.
Presedintele personal, pentru a salva situatia, incepe tratative cu statele din sud, fiind chiar pregatit de a recunoaste independenta acestora. Dupa victoria de la 2 septembrie 1864, obtinuta in Atlanta de generalul nordist William Tecumseh Sherman, cu cateva saptamani inainte de alegeri, aceasta situatie s-a schimbat radical. La data de 8 noiembrie 1864 Lincoln este reales cu un procent de 55%, din acestia majoritatea acestora erau tarani, muncitori, soldati sau oraseni care proveneau in mare parte din emigranti germani din statele Wisconsin si Illinois. Dupa victoria din alegeri Lincoln se angajeaza energic pentru abolirea sclavagismului. La data de 9 aprilie 1865 capituleaza la Appomattox Court House, in Virginia, restul trupelor generalului Robert E. Lee, in fata lui Grant, iar in aprilie capituleaza generalul Joseph E. Johnston in North Carolina. Aceasta victorie decisiva contra statelor din sud l-a determinat pe Lincoln la 14 aprilie 1865 (in vinerea mare) sa viziteze teatrul Ford-Theaters din Washington, unde va avea loc un atentat asupra presedintelui american. Lincoln a fost impuscat de actorul John Wilkes Booth, un simpatizant fanatic al statelor sudice. In ziua urmatoare, la data de 15 aprilie 1865, din cauza ranilor de la cap, presedintele va muri, succesorul lui devenind Andrew Johnson, vicepresedintele in functie. John Wilkes Booth a fost ucis la 26 aprilie 1865 de catre soldatii unionisti.
Se pare ca atentatul a fost rezultatul unei conspiratii organizate de plantatorii din sud, dar aceasta supozitie nu a fost demonstrata nici pana in prezent.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

abraham lincoln be lincoln honest abe presedinte
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1637 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024624 (s)