News Flash:

Acestea sunt cele mai scumpe tablouri din toate timpurile

17 Ianuarie 2014
2725 Vizualizari | 0 Comentarii
Cei care ar fi cel mai socati de faptul ca acestea sunt cele mai bine cotate tablouri din lume sunt chiar creatorii lor. Multe dintre ele au fost criticate aspru in momentul in care au fost pentru prima data expuse, au socat, au nemultumit.

Vezi si Vaza cu 15 flori, unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui van Gogh 
Pictorii au fost apreciati postum iar picturile cu cat s-au "invechit", cu atat au devenit mai valoroase, ca un vin bun. Trebuie facuta o mentiune. Aceasta este lista celor mai ridicate preturi platite vreodata pentru o pictura la o licitatie. Nu se iau in calcul picturile celebre expuse in muzee, pentru ca pentru acestea nu s-a stabilit vreoadata pretul la care ar putea fi vandute. Daca am incerca insa sa aflam care este cu adevarat cea mai scumpa pictura, aceasta ar fi Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.

Vezi si Iata care este cel mai scump tablou din lume 
Cartea recordurilor, The Guinness Book of Records
, mentionează pictura lui da Vinci ca fiind pictura care a fost asigurata la cea mai mare valoare monetara din istorie. A fost asigurata in 14 decembrie 1962 pentru suma record de 100 de milioane de dolari americani inaintea unui tur de cateva luni in Statele Unite ale Americii al unor picturi europene. Luand in calcul inflatia, precum şi alte considerente financiare, valoarea monetara de azi ar fi echivalentul a aproximativ 626.821.192 dolari americani în 2004.

1. Portretul Adelei Bloch-Bauer - Gustav Klimt


Ferdinand Bloch-Bauer, un bogat industrias austriac, era cunoscut la Viena ca un sustinator entuziast al artistilor, dar si ca un colectionar pasionat. Printre artistii care s-au bucurat de sprijinul sau s-a numarat si Gustav Klimt, care era deja in epoca recunoscut ca unul dintre cei mai importanti pictori avangardisti. Sotia lui Ferdinand, Adele Bloch-Bauer a servit ca model pentru Klimt, iar acesta a realizat doua impresionante portrete ale tinerei. Prin testament, Adele Bloch-Bauer a donat tablourile lui Klimt Muzeului de Arta din Austria. Dar dupa moartea sa, in 1925, sotul sau a fost nevoit sa paraseasca Austria din cauza ascensiunii nazismului, iar toate proprietatile sale, inclusiv lotul Klimt, au fost confiscate in 1938. Abia in 2006, in urma acceptului partii austriece, tablourile au fost returnate mostenitorilor de drept. Cel mai cunoscut dintre tablouri, Portretul Adelei Bloch-Bauer, a devenit in iunie 2006 cel mai scaump tablu din lume, fiind vandut de catre casa de licitatii Christie's cu suma de 135 milioane de dolari.

2. Baiat cu pipa - Pablo Picasso 

Vandut in 2004 pentru suma de 104.1 milioane de dolari, detinea pana in 2006 recordul in materie de vanzare a unui obiect de arta la licitatie. Cand a pictat acest tablou, Picasso avea doar 24 de ani, perioada sa roz, in care prefera nuante vesele de portocaliu si roz pentru tablourile sale. Suma la care a fost vanduta a mirat pe criticii de arta, deoarece nu este pictat in stilul cubist, acestia sustinand ca succesul tabloului se datoreaza mai mult renumelui pictorului decat valorii artistice al acesteia.

3. Dora Maar au Chat - Pablo Picasso


Tabloul lui Picasso "Dora Maar au chat" a fost vandut la inceputul lunii mai 2006 cu 95,2 milioane de dolari.

4. Portretul doctorului Gachet - Vincent van Gogh

Cu sase ani inainte de a muri, omul de afaceri japonez Ryoei Saito a platit 82.5 milioane de dolari pentru acest portret lui Van Gogh in timpul unei licitatii ro auction at Christie's in mai 1990. Van Gogh a pictat tabloul in ultimele luni de viata, spunand despre Doctorul Gachet: "In primul rand, el este mai bolnav chiar decat sunt eu, sau, sa spunem ca suntem la fel de bolnavi". Bolnav a fost considerat si afaceristul japonez care a cerut prin testament ca tabloul sa fie distrus pentru ca mostenitorii lui sa nu fie nevoiti sa plateasca enromele taxe de mostenire pentru el. Insa auzind de planurile japonezului, casa de licitatie Christie's a platit mai mult din jumtatea valorii tabloului pentru a-l putea cumpara inapoi si a-l salva, inainte ca Saito sa moara.

5. Bal la moara de la Galette - Pierre-Auguste Renoir

Acelasi om de afaceri Ryoei Saito, la numai doua zile dupa ce cumparase tabloul lui Van Gogh, s-a intors la Christie's pentru a achizitiona o alta pictura, de data aceasta semnata de Renoir - Bal la moara de la Galette, pentru care a platit 78 milioane de dolari. Spre deosebire de alte tablouri ale sale, Balul la moara de la Galette surpinde o sarbatoare vesela, cu barbati curtand doamnele, panza emanand o atmosfera placuta. Expus pentru prima data in 1877, se crede ca majoritatea persoanelor care apar in tablou sunt prieteni de-ai artistului.

6. Masacrul inocentilor - Peter Paul Rubens

Vandută cu 49 milioane de dolari in 11 noembrie, 1987, la Sotheby's, New York (valoare actuală estimativă: 78.402.796$).

7. Portret al artistului fara barba - Vincent van Gogh


Inainte de a se sinucide, Van Gogh s-a hotarat sa isi rada barba si sa pozeze pentru acest autoportret, pictat special pentru mama sa, ca o amintire. In noiembrie 1998 altcineva a dorit nu doar sa-si aminteasca de van Gogh, ci si sa-l aiba aproape, platind pentru portret 71.5 millioane de dolari.

8. Rideau, Cruchon et Compotier - Cezanne 


Tabloul a fost vandut in 1990 cu suma de 60.5 miliane de dolari. Considerat parintele picturii moderne, Cezanne este cunoscut mai ales pentru natura moarta din picturile sale.

9. Femme aux Bras Croises - Pablo Picasso 

Pictata in 1902 face parte din cea mai trista perioada a pictorului, perioada albastra. Melancolica femeie cu bratele incrucisate, care se uita descurajata in gol, a fost vanduta in 2000 cu suma de 50 milioane de dolari.

10. Irisi - Vincent van Gogh


Doar un exemplar dintr-o serie ampla de Irisi, aceasta este pictura care a trecut testul timpului si a ajuns sa fie considerata una dintre cele mai apreciate capodopere ale pictorului. Astazi, in cazul in care s-ar pune in vanzare, ar valora mult mai mult de 49 millioane de dolari, suma la care a fost vanduta in 1987.

11. Nuntile lui Pierrette - Pablo Picasso 

A patra pictura semnata de Picasso din aceasta lista este Nuntile lui Pierrette. Pictata in 1905, in 1989 a fost vanduta cu 51.65 milioane de dolari, suma record la acea data pentru un tablou semnat de Picasso.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1867 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022103 (s)