News Flash:

Material realizat de Gradinaru Gheorghe

Acestea sunt pericolele de sub Bucuresti

26 Ianuarie 2014
6041 Vizualizari | 0 Comentarii
La un pas de o posibila epidemie de ciuma
Desi la ora actuala ciuma este o boala eradicata de mult, ceea ce nu se stie este ca ea poate sa loveasca necrutator capitala Romaniei. Si asta pentru ca, in urma cu sute de ani, bolnavii de ciuma erau pur si simplu ingropati la gramada, intr-o singura groapa, iar peste ei se turna var, in ideea ca varul va izola virusul respectiv. Insa, ceea ce nu stiau medicii din acele vremuri este longevitatea virusului (poate rezista in pamant si 500 de ani – de aceea se afla pe lista armelor biologice) si faptul ca varul actioneaza doar ca un izolator: adica, pe de o parte, izoleaza pentru moment, virusul ciumei, dar pe de alta, il conserva, pur si simplu. 
De-a lungul secolelor, au existat o serie de epidemii de ciuma, dar cea mai cumplita s-a declansat in timpul domniei lui Caragea, in anul 1812. Bucurestiul a fost aproape pustiit in acele vremuri, iar cei care nu mureau loviti de cumplitul flagel, paraseau orasul catre zone mai ferite, in special zone de munte si de padure. 
Scrierile din acea perioada spun ca tacerea era atat de apasatoare peste Bucuresti, incat se puteau auzi falfaitul din aripi ale pasarilor si zgomotele produse de ciocul acestora, ca un fel de prevestire a nenorocirilor. Din pacate, in timp s-a petrecut un eveniment care nu a putut fi prevazut de edilii secolelor respective: marginea Bucurestilor a devenit zona centrala, iar actualele excavatii pot scoate oricand la suprafata mortii adormiti de ciuma.

Vezi si Bucuresti. Stiati ca…?  
In urma cu mai bine de 30 de ani, cand au inceput sapaturile pentru metrou si pentru Casa Poporului, in unele locuri s-au descoperit locuri unde fusesera ingropati ciumatii. Doar printr-un noroc, epidemia nu s-a declansat, existand riscul ca la orice noua constructie sa fie descoperite gropi comune cu morti de ciuma. Mai mult, se pare ca, din diverse motive, o parte din acei morti au fost aruncati in subterane, acoperiti cu var, peste care s-a surpat apoi pamantul de deasupra.
Specialistii in virusologie afirma ca, la ora actuala, virusul de ciuma nu mai este mortal, dar asta doar in cazul in care este depistat la timp si izolat. Specialistii spun ca vaccinurile impotriva ciumei sunt putine si ineficiente, atata vreme cat au fost obtinute din tulpini deja invechite ale virusului respectiv.
Ioana Matei, arheolog, considera ca: „numarul celor morti de ciuma si ingropati la temelia propriei case sau inhumati in graba poate fi foarte mare, iar in zilele noastre s-a pornit o adevarata campanie de construire a unor blocuri gigant in Bucuresti. Interesele de moment pot face ca orice descoperire de aceasta natura sa fie tinuta strict secreta, intrucat oprirea, chiar si partiala a lucrarilor de constructie, ar cauza pierderi imense pentru antreprenori si investitori. Asa ca cei mai multi, daca vor descoperi astfel de cadavre infestate cu ciuma, nu numai ca nu vor sti cu ce au de-a face, dar exista riscul sa le arda in crematoriile proprii si in felul acesta sa declanseze, pur si simplu, epidemia mortala”, scrie craiovacenter.com.
Cu milioane de ani in urma, in Sudul Romaniei si pe locul unde este astazi Bucurestiul, se intindea Marea Getica. Treptat, fundul marii s-a ridicat, iar marea s-a retras, facand loc manoasei Campii Romane. Cu toate acestea, un fenomen ciudat, dar deloc rar, a dus la conservarea unei parti a fostei mari, sub forma unui lac subteran. 
Ne explica domnul Andrei Mocanu, geolog de profesie, care la ora actuala scrie despre istoria geologica a Bucurestiului: „Practic, ce s-a intamplat in acele vremuri? Din cauza efortului pamantului, scoarta terestra s-a ridicat pur si simplu, formand o concavitate in care s-a pastrat apa marii milenare. Imaginati-va urmatorul aspect: aveti o saltea de plaja, plina cu aer. Puneti pe ea, la mijloc, o galeata plina cu apa, apoi indoiti cele doua margini ale saltelei pana cand se impreuneaza. In felul acesta, galeata a ramas la mijloc, dar in acelasi timp este complet acoperita de cele doua margini ale saltelei. Exact asta s-a intamplat cu Marea Getica: apa s-a retras partial, iar marginile scoartei terestre s-au incretit pana cand au format zona de deal pe care s-a ridicat, ulterior, Bucurestiul”.
In sustinerea teoriei sale, domnul Mocanu aduce fenomenele care se petrec zilnic, in statiile de metrou, sau in perioadele cu ploi, cand canalele se infunda. „Apa se scurge, e adevarat, dar la un moment dat lacul subteran se umfla si da pe dinafara, lucru care duce la saturatia pamantului cu apa si la aparitia fenomenului de baltire. Fenomenul nu are nicio legatura cu asa-zisa canalizare defectuoasa (care oricum e defectuoasa), ci cu saturatia cu apa a pamantului. 
Apoi, nu-mi spuneti ca nu ati remarcat faptul ca in anumite statii de metrou, indiferent daca e zi sau seara, se aude curgand o apa. Nu e vorba despre niciun rau, ci pur si simplu de canalele prin care apa de la suprafata se scurge in lacul subteran”.

Vezi si Galeriile dacice de sub Bucuresti 
O bomba naturala, care poate exploda oricand
Mai mult, domnul Mocanu considera ca Ceausescu a facut, printre multe altele, o greseala capitala in perioada de urbanizare si modernizare a Bucurestiului: a construit lacul de la Ciurel, pe Dambovita. Initial, lacul s-a vrut sa fie transformat in primul port pe Dambovita, barci si vaporase de mic tonaj urmand sa strabata drumul pana al Dunare. 
„Din nefericire, presiunea pe care lacul Ciurel o exercita asupra panzei freatice din adancime s-a dovedit fatala, aducand o serie de izvoare mai mici sau mai mari catre suprafata, impiedicand deversarea acestora in lacul de sub Bucuresti”. Si asta nu e totul, presiunea exercitata ducand la aparitia unui pericol de care cei mai multi nici macar n-au habar, anume pungile cu gaze de sub oras.
„Unii spun ca, din cauza lucrarilor de punere a conductelor cu gaz, in Bucuresti s-a ajuns la situatia in care Capitala sta efectiv pe o bomba care poate exploda in orice moment. E o aberatie si, in acelasi timp, purul adevar. De ce e o aberatie? Pentru ca, in cazul unei explozii locale, alimentarea cu gaze se intrerupe aproape instantaneu. Deci ar putea, cel mult, sa aiba loc o explozie undeva la un bloc, cel mult. 
In acelasi timp insa, Bucurestiul sta pe o acumulare de gaze. Acestea s-au format, de-a lungul milioanelor de ani, prin putrezirea animalelor marine care traiau pe vremuri in Marea Getica si care au fost izolate, in momentul in care pamantul s-a incretit si a format concavitatea in care se gaseste lacul subteran, iar presiunea exercitata de Lacul Morii si de apele subterane risca oricand sa impinga aceste gaze spre suprafata. Din pacate, nu exista o modalitate de ardere controlata a acestor gaze, pentru ca orice flacara care ajunge in adanc poate transforma zona intr-una desertica.”
Bucurestiul de acum 2.300 de ani
Cu toate acestea, exista o minune care pana acum a facut fata pericolului din adancuri: canalele si subteranele Bucurestiului. Si nu vorbim despre canalele construite de comunisti, ci despre subteranele existente de mii de ani in aceasta zona. 
Domnul Iulian Georgescu, profesor de istorie, are propria sa opinie: „Aduceti-va aminte ca fanariotii se plimbau cu trasura pe sub pamant. Chiar credeti ca intr-o suta de ani, acei fanarioti puteau sa construiasca asemenea coridoare tainice? Pai sa nu uitam cat a durat ca sa fie preschimbate subteranele si transformate in metrou, asta la sfarsit de secol XX, cu utilaje si oameni. 
Deci cum va inchipuiti ca puteau sa faca acei fanarioti lucrarile de amenajare a subsolului cu o sapa si-o galeata rudimentara? 
Nu, domnilor, subteranele au existat dintotdeauna si ele sunt pomenite chiar si pe vremea dacilor. Pentru ca Bucurestes, in anii 292 i. H. era atestat documentar ca fiind capitala Gaetiei (Getiei) condusa in acei ani de Dori regis thracum, Dromichaites cum i-au spus grecii, sau Doru Mihaita, asa cum i se spunea in realitate”.
Subteranele, indiferent cine le-a construit, au scapat pana acum Bucurestiul de o eventuala explozie, gazele acumulate in adancuri gasind loc de trecere catre suprafata si intr-o asemenea concentratie incat sa nu fie periculoase pentru oameni. 
„Se mai intampla ca uneori, o punga mai mare de gaze sa iasa din adancuri si atunci, de regula, bucurestenii se plang de dureri de cap, ameteli sau o stare de somnolenta, de lene. Nu e vorba despre nicio boala pe sistem nervos sau de nicio oboseala cronica, asa cum lasa unii sa se inteleaga, ci pur si simplu de inhalarea unei cantitati prea mari din acele gaze. Acum, doar n-o sa vreti sa se anunte la televizor ca Bucurestiul este in pericol, ca doar banii in Bucuresti se fac si cele mai mari interese aici sunt”.
Subteranele salvatoare
Blestemul care a cazut pe neamul getilor ni s-a transmis si noua, urmasii lor. Ceea ce ne-a salvat pana acum ne poate aduce pieirea de acum inainte. Subteranele de sub capitala, desi construite dupa forma unui furnicar, au adus cu ele un pericol nou: orasul se poate surpa macar unele zone ale acestuia, intrucat a ajuns sa semene cu un urias svaiter.
„Este si motivul principal pentru care reteaua de metrou este permanent prelungita”, e de parere domnul Mocanu. „Pentru ca asa, o serie de subterane sunt cimentate, betonate si intarite cu liniile de metrou, ducand la o crestere a sigurantei zonei respective. Cel mai mare dezastru s-a petrecut in timpul cutremurului din 1977 cand, din cauza acestor goluri de sub oras, aproape tot centrul Bucurestiului s-a naruit. Atunci s-a alarmat Ceausescu si a pornit campania de construire intensiva a metroului, oferind poporului o explicatie plauzibila si ascunzand existenta trecatorilor subterane, din teama de a nu fi folosite de eventualii disidenti”.
Pamantul viu de sub Capitala
Cei care au lucrat la metrou au vazut si au auzit lucruri greu de crezut. Mircea Ioanid, pensionar, isi aminteste cu groaza niste intamplari din anii ’80, al caror martor a fost pe cand cara cu basculanta pamant din subteran. „Nu am fost singurul care a trait astfel de intamplari, dar sunt singurul care a mai ramas in viata dupa tot ce s-a intamplat. Pentru ca pamantul i-a inghitit, pur si simplu pe ceilalti. Pamantul era viu, la propriu. Si eu eram tanar sofer si in putere si nu ma temeam asa, cu una cu doua, dar cand imi amintesc de intamplarile respective, mi se zbarleste si acum parul in cap de frica”. 
Domnul Ioanid sustine ca in 1982, unul dintre excavatoare a scos la suprafata un cadavru bizar. Avea peste 2 metri si era imbracat straniu, cu un fel de roba roz si cu o masca neagra pe fata. Pielea era de culoare maronie. Ceea ce ne-a uimit pe toti a fost senzatia ca acel barbat era inca viu. Avea ochii larg deschisi iar fata lui, desi cu trasaturi frumoase, inspira teama. Unul dintre colegii mei chiar a facut o gluma si a spus ca asa trebuie sa arate Satana, daca exista. Nu stiu daca a fost o simpla coincidenta, dar la cateva zile dupa, pe colegul asta l-au gasit mort. La autopsie, medicii au spus ca avea toate organele interne imprastiate, ca si cum ceva ii explodase in interior”. 
Dar ceea ce i-a uimit pe cei cativa lucratori care au vazut cadavrul a fost obiectul ciudat pe care aratarea il tinea in mana si care semana cu un baros mai mare, terminat cu o secure cu doua taisuri. „Si nu atat arma din mana aratarii ne-a uimit, cat mai ales faptul ca nu mai vazusem niciodata nimic asemanator si ca, desi parea ca statuse sub pamant timp de sute de ani, nu avea nici un fel de rugina pe ea. Arma si cadavrul au fost izolate pana la urma, ca sa vina un specialist, dar in seara respectiva, in mod surprinzator, au disparut complet. Au venit cei de la Securitate si ne-au intors pe toate fetele, ne banuiau ca suntem intelesi cu dusmanii de clasa si ca am ascuns cadavrul. Dar am trecut si de asta. In schimb, ceilalti colegi ai mei au disparut, pe rand, inghititi de pamant, fara ca cineva sa mai dea de urma lor. La disparitia unuia am fost de fata si nu am putut uita nici acum urletul animalic pe care l-a scos, strigand, incercand sa se agate cu unghiile de o margine de pamant. Eu sunt singurul care am scapat, pentru ca mi-am cerut repede transferul pe un alt santier”.
Refugiul ultimilor zei ai dacilor
Legendele vechi vorbesc despre o rascoala a uriasilor si a titanilor impotriva stapanului de atunci al pamantului, Zeus. Rasculatii au invins in prima faza, dar zeii au fost ajutati de eroul pelasg Hercule, care i-a invins, i-a ferecat cu lanturi grele si i-a aruncat sub pamant. Tainita in care au fost azvarliti titanii se pare ca a fost Bucurestiul, iar subteranele au fost construite de Hefaistos, zeul din adancuri, special ca nici una sa nu duca la suprafata. 
Domnul Alexandrescu Tiberiu, etnolog si folclorist, spune ca legenda Minotaurului este adevarata, dar realitatea a fost deformata: „Bucurestes a fost numit asa in urma victoriei asupra titanilor, pentru ca zeii cei vechi s-au bucurat de triumful lor vremelnic si au construit un oras in care oamenii sa se bucure mereu si sa celebreze de-a pururea victoria asupra titanilor. 
Numai ca aici, sub Bucurestes, a fost construita de asemenea si cea mai cruda inchisoare, ferecata cu lacate magice: un labirint in care cei care patrundeau nu mai ieseau niciodata la suprafata, pentru ca nu mai reuseau sa gaseasca drumul. Va intrebati de ce oare nu le dadea prin minte sa faca semne pe pereti si sa mearga dupa ele? Simplu, pentru ca labirintul insusi era viu si isi schimba retelele de coridoare permanent. 
Pamantul acesta domnilor, a fost un pamant viu dintotdeauna. De-aia tara s-a numit Getia sau Geia (zeita pamantului), iar getii au fost fii ei”.
Si tot aici in labirintul de sub Bucurestes, domnul Tiberiu considera ca au fost inchisi ultimii zei de catre Apostolul Andrei, cel care i-a crestinat pe daci. „Poate o sa vi se para ciudat ca un intelectual ca mine crede in zei si in forte nevazute. Credeti-ma cand va spun un lucru: cu cat stiinta se dezvolta mai mult, cu atat mai mult se apropie de Dumnezeu. Ajungem sa ne punem niste intrebari firesti, iar raspunsurile nu le putem gasi in aceasta lume pe calea rationamentului logic. Iar fenomenele din adancul Bucurestilor sunt dincolo de orice logica si ratiune”, incheie domnul Tiberiu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ciuma boala eradicata capitala romaniei epidemii ioana matei arheolog
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1849 (s) | 23 queries | Mysql time :0.017479 (s)