News Flash:

Acestea sunt primele automobile fabricate in Romania

20 Ianuarie 2014
2674 Vizualizari | 0 Comentarii
Din multitudinea de firme auto aparute in Europa Centrala inaintea Primului Razboi Mondial, doar cateva au mai supravietuit pana in zilele noastre: Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Praga, Skoda (numita Nesseldorf pana in 1920). Celelalte au disparut datorita vicisitudinilor razboiului precum si dificultatilor economice si financiare din perioada de dupa razboi. 

Vezi si Masinile ”Epocii de Aur” - FOTO 
Solicitarea primariei din Arad de a se dota cu autobuze primeste in 1908 raspunsul cel mai favorabil de la firma franceza Westinghouse din Le Havre (filiala a concernului american cu acelas nume). Aceasta s-a oferit sa construiasca o fabrica pe terenul pus la dispozitie de primaria aradeana. Astfel a luat fiinta firma Marta (Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad), ca sucursala a firmei-mama Westinghouse. Ridicarea cladirilor si instalarea utilajelor s-a facut foarte repede, astfel incat un an mai tarziu, in 1909 productia incepe. Pe langa motoarele pentru tractiune feroviara ce se fabricau aici, oferta de automobile era foarte cuprinzatoare: autobuze cu sau fara etaj, camioane de trei sau cinci tone sarcina utila. Din 1910 incepe fabricatia de autoturisme cu diferite caroserii: Dublu-Featon, Landolet, Limuzina, etc. Motoarele erau cu patru cilindri de 20, 30 sau 40 CP. Autoturismele cu motoare de 20 sau 30 de CP aveau transmisie cardanica, ier cele cu motoare de 40 CP aveau trnsmisie prin lant. Bineinteles, toate automobilele erau fabricate sub licenta firmei Westinghouse. 

Vezi si Fotografii deosebite cu primele TANCURI si MASINI BLINDATE din cadrul armatei Imperiului Rus 
Circa 150 autoturisme Marta au fost fabricate pana in 1912 cand firma franceza Westinghouse a dat faliment. Viitorul devenise sumbru si pentru firma Marta, dar salvarea a venit din partea firmei austriece Austro Daimler. Aceasta preia firma Marta si trece la reorganizarea productiei introducand modele noi de automobile de data aceasta sub licenta Austro Daimler. Modelul de baza devine un autoturism mai usor, cu motor de 4 cilindri, de 2,5 litri, cu puterea de 18/22 CP. Acesta a fost folosit mai ales ca taxi in tarile Europei Centrale. In 1936 mai circula in Arad un taxi Marta ce parcursese peste un milion de kilometri, spre deplina satsfactie a proprietarului. 
Bineinteles ca si camioanele Marta produse dupa 1912 erau sub licenta Daimler, purtand binecunoscuta stea in trei colturi. Intre 1909 si 1914 au fost fabricate circa 650 de autoturisme si autobuze. In 1914 incepe Primul Razboi Mondial.Productia civila inceteaza si in fabrica Marta.Din 1915 pana in 1918 aici s-au fabricat numai motoare de avion. Primul Razboi Mondial ia sfarsit in 1918. Imperiul Austro-Ungar se destrama; Transilvania se uneste cu Regatul Romaniei. 
Schimbari majore se produc si in activitatea firmei Marta. Relatile cu fostii patroni s-au deteriorat, productia aste dezorganizata. In aceste conditii ia fiinsa societatea Astra - prima fabrica romana de vagoane si motoare. Aceasta s-a realizat prin unirea fabricii de vagoane Weitzer cu fabrica Marta. 
In cadru Societatii Astra, fabrica Marta a capatat denumirea de Fabrica de Motoare. Aici se construiau autocamioane, autobuze, autostropitoare, autoturisme, motoare cu benzina sau gaz metan, masini unelte de precizie precum si ... avioane. 
Avionul de recunoastere Astra-Porto, realizat aici dupa proiectul ing. Stefan Protopopescu si care avea un motor Hispano-Suiza de 300 CP, a fost foarte apreciat de Armata Romana care a comandat 25 de bucati. 
In cea ce priveste automobilele Astra, ponderea au avut-o camioanele si autobuzele, dar la comanda au fost executate cateva luxoase automobile cu motoare de 4 cilindri, de 8000 cm3 ce dezvoltau o putere de 60 CP. 
In anul 1926 capitolul automobilelor fabricate la Arad s-a inchis definitiv. 
Toate utilajele au fost expediate la Brasov unde s-a infiintat Intreprinderea Aeronautica Romana (IAR).
Material preluat din revista AUTO PRO (Nr. 6, Iunie 1996; pag 46-47)/ cimec.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

firme auto europa centrala autobuze westinghouse autoturisme marta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1697 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021420 (s)