News Flash:

Acordul de la München - Presiunea asupra guvernului cehoslovac

19 Mai 2017
840 Vizualizari | 0 Comentarii
Acordul de la Munchen
Dupa ce lui Hitler i s-a facut prima concesie, guvernele francez si britanic s-au straduit sa evite razboiul cu orice pret. Guvernul francez nu a dorit sa infrunte Germania Nazista de unul singur si a urmat guvernul britanic si pe premierul acestuia, Neville Chamberlain. Chamberlain a crezut ca nemultumirile germanilor din Regiunea Sudeta erau justificate si ca intentiile lui Hitler erau limitate. Marea Britanie si Franta au recomandat asadar Cehoslovaciei sa accepte cererile nazistilor. Beneš a rezistat si, pe 2 mai, o mobilizare partiala era in curs de desfasurare ca raspuns la posibila invazie germana. Zece zile mai tarziu, Hitler a semnat o directiva secreta pentru un razboi impotriva Cehoslovaciei care urma sa inceapa nu mai tarziu de 1 octombrie.

In acelasi timp, guvernul britanic a pretins ca Beneš sa ceara un mediator. Pentru ca nu voia ca relatiile guvernului sau cu Europa de Vest sa fie afectate, Beneš a acceptat. Britanicii l-au numit pe Lord Runciman pe care l-au instruit sa il convinga pe Beneš sa fie de acod cu un plan acceptabil pentru germanii sudeti. Pe 2 septembrie, Beneš a trimis Al patrulea plan, aproband aproape toate cererile din Acordul de la Munchen.

Vezi si Secrete socante ale Holocaustului

Cu scopul de a impiedica ajungerea la un acord, pe 7 septembrie, Partidul German al Sudetilor a organizat demonstratii care au provocat interventia fortelor de politie in Ostrava. Partidul German al Sudetilor a intrerupt negocierile pe 13 septembrie dupa care au urmat violentele si perturbarile. In timp ce armata cehoslovaca incerca sa restaureze ordinea, Henlein a plecat in Germania si pe 15 septembrie a emis o proclamatie solicitand anexarea Regiunii Sudete de catre Germania.

Vezi si Mica Antanta - scurt istoric

In aceeasi zi, Hitler s-a intalnit cu Chamberlain si a cerut preluarea rapida a Regiunii Sudete de al Treilea Reich sub amenintarea razboiului. Cehii, asa cum a pretins Hitler, ii masacrau pe germani. Chamberlain a prezentat cererea guvernelor britanic si francez; ambele au acceptat. Guvernul cehoslovac a rezistat, argumentand ca propunerea lui Hitler va ruina economia nationala si va duce la punerea intregii Cehoslovacii sub controlul Germaniei. Marea Britanie si Franta au emis un ultimatum, oferind o garantie din partea Frantei conditionata de acordul Cehoslovaciei. Pe 21 septembrie, Cehoslovacia a capitulat. Oricum, in ziua urmatoare, Hitler a formulat cereri noi, insistand ca solicitarile etnicilor germani din Polonia si Ungaria sa fie satisfacute.

Capitularea Cehoslovaciei a precipitat o izbucnire de indignare nationala. In marsuri si demonstratii, cehii si slovacii au cerut un guvern militar puternic care sa apere integritatea statului. Un nou guvern, condus de generalul Jan Syrový, a fost numit pe 23 septembrie si a fost emis un decret de mobilizare generala. Armata Cehoslovaca, moderna si posedand un excelent sistem de fortificatii la frontiera, era pregatita de lupta. Uniunea Sovietica a anuntat ca doreste sa intervina in favoarea Cehoslovaciei. Totusi, Beneš a refuzat sa intre in razboi fara sprijinul puterilor vestice.

Pe 28 septembrie, Chamberlain l-a invitat pe Hitler la o conferinta. In ziua urmatoare Hitler s-a intalnit la München cu sefii guvernelor din Franta, Italia si Marea Britanie. Guvernul cehoslovac nu a fost nici invitat, nici consultat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

hitler guvernele francez britanic guvernul francez lord runciman
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1756 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034527 (s)