News Flash:

Acordul de la Saint-Jean-de-Maurienne

14 August 2014
775 Vizualizari | 0 Comentarii
Acordul de la Saint-Jean-de-Maurienne a fost un acord secret semnat de reprezentantii Frantei, Italiei si Regatului Unit in localitatea Saint-Jean-de-Maurienne pe 26 aprilie 1917 si intrat in vigoare in perioada august – septembrie 1917. Proiectul acordului a fost conceput de ministrul de externe al Italiei pentru rezolvarea conflictelor de interese ale celor trei puteri in Orientul Mijlociu. Negociatorii principali au fost ministrul de externe italian Sidney Sonnino si premierii italian, britanic si francez. Rusii nu au fost invitati sa participe la negocieri, de vreme ce regimul tarist se prabusise.

Vezi si Acordul de procentaj de la Moscova 1944

Acordul a fost conceput pentru echilibrarea balantei puterii pe frontul din Orientul Mijlociu, dupa retragerea fortelor ruse din regiunea Caucazului, in ciuda implicarii in luptele de pe acest front a fortelor Republicii Democrate Armene.

Vezi si Pactul de la Támara

Reprezentantii Regatului Unit, Frantei, Rusiei si Italiei s-au intalnit la Londra pentru semnarea unei intelegeri care sa deschida calea participarii celei din urma la luptele Primului Razboi Mondial. In timpul negocierilor de la Londra, Italia nu a reusit sa-si asigure recunoasterea intereselor in Imperiul Otoman. Cele patru puteri au decis ca Imperiul Otoman sa fie impartit intre puterile semnatare, iar Italia sa primeasca o „parte dreapta” in regiunea Adana. Intinderea zonei italiene de ocupatie urma sa fie decisa mai tarziu.

In conformitate cu prevederile acestui pact, Franta ocupa regiunea Adana, in vreme ce Italia urma sa primeasca restul Anatoliei de sud-vest, inclusiv Izmirul (Smirna). In 1919, premierul elen Eleuthérios Venizélos, prin obtinerea permisiunii delegatiilor de la Conferinta de Pace de la Paris pentru ocuparea Izmirului, in ciuda opozitiei italienilor, bazate pe promisiunile de la Londra.a
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

saint-jean-de-maurienne sidney sonnino orientul mijlociu caucazului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2563 (s) | 34 queries | Mysql time :0.108174 (s)