News Flash:

Activitate monetara a geto-dacilor

24 Ianuarie 2014
1750 Vizualizari | 0 Comentarii

Primele monede care au fost emise pe teritoriul tarii noastre sint cele ale Histriei din secolul V i.e.n. Acestea n-au avut insa decit o arie restrinsa de circulatie. In schimb, de o larga circulatie s-au bucurat, in a doua jumatate a secolului IV  i.e.n., monedele de argint ale lui Filip II, Alexandrul cel Mare si Filip III.

Pe linga monedele de argint, in Dacia au circulat si monedele de aur emise de regii macedonieni, cum sint cele a lui Filip II ori Alexandrul cel Mare, la care se adauga cele ale lui Lisimah regele Traciei. In a doua jumatate a secolului al IV-lea i.e.n. si la inceputul veacului urmator, volumul marfurilor geto –dacice sporeste considerabil, iar moneda straina nu mai este indestulatoare.
Iata de ce se trece la emiterea unei monede proprii, imitata dupa cea greceasca.

Vezi Din religia geto-dacilor: Geto-dacii se considerau nemuritori si nu credeau in destin! 
La acea data, cea mai larga circulatie in intreaga Peninsula Balcanica o avea moneda greco – macedoniana, in special tetradrahmele de argint ale lui Filip II, ce vor constitui medelul pe care il vor imita stramosii nostri. Ele aveau reprezentat pe avers capul lui Zeus cu barba si cununa de lauri, iar pe revers un calaret, fie nud avind in jurul capului o diadema, in mina dreapta o ramura de palmier, iar cu stinga tinind friul ( calaretul olimpic), fie imbracat, cu capul acoperit si cu mantie fluturinda (calaretul regal), potrivit blogosfera.piatza.net

Incepind, in special, din a doua jumatate a secolului al II-lea i.e.n. si in primele decenii ale secolului urmator se constata o intensificare deosebita a circulatiei monetare, atit in ce priveste moneda proprie cit si cea straina. In ce priveste moneda proprie, in cea de a doua ei faza ce se dateaza aproximativ intre 150 si 70 i.e.n., se constata o reducere a tipurilor  monetare si o crestere substantiala a numarului de monede, circumscriindu-se zone mai clare de circulatie.

Vezi si Cum aratau cu adevarat dacii? 
Analiza tuturor descoperirilor de monede daco – getice dovedeste ca, in a doua jumatate a secolului al II-lea i.e.n. si in primele doua-trei decenii din secolul I i.e.n. se contureaza patru zone monetare distincte, fiecare cu particularitatile sale.

Acestea reprezinta emisiuni ale unor puternice uniuni de triburi, stiut fiind faptul ca monedele geto – dacice serveau ca mijloc de schimb pe teritoriul unui trib ori a unei uniuni de triburi. Aria primului centru monetar se situeaza in partea de mijloc a Munteniei, inscriindu-se pe directia est-vest, aproximativ intre riurile Ialomita si Vedea, iar pe directia nord-sud  intre Dunare si Carpati.

Cel de al doilea centru ocupa sudul Moldovei si nord-estul Munteniei, limitat de valea inferioara a Siretului si cea a riului Buzau.

Un al treilea centru monetar important se situeaza intre Olt, Dunare si Carpati cu circulatia cea mai intensa pe valea Jiului, extinzindu-se si in Banat. In cadrul ultimului centru s-au pututdistinge patru tipuri monetare intre care exista o inrudire stilistica si o unitate tehnica si de circulatie care le asigura apartenenta la acelasi centru de emitere

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

monede histriei filip ii filip iii geto dacice peninsula balcanica
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1558 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012594 (s)