News Flash:

Activitatea de cercetare a lui Lazar Edeleanu

16 Ianuarie 2015
975 Vizualizari | 0 Comentarii
Lazar Edeleanu (n. 1 septembrie 1862, Bucuresti - d. 7 aprilie 1941, Bucuresti) a fost un chimist roman, evreu de origine, autor al procesului de rafinare selectiva a fractiunilor de petrol pe baza solubilitatii specifice a diverselor clase de hidrocarburi in dioxid de sulf lichid. Principalele directii de cercetare au fost in domeniile derivatilor acidului fenilmetacrilic si fenilizobutiric, acizilor nesaturati din seria aromatica, actiunii clorurii de sulf asupra anilinei, actiunii cloratului asupra oxiacizilor, sintetizarii fenilizopropilaminei (benzedrinei), chimiei rafinarii si chimizarii petrolului.

Vezi si Recunoasterea lui David Davidescu


Pleaca pentru o perioada la Londra si lucreaza, ca sef de lucrari, la Royal Artilery College. In aceasta perioada face, impreuna cu Ch.F. Cross si E.J. Bevan, cercetari in vederea obtinerii unui tip de matase artificiala neinflamabila. De asemenea, lucreaza impreuna cu R. Meldola pentru obtinerea unor coloranti pe baza de oxazina.

Vezi si Andrei Radulescu, intemeietorul scolii de cercetare a dreptului romanesc


Intors in tara, si-a castigat aprecierea chimistului Constantin I. Istrati, care l-a retinut ca asistent si apoi ca sef de lucrari la catedra de chimie organica a Facultatii de Stiinte din Bucuresti. In 1897 este numit director al Laboratorului de Chimie din Serviciul Minelor, iar in 1906 seful Laboratorului de Chimie al Institutului Geologic (infiintat in acel an) si in acelasi timp director al rafinariei Vega, aflata in proprietatea companiei germane Diskont. In anul urmator, 1907, face parte din comitetul de organizare al Congresului Petrolului de la Bucuresti si publica impreuna cu Ion Tanasescu importanta sa monografie „Studiul petrolului roman - Proprietati fizice si tehnice”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lazar edeleanu chimist roman evreu petrol hidrocarburi dioxid londra
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2376 (s) | 34 queries | Mysql time :0.087414 (s)