News Flash:

Activitatea de mecenat a Reginei Elisabeta a Romaniei

7 Ianuarie 2015
829 Vizualizari | 0 Comentarii
Iubitoare si creatoare de arta si literatura, era o buna cunoscatoare si interpreta de muzica - canto, pian, orga; avea in acelasi timp si calitati de pictor. Excelenta amfitrioana, femeie rafinata si culta, Elisabeta creeaza un salon pentru oamenii de cultura in care se gasesc, printre altii, Vasile Alecsandri, Elena Vacarescu, Mite Kremnitz, Titu Maiorescu. Ii admira atat pe Mihai Eminescu, considerandu-l un mare poet romantic, cat si pe George Enescu. Pe acesta l-a ajutat in drumul devenirii sale de mare compozitor, prin construirea langa Castelul Peles a unei sali de concerte special conceputa pentru el si prin daruirea unei viori construita de celebrul lutier italian Amati.

Vezi si Cele mai cunoscute femei din politica Romaniei

In 1909, Regina Elisabeta a infiintat „Azilul orbilor Regina Elisabeta” pe strada Vatra Luminoasa din Bucuresti, care functioneaza si in prezent, acest centru avand un liceu pentru cei cu deficiente vizuale, o scoala postliceala sanitara etc.

Vezi si Regina Elisabeta a Romaniei si rolul ei in politica

Regele Carol
a sprijinit actiunea umanitara a Reginei, adresandu-i lui Ion I.C. Bratianu, Presedinte al Consiliului de ministri, pe 26 noiembrie 1909, o scrisoare prin care dorea ca statul sa se implice in activitatile acestui asezamant, regele „punand la dispozitie suma de 500.000 lei pentru achitarea datoriilor in fiinta si terminarea cladirilor trebuincioase”. Si Regina a adresat lui Ion I.C. Bratianu pe 25 noiembrie 1909 o scrisoare in care scria: „in via dorinta de a veni in ajutorul orbilor, am luat acum cativa ani initiativa de a infiinta un azil menit a le da adapost statornic deprinzandu-i in acelasi timp la o munca folositoare.(...) Sunt incredintata ca acest asezamant va raspunde si in viitor menirei sale umanitare si ca deapururea infirmii se vor bucura intr-insul de o adevarata alinare”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

iubitoare creatoare arta literatura muzica canto pian orga salon
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1691 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014092 (s)