News Flash:

Activitatea literara a lui George Murnu

20 Februarie 2015
1095 Vizualizari | 0 Comentarii
George Murnu
George Murnu a fost un exceptional traducator al literaturii romane si de asemenea un prestigios scriitor aroman modern. S-a nascut la 1 ianuarie 1868 intr-ο famile de macedoneni  in catunul Brazi, de langa orasul Veria, in Macedonia, nu departe de raul Bistrita. A crescut insa la Veria, localitate aflata intr-un grup de alte asezari aromanesti - Marusea, Selea de Sus, Selea de Jos, Xirulivad, ce se continua spre nord-vest, pana la actuala granita a Greciei cu Iugoslavia, cu un alt sir de comune si targuri locuite de aromani, unele mai noi, altele mai vechi, cum sunt Neaguste, Candrova, si Gramaticova, Fetita, Paticina, catre muntele Caimaccealan. O regiune deschizandu-se si coborand inspre miaza-noapte si rasarit prin campia Sarunei (Salonic), iar inspre vest si sud-vest urcand mereu prin culmile muntilor Veriei mai intai si apoi prin acele faimoase si semete ale Olimpului, lacasul mirific al zeilor anticei Elade. Locuri de basm ca frumusete naturala si ca poveste mitologica, pe care viitorul traducator al lui Homer a fost parca predestinat sa le cunoasca inca din copilarie.

Vezi si Opera lui Zygmunt Krasiński

George Murnu a fost frate mai mare al artistului plastic Ary Murnu (1881-1971).

Vezi si Destinul literar Nikos Kazantzakis

Numele lui George Murnu a devenit foarte familiar in tara odata cu magistrala sa traducere, in limba romana, a epopeilor homerice Iliada si Odiseea. Aceasta stralucita realizare a sa, care a insemnat un eveniment epocal in cultura noastra, „constituie un moment fundamental in evolutia limbii literare” (corespunzator Iliadei lui Gnedici in literatura rusa). Marele poem clasic era in sfarsit impamantenit si putea exercita o inraurire nemijlocita asupra constiintei estetice. Iliada si Odiseea in interpretarea Murnu sunt niste capodopere superioare in versiunea Annibale Caro, Iliadei lui V. Monti, Iliadei si Odiseei lui I. V. Voss. Putine literaturi se „bucura de traduceri mai norocoase”.

Geniu traducator al lui Homer, apoi si al altor mari scriitori elini vechi precum Pindar, Sofocle, Euripide, Murnu a studiat la Veria, la Bitolia, Budapesta, Bucuresti, Munchen.

George Murnu a incetat din viata la 17 noiembrie 1957, in Bucuresti, in pragul patriarhalei varste de 90 ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

george murnu traducator literaturii romane scriitor aroman brazi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1460 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013678 (s)