News Flash:

Activitatea lui Jean Clunet din timpul Primului Razboi Mondial

13 Februarie 2015
1055 Vizualizari | 0 Comentarii
Pierre Édouard Jean Clunet (n. 28 ianuarie 1878, Paris - d. 3 aprilie 1917, Iasi) a fost un medic francez, membru al Misiunii Militare Franceze in Romania in timpul Primului Razboi Mondial, medic-sef al Spitalului de Boli Infectioase din Bucuresti, mort la datorie, ingrijind bolnavii de tifos exantematic din Moldova.

La inceputul Primului Razboi Mondial Jean Clunet a fost chirurg militar in Regimentul de linie 332 si a participat la batalia de la Charleroi (in august 1914), la retragerea pe aliniamentul raului Aisne si la batalia de la Berry-au-Bac. Ulterior a facut parte din Corpul expeditionar francez si a participat la batalia de la Gallipoli. Aici s-a imbolnavit de dengue; dupa vindecare s-a intors la Paris si a lucrat un timp la Institutul Pasteur din Paris (fr).

Vezi si MEDICI care au fost,de fapt, CRIMINALI IN SERIE - FOTO

Declansarea epidemiei de tifos exantematic in randurile armatei serbe refugiate in insula Corfu l-a determinat pe Jean Clunet sa ceara trimiterea sa in Grecia. Impreuna cu 1700 de soldati ai Regimentului 3 colonial, pe 23 februarie 1916 Clunet s-a imbarcat la Toulon pe nava de transport Provence II cu destinatia Salonic. Pe 26 februarie, in dreptul capului Matapan, vaporul a fost torpilat de submarinul german U35 si s-a scufundat rapid facand 1100 de victime. Printre supravietuitorii care au fost recuparati a doua zi de nava SS Canada, pachebot al Companiei Cyprien Fabre transformat in nava-spital, s-a numarat si Jean Clunet.

Vezi si Paracelsus, una din cele mai controversate personalitati ale Renasterii

Ajuns la Corfu, Clunet a aprticipat la organizarea laboratorului de bacteriologie al trupelor franceze in satul Sedd-ul-Bahr. In acest laborator, dirijat de medicul militar Sarrailhé si in care l-a avut coleg pe dr. Richet, fiul lui Charles Richet, Clunet a participat la lupta contra bolilor contagioase care faceau ravagii in randul trupelor: tifos exantematic, icter, dizenterie. Contaminat el insusi de dizenterie, Clunet a continuat si-a continuat totusi activitatea de medic revenind in Franta doar dupa stingerea epidemiilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

medic francez romania berry-au-bac insula corfu ss canada
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2316 (s) | 34 queries | Mysql time :0.082225 (s)