News Flash:

Activitatea politica a lui Abba Eban

2 Februarie 2015
696 Vizualizari | 0 Comentarii
Abba Eban
Abba Eban nascut sub numele de Aubrey Solomon Meir Eban (n. 2 februarie 1915 Capetown - d. 17 noiembrie 2002) a fost un diplomat si om politic israelian.

I se atribuie citatul:

    "Consensul este ceea ce mai multi oameni spun in cor, dar nu cred fiecare in parte. "

Dupa ce a terminat universitatea cu rezultate excelente, a facut parte din elita de la Pembroke College intre 1938-1939, unde s-a ocupat de cercetari in domeniul ebraicii si arabei. Dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Eban a inceput, din decembrie 1939, sa lucreze pentru Chaim Weizmann la sediul Organizatiei Sioniste Mondiale la Londra.

Vezi si Activitatea politica a lui Ruhollah Khomeini

Cateva luni mai tarziu, s-a inrolat in armata britanca ca ofiter de informatii, ajungand la gradul de maior. A servit si ca ofiter de legatura intre Aliati si conducerea populatiei evreiesti (yishuv) din Palestina. Recurgand la talentul sau lingvistic, Eban a tradus in 1947 din araba romanul lui Tawfiq al-Hakim scris in 1937, "Labirintul justitiei: Jurnalul unui procuror de la tara".

Vezi si Activitatea politica a Leonidei Lari

Eban s-a reintors la Londra pentru a lucra la Departamentul de Informatii al Agentiei Evreiesti de unde a fost detasat la New York, in perioada in care Adunarea Generala a Natiunilor Unite dezbatea "cauza palestiniana". In 1947 el a fost numit ofiter de legatura al Comitetului special pentru Palestina din cadrul Natiunilor Unite, unde a inregistrat succese in obtinerea acordurilor pentru divizarea Palestinei in doua parti: araba si evreiasca - Rezolutia 181.

Tot atunci isi schimba si numele anglo-saxon Aubrey in Abba, care inseamna in ebraica "tata". Eban a lucrat zece ani in cadrul Natiunilor Unite, fiind in acelasi timp si ambasador al statului Israel in SUA. A fost renumit pentru calitatile sale oratorice, Henry Kissinger spunand despre el:
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

abba eban diplomat chaim weizmann londra palestina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2384 (s) | 23 queries | Mysql time :0.080462 (s)