News Flash:

Adevarata fata a Holocaustului si Gulagului - VIDEO 18+

28 Octombrie 2013
9907 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (+0.0011)
USD: 4.2560 RON (-0.0195)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pentru prima oara, termenul de „lagar de concentrare” a fost folosit de englezi. Acesta a aparut in timpul celui de-al doilea „Razboi Boer”, intre anii 1899 – 1902. Pe atunci, folosirea recolonizarii fortate era un scop de a controla populatia pentru a merge inapoi la civilizatiile timpurii.
Mii de supravietuitori din cel de-al doilea „Razboi Boer” au murit din cauza bolilor cauzate de aglomerare, conditii sanitare inumane si alimentatie inadecvata. In aceasta perioada s-a vorbit, pentru prima data, de termenul de „lagar de concentrare”, pentru a simboliza numarul mare de indivizi intr-un singur loc. Termenul, aplicat in mod egal asupra lagarelor din Spania, s-a stabilit in Cuba, in anul 1895, pentru a controla campaniile de anti-revolte. Niciunul dintre aceste lagare de concentrare nu a fost unul de exterminare. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, englezii au construit lagarele din Cipru pentru a preveni emigrarea evreilor in Palestina. Cu trecerea timpului, aceste lagare au ajuns sa tina peste 50.000 de oameni, incluzand aproximativ 30.000 de supravietuitori ai Holocaustului. 11.000 dintre ei nu au fost eliberati decat in 1949.
Politica de tipul celor din lagare si pe teritoriul Statelor Unite
Si in Statele Unite ale Americii am avut de-a face cu o aglomeratie de tipul celor din lagarele de concentrare. Acest lucru s-a petrecut in vara anului 1838, atunci cand presedintele american van Buren a ordonat armatei sa inceapa o ingradire pe scara larga a tuturor membrilor natiunii Cherokee. Ceea ce s-a intamplat la vremea respectiva, in aceste lagare, este o rusine eterna asupra incalcarii drepturilor omului in America, dupa cum relateaza The Epoch Times. In timpul Razboiului Filipino-American din 1901, generalul J. Franklin Bell a initiat o politica de tipul celor din lagarele de concentrare in Batangas. Atunci, timp de doi ani, intre 1935 si 1937, peste 400 de familii din zona Parcului National Shenandoah au fost mutate cu forta in colonii de catre Serviciul National al Parcurilor din SUA. Ultimul centru american aflat sub cercetare este lagarul Guantanamo, dar Amnesty International nu considera acest centru ca fiind un „lagar de concentrare”.
Holocaustul, oroare, crime si violenta
Lagarele de exterminare naziste sunt asociate cel mai des termenului de „concentrare”. Alaturi de acestea se mai afla si gulagurile lui Stalin, multe dovezi referitoare la modul in care mureau sau erau infometati oameni nevinovati pastrandu-se pana in zilele noastre. Supravietuitorii Holocaustului au povestit cum erau tratati in acele vremuri. Victimele lagarelor de concentrare naziste erau expuse unor experimente medicale terifiante efectuate fara anestezie, infometare, netratarea bolilor de care sufereau prizonierii si conditii de locuit de-a dreptul inumane.
Imediat dupa preluarea puterii, nazistii au infiintat lagare de concentrare pentru a suprima orice activitate a oponentilor lor politici si pentru a izola o parte dintre elementele considerate de acestia „indezirabile”, din interiorul societatii germane. Aceste lagare au aparut ca „neoficiale” la inceput si au fost imediat legalizate de catre regim, devenind parte componenta importanta a sistemului. Brutalitatea si teroarea, au fost astfel institutionalizate. Pe parcurs, nazistii au ajuns sa foloseasca lagarele si pentru exploatarea economica a prizonierilor, supusi unui regim de munca fortata, epuizanta. Incepand cu 1936 si in special in perioada de dinainte dedeclansarea razboiului, numarul de prizonieri a crescut considerabil. O mare parte dintre cei arestati in aceasta perioada sunt evrei, retinuti arbitrar, 30.000 doar dupa evenimentele din 9 noiembrie 1938.
Nazistii au impus violenta in lagarele de concentrare
In chiar primele saptamani ce au urmat instalarii la putere a lui Adolf Hitler, nazistii, a caror guvernare se baza pe decrete si dispozitii ce izvorau din „starea de asediu” declarata dupa incendierea parlamentului din Berlin, au trecut la folosirea extensiva a violentei, violenta ce avea sa devina curand un instrument important al statului nazist. Violenta era folosita deschis atat pe strazi cat si in lagare si inchisori, unde cei ce se opuneau regimului (comunistii, social-democratii, liberalii, o parte dintre conservatori) sau erau considerati o potentiala amenintare (criminali, homosexuali, prostituate, vagabonzi, someri ce nu isi puteau gasi de lucru, membrii ai diferitelor secte religioase, precum Martorii lui Iehova, preoti catolici si luterani etc ) erau incarcerati, batuti si, cateodata, omorati.
Lagarele de concentrare naziste au fost infiintate inainteainceperii celui de-al doilea razboi mondial. Evreii si „tiganii” au fost incarcerati in lagare si supusi unui tratament brutal pentru ca apartineau unei alte „rase”, a carei existenta „prejudicia” „rasa ariana”. Odata cu expansiunea nazista in Est, numarul prizonierilor a crescut considerabil si astfel s-aprodus o ierarhizare in cadrul lagarelor, evreii aflandu-se peultima pozitie in cadrul acestei ierarhii. Un primpas concret in acest sens l-a constituit incarcerarea romilor inlagare de concentrare, dupa ce, in prealabil, acestia fusesera plasati inca din anii 1930 in lagare comunale special infintate. In 1942, un lagar special pentru romi a fost creat ininteriorul lagarului Auschwitz - Birkenau. Dachau a deschis seria lagaerelor „oficiale” naziste. Sistemul acestor „colonizari” a atins perfectiunea odata cudeschiderea Complexului Auschwitz, care a servit drept lagar de concentrare pentru polonezi si alte nationalitati si lagar de exterminare pentru evrei, peste un milion dintre acestia fiind ucisi doar la Auschwitz-Birkenau. Politica bazata pe brutalitate si pe violenta aleatorie, promovata de nazisti, isi propunea, nu inultimul rand, sa afecteze negativ comportamentul prizonierilor, sa-i dezumanizeze. Singura lor reusita a fost aceea de a-i transforma in bestii pe celebrii Kappo, politia interioara a lagarelor, formata din criminali recidivisti. Sistemul lagarelor naziste a debutat cu infiintarea celui de la Dachau, primul lagar de concentrare oficial, permanent si organizat,aflat sub jurisdictia SS. Dachau era foarte diferit de primele lagare, „improvizate”, infiintate de trupele de asalt naziste (SA), dupa ianuarie 1933. Dachau a fost construit in martie 1933 si a servit ulterior drept model pentru organizarea celorlalte lagare din al Treilea Reich, scrie adevarul.ro.
Complexul Auschwitz, teroarea neagra
Auschwitz, infamuosul complex de lagare de exterminare conduse de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, este situat in sudul Poloniei, in afara orasului Katowice, pe raul Vestula, la aproximativ 50km de Cracovia. Complexul cuprindea cele mai mari lagare de concentrare naziste, iar numele sau este pentru totdeauna asociat cu genocidul.
Complexul de la Auschwitz era locul unde genocidul era planificat stiintific si executat eficient. Nu au fost intocmite statistici prea exacte, dar se estimeaza ca numarul mortilor in lagar variaza intre 1,5 milioane pana la patru milioane de oameni. Comandantul lagarului, Rudolf Höss, a recunoscut ca numarul minim al mortilor a fost de 2,5 milioane. Evreii au reprezentat majoritatea victimelor, cel putin o treime din numarul total de evrei ucisi de nazisti pe timpul razboiului (5-6 milioane de evrei), au pierit aici. Un numar important de polonezi, prizonieri sovietici de razboi, rommi si homosexuali si-au gasit tot aici moartea. Prizonierii erau transportati de pe tot cuprinsul Europei aflate sub influenta nazista cu trenurile, ajungand la Auschwitz in convoaie zilnice. La destinatie, ei erau impartiti in trei grupuri. Un grup mergea la camerele de gazare in cateva ore. Acesti oameni erau trimisi la Birkenau, unde mai mult de 20.000 de persoane puteau fi gazate si incinerate zilnic. La Birkenau nazistii foloseau un gaz cu cianida, numit Zyklon-B.
Un al doilea grup era folosit ca sclavi la fabricile industriale ale unor companii ca si I.G.Farben si Krupp. La Complexul Auschwitz 405.000 prizonieri au fost inregistrati ca muncitori intre 1940 si 1945, dintre care 340.000 au murit datorita executiilor, batailor, infometarii sau a bolilor. Unii dintre ei au supravietuit datorita ajutorului industrialistului german Oskar Schindler, care a salvat aproximativ o mie de evrei polonezi, ducandu-i de la Auschwitz pentru a lucra pentru el, prima data in fabrica lui de langa Cracovia, iar mai tarziu, la o fabrica ce se afla azi in Republica Ceha. Un al treilea grup, format din gemeni si pitici, era supus experimentelor medicale ale unor doctori precum Josef Mengele, care era cunoscut ca si „Ingerul Mortii”.
Antonescu si masacrul din iarna anului 1941
Lagarul se afla langa satul ucrainean Bohdanivka, pe malul Bugului, in judetul Golta (astazi Pervomaisk) din Transnistria, in zilele noastre apartinand regiunii Mikolaiv din Ucraina. La sfarsitul lui 1941, in lagar se aflau incarcerati 52.000 de oameni din care circa sapte mii din Basarabia, iar restul din Odessa. In luna decembrie 1941, dupa o epidemie de tifos, Ion Antonescu a dat ordinul de a ucide pe toti detinutii din lagar. Jandarmi si soldati romani, jandarmi ucraineni, precum si un numar de civili germani locali (Volksdeutsche), au inceput masacrul la 21 decembrie. Circa cinci mii de evrei bolnavi au murit arsi de vii in niste grajduri si hambare carora li s-a dat foc. In total 48.000 de evrei au murit in executiile (majoritatea, cu arme de foc si uneori cu grenade de mana) ce au avut loc intre 21 si 24 decembrie, apoi, dupa o pauza de Craciun, pe 28-30 decembrie 1941 si 3-8 ianuarie 1942. Cadavrele celor morti au fost arse de o echipa de 200 de evrei alesi dintre detinuti, dupa care, 150 dintre acestia, au fost si ei ucisi.
Gulagul sau lagarul de tip sovietic
Dupa Revolutia bolsevica din 1917, Lenin a anuntat ca orice „inamic de clasa”, chiar in absenta oricarei dovezi a vreunei crime impotriva statului, nu poate fi un cetatean de incredere si nu trebuie tratat mai bine decat un criminal. Din 1918, au fost construite locuri de detentie de tipul lagarelor de concentrare, ca o extensie reformata a mai vechilor lagare de munca (katorga), dezvoltate in Siberia ca parte a sistemului penal in Imperiul Tarist.
Cele doua tipuri principale au fost: „Lagarele cu scopuri speciale VCK” si lagarele de munca fortata. Ele erau concepute pentru diferite tipuri de oameni considerati periculosi pentru stat: criminalii de drept comun, prizonierii din Razboiul civil rus, pentru oficialii acuzati de coruptie, sabotaj si delapidare, diferite tipuri de inamici si disidenti ca si pentru fostii aristocrati, oamenii de afaceri si fostii mosieri. Ca o institutie a intregii Uniuni, Gulag-ul a fost organizat in mod oficial pe 25 aprilie 1930 sub numele de „ULAG” prin ordinul OGPU numarul 130/63 in conformitate cu ordinul 22/248 al Sovnarkom din data de 7 aprilie acelasi an, si a fost redenumit ca „GULAG” in noiembrie. Gulag-ul s-a dezvoltat rapid. Intre anii 1931– 1932, in Gulag erau aproximativ 200.000 de prizonieri in lagare, pentru ca, in 1935, numarul acestora sa ajunga la aproximativ un milion (inclusiv coloniile de munca). Dupa Marea Epurare din 1937, aproape doua milioane de oameni se aflau in aceste veritabile lagare de concentrare.
Pe durata celui de-al doilea razboi mondial, popolatia din Gulag-uri a scazut dramatic, datorita „eliberarilor” in masa. Sute de mii de prizonieri au fost inrolati si au fost trimisi direct pe linia frontului, dar asta in principal datorita cresterii pierderilor in perioada 1942–1943. Dupa terminarea razboiului, numarul de intemnitati in lagare si in colonii a crescut din nou foarte rapid si a juns la un total de aproximativ 2,5 milioane de oameni la inceputul deceniului sase. Un mare numar de civili din teritoriile sovietice cazute vremelnic sub ocupatia straina, ca si din teritoriile anexate de Uniunea Sovietica dupa razboi, a fost trimis in lagare. Nu a fost neobisnuit ca supravietuitori ai lagarelor naziste de exterminare in masa sa fie transportati direct in lagarele sovietice de munca.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboi boer
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

dragos  | #1737
Fara coroborarea informatiilor de tipul celor din "Soviet story" articolul nu este decat o insiruire de informatii disparate despre un subiect ce pare in fiecare caz opera unor scelerati, ori nu este de loc asa, cei ce au facut aceste lucruri au avut un fundament ideologic bine motivat de ideile sociale, stiintifice, etice si politice ale timpului. Ca interpretarea lor este cel putin indoielnica din perspectiva actuala este o cu totul alta poveste care nu poate fi inteleasa fara aceste adaugiri si foate si cate ceva din sintezele lui Boia despre natiune, occident si democratie consecintele status quo-ului generat de tratatele de pace ale razboaielor mondiale!
Succes
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1616 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016766 (s)