News Flash:

Adevarul despre DACI de la BUDAPESTA ne va ZGUDUI. Istoricii ne-au MINTIT timp de sute de ani

13 Martie 2015
4318 Vizualizari | 0 Comentarii
Manuscrisul cuprinde primele documente care dateaza din perioada imediat urmatoare retragerii romanilor de la nord de Dunare. Ocumentele sunt scrise cu caractere dacice, de la dreapta la stanga, si trebuie citit de jos in sus, fapt necunoscut pana in acest moment, conform site-ului paginaromanilor.at.

Dupa ce mai multi specialisti au incercat sa traduca manuscrisul numit „Codexul Rohonczi”, arheologul Viorica Enachiuc a reusit, in premiera, dupa 20 de ani de studiu, sa descifreze filele documentelor.

Manuscrisul se afla, in prezent, in arhivele Academiei ungare de Stiinte, dupa ce a fost daruita de groful Batthyany Gusytav in 1838.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, doctorul Vajda Joysef, preot misionar, ii scria cercetatorului Otto Gyurk, in legatura cu Codexul: „Se gaseste in Arhivele Academiei de Stiinte a Ungariei o carte rara, Codexul Rohonczi. Acest Codex este scris cu o scriere secreta, pe care nimeni n-a reusit s-o descifreze pana acum. Si eu am Incercat. Literele sunt asemanatoare scrierii grecesti. M-am gandit ca seamana si cu literele feniciene, apoi am incercat pe baza vechii scrieri unguresti, dar n-a mers. Toate incercarile le-am aruncat in foc”.

Textile Codexului au fost redactate in secolele XI si XII, intr-o limba daco-romana, insa cu litere mostenite de la daci.

„Sunt semne care au apartinut alfabetului dacic, ce cuprindea aproximativ 150 de caractere, cu legaturile respective. Textele din Rohonczi au fost redactate in latina vulgara, dar intr-un alfabet dacic, in care dominante sunt stravechile semne utilizate de indo-europeni in epoca bronzului”, spune Viorica Enachiuc.

Codexul are 448 de pagini, fiecare cu circa 9-14 siruri. In text sunt intercalate miniaturi cu scene laice si religioase, iar cartea cuprinde o culegere de discursuri, solii, cantece si rugaciuni, care include 86 de miniaturi.

Manuscrisul consemneaza infiintarea statului centralizat blak (vlah), sub conducerea domnitorului Vlad, intre anii 1064 si 1101. „Sunt informatii despre organizarea administrativa si militara a tarii ce se numea Dacia. Avea hotarele de la Tisa la Nistru si mare, de la Dunare spre nord pana la izvoarele Nistrului. Mitropolia blakilor avea sediul la Ticina – cetatea din insula Pacuiul lui Soare”, spune Viorica Enachiuc.

Totodata, Codexul contine si versurile unui cantec de lupta, numit „Juramantul tinerilor blaki”, care a fost tradus in felul urmator:
„O viata, taciunele Sarpelui, puternic veghetor,/
Inselator, sa nu primesti a te uni/
Cu prorocirile Sarpelui, anuale, pentru ca lovit/
Vei fi/ Cantecul cetatii aud indelung/
Mergeti vioi, jurati pe caciula, pe puternica caciula!/
Sa juri cu maturitate si cu convingere!/
Sa fiu tie putere vie, traiesc, in lupta sa fiu!/
Alesul juramant pretuieste soimul tau, mergi cu juramant puternic!”
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

manuscrisul documente dunare specialisti codexul rohonczi otto gyurk
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2424 (s) | 34 queries | Mysql time :0.079684 (s)