Eveniment-Social

Bolnav de tetanos din cauza unui cui ruginit

Publicat: 20 aug. 2003
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bolnav de tetanos din cauza unui cui ruginit
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:41739;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Copilul a venit din Arad sa-si petreaca vacanta la bunicii lui din Schitu Duca •Acesta a fost internat la Spitalul de Boli Infectioase in cursul dupa-amiezei de luni •In primele opt luni ale anului au fost semnalate patru cazuri de tetanos

Un baiat de numai 15 ani se zbate intre viata si moarte, dupa ce in urma cu o saptamana s-a ranit la degetul mare de la piciorul stang, ca urmare a faptului ca a calcat intr-un cui ruginit. Copilul a fost transportat la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi in cursul dupa-amiezei de luni si diagnosticat cu tetanos. Starea lui este destul de grava. Nu se poate alimenta, iar orice zgomot sau raza de lumina ii poate fi fatala. „De la internare, starea baiatului s-a imbunatatit. Evolutia dupa cele 20 de ore cat a trecut de la spitalizare este destul de satisfacatoare. Acum, pacientul este sedat, perfuzat, i s-au administrat antibiotice si vaccin antitetanic. In momentele sale de luciditate este destul de cooperant. Ne asteptam ca evolutia sa fie favorabila”, a explicat dr. Carmen Manciuc, medicul care se ocupa indeaproape de tratamentul baiatului.
Totul s-a intamplat in urma cu o saptamana, cand Viorel M., din judetul Arad, aflat in vacanta la bunicii sai din Schitu Duca, a umblat descult prin curte si, intr-o clipa de neatentie, a calcat intr-un cui ruginit. S-a ranit destul de serios la degetul mare al piciorului stang. Bunicii i-au dezinfectat rana si au bandajat degetul insa cum baiatul nu se plangea de alte dureri, au crezut ca rana se va vindeca de la sine. Dupa cateva zile, Viorel a inceput sa se simta rau, sa aiba stari febrile, muschii i se contractau. Medicii incearca acum sa minimalizeze factorii externi care i-ar putea declansa crize paroxistice. Pustiul sta singur intr-o rezerva in care accesul se face in mare liniste si, ca lumina sa nu-l afecteze, au fost puse pana si paturi in geam.
Riscurile unor asemenea infectii dupa ranile provocate de obiecte ruginite pot fi evitate, daca in cel mult doua zile de la incident se administreaza vaccinul antitetanic.

Patru cazuri de tetanos

De la inceputul anului si pana acum, la Spitalul de Boli Infectioase au fost internate patru persoane cu diagnosticul de tetanos. Cel mai recent caz s-a inregistrat la mijlocul lunii lunii iulie, cand un barbat in varsta de 64 de ani a murit la mai putin de o zi dupa ce fusese diagnosticat cu tetanos. Barbatul a avut o forma supraacuta de tetanos. Boala a evoluat extrem de repede.
Specialistii sustin ca cei mai expusi riscului de a face aceasta boala sunt batranii si copiii, in conditiile in care sistemul lor imunitar este mai slabit. Declansarea tetanosului este provocata de o toxina rezultata din bacilul tetanic. De cele mai multe ori, aparitia bolii coincide cu existenta unei rani suprainfectate. Simptomele de recunoastere a bolii sunt contractiile musculare dureroase, care apar mai intai la nivelul gatului, al fetei si apoi in restul corpului, insa exista si situatii in care acestea se limiteaza numai la zona ranii.
Catalina DARABAN

Adauga un comentariu