News Flash:

Adevarul REVOLTATOR despre DAN PURIC. A turnat la Securitate de la 17 ani

4 Martie 2016
1916 Vizualizari | 0 Comentarii
DAN PURIC
Dan Puric a vorbit despre legatura sa cu Securitatea la in 2010, intr-o emisiune televizata in care Robert Turcescu era moderator, scrie evz.ro.

Max Reinhardt a avut o expresie extraordinara: „artistul isi ia rucsacul copilariei in spate si porneste la drum”. Diferenta dintre mine si colegul meu de la Royal Shakespeare Company este una ontologica. In sensul ca el n-a fost utecist, n-a fost membru de partid si nu i s-a propus sa fie informator. Eu cand eram prin liceu a venit unul la mine, a zis sa semnez o hartie din aia cum ca ajut statul. Nu stiam ce presupune si am semnat-o. Pesemne ca pe la CNSAS, pe la securistii astia, exista si asta – ca Dan Puric a fost securist… M-au si turnat. Pentru ca eu, la 17 ani, il imitam pe Ceausescu. Strangeam doua clase intr-una si dadeam decoratii. Ei bine, colegul meu de la Royal Shakespeare Company sau de la Comedia Franceza nu a cunoscut lucrurile astea.

Eu cand aveam 17 ani a venit ala sa-i scriu acolo si eu am semnat acolo ca nici nu stiam ce semnez, dar in clipa in care mi-a cerut sa-mi vand colegii "cine face politica?" am spus: "Dan Puric", pentru ca imitam pe Ceausescu. Si ala a plecat. M-au aparat ingerii, dar pesemne ca pe la CNSAS.... Problema este alta, vezi cum incercau sa te toace”, spune Puric in 2010, conform realitatea.net.

Potrivit adeverintei emise de CNSAS in 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate in martie 1976, pe vremea cand avea doar 17 ani "in scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N.Tonitza" adica sa-si toarne colegii de liceu. Puric a semnat angajamentul si a primit numele de cod "Cristian", scrie curentul.info.

Vezi si Stegarul Dac il sustine pe Dan Puric in razboiul online

„In ziua de 9 martie a.c. a fost contactat in vederea cunoasterii personale numitul Puric Dan, elev in anul II la Liceul de arte plastice „N.Tonitza”. Din discutiile purtate cu aceasta ocazie a rezultat ca este un tanar sociabil, modest, comunicativ. A lasat impresia unei persoane serioase, inteligente, cu o bogata cultura generala. Analizand activitatea scolara, relatiile cu colegii, a rezultat ca este un nemultumit de atitudinea delasatoare a unora care invata slab, chiulesc de la ore, au alte preocupari. Se afla in relatii apropiate cu majoritatea colegilor cu care participa la diverse activitati. Din cele discutate a rezultat ca sus-numitul dispune de posibilitati si calitati informative necesare intr-o viitoare munca informativa”, se scrie in dosarul de Securitate al lui Puric.

Pe 15 martie 1976, un raport intocmit de Securitate descrie cum s-a realizat recrutarea lui Puric:

„Pentru realizarea supravegherii informative in randul elevilor din anul II la Liceul de arte plastice N.Tonitza au fost luati in studiu mai multi elevi pentru care si numirul Puric Dan. Recrutarea va fi efectuata intr-un birou la Scoala de muzica si arte plastice nr.3 care asigura conditii de conspirativitate. Intalnirea si locul recrutarii vor fi stabilite telefonic, intelegandu-ne in acest sens la contactarea anterioara. In procesul recrutarii se vor purta discutii legate de procesul de invatamant, munca patriotica, pregatirea elevilor pentru apararea patriei. In functie de aspectele pe care le va sesiza candidatul, vom orienta discutiile spre modul de prevenire a unor infractiuni, rolul organelor de securitate in acest sens, sprijinul pe care il acorda oamenii cinstiti acestor organe. Daca se va situa pe o pozitie favorabila ii vom propune colaborarea cu organele noastre si va fi instruit asupra problemelor ce trebuie sa le aiba in intentie. In cazul in care candidatul nu se preteaza la recrutare ne vom retrage sub pretextul ca am vrut sa ne cunoastem o serie de aspecte legate de procesul de invatamant. Fata de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea in calitate dec colaborator a numitului Puric Dan”.

„Conform aprobarii conducerii serviciului, numitul Puric Dan a fost contactat in vederea recrutarii in calitate de colaborator al organelor noastre. Discutiile purtate in procesul recrutarii au urmarit planul stabilit in raportul cu propuneri de recrutare, cel contactat a avut o atitudine favorabila scopului urmarit. Convingandu-ne ca este pretabil la recrutare, i s-a facut propunerea de a sprijini organele de securitate, lucru cu care a fost deplin de acord. In aceasta situatie i s-a luat angajament scris si nota de relatii trecandu-se apoi la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativa, precum si modul de comportare in viitor, atat in societate, cat si in familie... De comun acord s-a stabilit numele conspirativ „Cristian”. Fata de cele mai sus, propunem a se aproba inregistrarea numitului Puric Dan in calitate de colaborator al organelor de Securitate.”

Printr-o nota din 20 martie 1976, Puric primea si o parola cu care era contactat de ofiterii de Securitate: „Prietenul tau Cristian iti transmite salutari si te roaga sa-l ajuti cu problema unor schite”.

„In cursul anului 1977 a cules informatii referitoare la starea de spirit din randul elevilor, precum si despre anumiti elevi care intretin relatii cu cetatenii straini ori viziteaza bibliotecile ambasadelor straine concretizate in doua note informative”.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dan puric robert turcescu moderator max reinhardt cnsas securist
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1681 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012005 (s)