News Flash:

Adolphe Crémieux si decretul care ii poarta numele

10 Februarie 2015
846 Vizualizari | 0 Comentarii
Isaac-Jacob Crémieux (mai cunoscut ca d'Adolphe Crémieux, n. 30 aprilie 1796, Nimes, d. 10 februarie 1880, Paris) a fost un avocat, politician evreu francez, presedintele Consistoriei evreiesti centrale si al Aliantei Israelite Universale, de doua ori ministru de justitie in guvernul francez.

Crémieux a fost si un conducator si reformator al Francmasoneriei franceze, detinand gradul de "Souverain Grand Commandeur" in Consiliul Francez Suprem.

Vezi si Decretul asupra pacii - scurt istoric

In cadrul functiei lui ca presedinte al Aliantei Israelite Universale, Adolphe Crémieux a vizitat Romania, impreuna cu Moses Montefiore, in anii 1866 - 1867 si a obtinut promisiunea guvernului roman sa anuleze persecutia evreilor, dar aceasta promisiune n-a fost respectata si legile romane au continuat sa persecute evreii.

Vezi si Decretul din Dionysopolis


Ca Ministru al Justitiei in Guvernul de Aparare nationala (Gouvernement de la Défense nationale) constituit dupa infrangerea de la Sedan din timpul Razboiului franco-prusac (19 iulie 1870-10 mai 1871), Adolphe Crémieux a fost initiatorul Decretului n° 136 din de acordare a cetatenie franceze evreilor din Algeria (No 136. - DÉCRET qui déclare citoyens français les Israélites indigènes de l'Algérie) promulgat la 24 octombrie 1870, cunoscut si sub numele de Decretul Crémieux. Acest decret a fost completat de Decretul n° 136 privind naturalizarea indigenilor musulmani si a strainilor rezidenti in Algeria, adoptat la aceeasi data.

Decretul n° 136 a fost contestat partial de unele personalitati, printre care Adolphe Thiers si Félix Lambrecht, ministru de interne, care au aprobat aplicarea lui cu unele restrictii.

Decretul a fost abrogat pe 7 octombrie 1940 de catre regimul de la Vichy.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

avocat presedintele consistoriei conducator reformator
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2351 (s) | 34 queries | Mysql time :0.083587 (s)