News Flash:

“Afacerea Trandafiloff” o Rosia Montana la 1844

10 Septembrie 2013
1684 Vizualizari | 0 Comentarii
rosia montana
In primavara anului 1844 guvernul Valahiei da aprobarea solicitarii inginerului rus Trandafiloff de a exploata minele din tara. Deputatii, luand in dezbatere aceasta chestiune, critica atitudinea guvernului, contestand legalitatea concesiunii si cerand revocarea ei. Conform contractului propus de inginerul rus si aprobat de guvern, in cazul proprietarilor care nu se hotarau in curs de 18 luni sa-si exploateze singuri minele, exploatarea acestora era preluata obligatoriu de compania rusa, pentru un termen de 12 ani, proprietaru, ca si statul roman, urmand sa primeasca o redeverenta de 10% din beneficiu.
Pozitia adoptata de Adunarea Obsteasca se subsuma unui protest fata de ingerintele Rusiei.
Este semnificativ faptul ca dezbaterile in aceasta chestiune, de la inceputul anului 1844, au starnit un viu ecou in afara Adunarii Obstesti. N.Balcescu, in cateva scrisori adresate lui I.Ghica, la Iasi, relata, pe larg despre “furtunoasele sedinte” ale Adunarii, elogiind cuvantul deputatului maior C.N.Filipescu, care vorbise ca “un inger” impotriva concesiunii, subliniind ca lumea luase “mult interes” despre aceasta chestiune; tot el, la 8 martie 1844, ii scria prietenului de la Iasi despre efectul electrizant produs in acel context de difuzarea poeziei lui Heliade, “Macesul”, cu sageti critice la adresa inginerului rus (in cateva zile, in copii, aceasta ajungand la 30.000 de exemplare). Sub acest titlu, poezia facea aluzie la trandafir, care, la randul ei, trimitea la Trandafiloff (“trandafir cu of in coada”). In consens cu protestul Adunarii Obstesti, poezia dadea expresie unei stari de spirit cu vii reverberatii in planul miscarii de redesteptare nationala:
“Mai macese, mai macese,
[…]
Da-ne pace si te cara,
Du-te dracului din tara”.
Pus intr-o situatie delicata in raport cu autoritatile ruse, Gh.Bibescu nu a gasit decat o singura iesire: dizolvarea Adunarii Obstesti timp de peste doi ani urmand a conduce tara fara Adunarea legislativa. Concesiunea in discutie a ramas anulata.
sursa:Istorie pe scurt/facebook.com
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

guvernul valahiei rus trandafiloff adunarea obsteasca
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1748 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018094 (s)