News Flash:

Afonso de Albuquerque, intemeietorul puterii portugheze in India

27 Februarie 2015
544 Vizualizari | 0 Comentarii
Afonso d'Albuquerque se naste in 1453, in Alhandra, langa Lisabona. Provine dintr-o familie nobila. Este fiul nelegitm al regelui Diniz si ruda cu celebra familie de exploratori Menezes.

Este crescut la curtea regelui Alfons al V-lea, unde primeste o educatie aleasa si intra in serviciul flotei portugheze sub João al II-lea, ca mare scutier al acestuia.

In aprilie 1503 porneste, impreuna cu varul sau Francisco, din Belém spre India, pustieste coasta Malabar, stabileste un fort la Cochin (Kochin) si se intoarce in Porugalia cu o prada uriasa. In urma raportului inaintat regelui João al II-lea, acesta si-a dat seama ca un impriu colonial atat de intins nu putea fi condus de la mii de kilometri departare, conducatorul efectiv (cu titlul de vicerege) trebuind sa-si aiba resedinta in India.

Afonso de Albuquerque va fi cea de-a doua persoana care va primi aceasta inalta functie (in 1506 numit, din 1509 efectiv); mai inainte sub regele Manuel, a fost numit comandant suprem al flotei.

Vezi si John McDouall Stuart, primul si cel mai implinit explorator al Australiei


La 20 ianuarie 1510, conducand o flota de 20 de caravele (cu 2 000 de oameni) porneste sa cucereasca Goa (supranumit "orasul de aur"), marele port de pe coasta vestica a Indiei, pe care reuseste sa-l cucereasca definitiv abia in cea de-a doua expeditie (noiembrie 1510, cu 34 de corabii), cand a nimicit in cateva ore garnizoana de 9 000 de soldati si a ucis peste 6 000 de negustori arabi cu familiile, jefuind cumplit orasul.

Vezi si Povestea exploratorului britanic Mungo Park

De aici intreprinde expeditii de cucerire pe coasta Malabar si in insula Ceylon si, cu o flota de 19 vase (cu 1 400 de soldati), ocupa orasul Malacca ("cheia Orientului") (1511), pe care, potrivit obiceiului, il jefuieste, luand o prada bogata.

Dupa o incercare nereusita de cucerire a orasului Aden(1513), care pazea intrarea in Marea Rosie, cu o flota de 27 de caravele (avand 2 200 de oameni, dintre care 1 500 portughezi si 700 indieni) cucereste aproape fara lupta (profitand de conflictul pentru putere care se dadea in interior) orasul-port Ormuz (martie 1515).

Isi ofera serviciile sultanului Persiei, propunandu-i sprijinul flotei sale contra turcilor, si, pentru a ruina Egiptul, se concerteaza cu negusul Abisiniei sa schimbe cursul Nilului (prin devierea acestuia spre Marea Rosie!). Nu reuseste acest lucru intrucat, ca urmare a cererii sale din 1514 de a primi titlul de "duce de Goa", raspunsul a fost, datorita intrigilor de la curte, revocarea sa, fiind numit ca succesor Soares d'Albergaria.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

lisabona regelui diniz francisco bel m malabar cochin manuel flotei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2577 (s) | 34 queries | Mysql time :0.095228 (s)