News Flash:

Agamemnon - unul dintre principalii eroi ai traditiei epice grecesti

26 Noiembrie 2013
2439 Vizualizari | 0 Comentarii
Se spune ca era fie fiul lui Plistene si al Eripilei si nepotul lui Atreu, regele din Micene, fie fiul lui Atreu si nepotul lui Pelops. Agamemnon si fratele sau, Menelaos, au fost crescuti, impreuna cu Egist, fiul lui Tiest, in casa lui Atreu.
Dupa ce Atreu a fost ucis de catre Egist si Tiest, care i-a luat locul pe tronul Micenei, Agamemnon si Menelaos s-au dus in Sparta. Aici, Agamemnon a luat-o de sotie pe Clitemnestra, fiica lui Tindar, cu care a avut patru copii: Ifigenia, Chrisotemis, Laodice (Electra) si Oreste. La Homer, numele Ifigenia nu apare, fiind inlocuit cu Ifianasa. Mai tirziu, Agamemnon a devenit regele Micenei, modul in care a urcat pe tronul inaintasilor fiind descris diferit in izvoare. Potrivit lui Homer, el i-a urmat lui Tiest la tronul Micenei in mod pasnic, la moartea acestuia. Dupa altii, Tiest a fost alungat, iar tronul uzurpat. Oricum, Agamemnon figureaza in continuare drept cel mai puternic principe din Grecia. Homer aminteste ca a domnit peste intregul Pelopones, sau cel putin peste o mare parte din acesta, din moment ce la Argos domnea, in aceeasi vreme, Diomede.
Cand Elena, sotia lui Menelaos, a fost rapita de catre Paris, iar capeteniile grecilor au hotarit sa o readuca in patrie cu forta armelor, Agamemnon a fost numit comandant suprem. Dupa doi ani de pregatiri, armata si flota greaca s-au reunit in portul Aulis din Beotia. Aici insa Agamemnon a ucis o caprioara, animalul sacru al zeitei Artemis. Ca sa se razbune, zeita a trimis in rindul soldatilor greci o epidemie de ciuma si a oprit si vintul, impiedicind corabiile grecesti sa ridice ancora. Pentru a potoli minia zeitei, Agamemnon a consimtit sa faca gestul suprem de a-si sacrifica propria fiica, pe Ifigenia. Dar, in clipa in care aceasta era pe cale de a fi jertfita, zeita a salvat-o de la moarte, trimitand in locul ei o alta victima si transportind-o in Taurida. Vintul s-a pornit, iar flota greceasca a putut in cele din urma sa iasa in larg si sa se indrepte spre Troia.
In timpul indelungatului asediu al cetatii, Agamemnon a ajuns sa se certe cu Ahile, fata de care, in Iliada, are un rol mai putin important. Totusi, Agamemnon reprezinta autoritatea suprema a armatei grecesti, distingindu-se prin spiritul sau cavaleresc, prin curaj, prin caracterul marinimos si prin puterea sa, calitati care, desi sint inferioare insusirilor lui Ahile, fac din el un erou de prima marime, ce ii depaseste pe toti ceilalti greci prin demnitate, putere si maiestate. In Iliada, ochii si capul sau sint asemuite cu ale lui Zeus, centura sa cu a lui Ares, iar pieptul sau cu al lui Poseidon. Dupa cucerirea Troiei, a primit-o ca trofeu de razboi pe tinara fiica a lui Priam, Casandra. De la ea a avut doi gemeni, Teledamos si Pelops. Cu Chriseis a avut un fiu care s-a numit Chrises. Nevrind sa dezvaluie cine era tatal copilului, Chriseis a spus ca il zamislise cu Apollo.
La intoarcerea in patrie, Agamemnon a fost ucis de catre Egist, care, in timpul absentei sale, ii sedusese sotia, pe Clitemnestra. Poetii tragici ii atribuie acesteia uciderea lui Agamemnon, fara vreo interventie din partea lui Egist. Moartea sa a fost razbunata de singurul sau fiu de sex barbatesc, Oreste.

sursa:istoriiregasite 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

agamemnon egist atreu grecia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1848 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019937 (s)