News Flash:

Ajunul bataliei de la Grunwald

3 Februarie 2015
736 Vizualizari | 0 Comentarii
In secolul al XIII-lea, Cavalerii teutoni au fost invitati sa se aseze in zona din jurul localitatii Chełmno pentru a ajuta la alungarea prusacilor pagani. Bucurandu-se de mana libera data de edictul papal, care-i lasa sa-si aleaga singuri mijloacele, cavalerii si-au stabilit un centru al puterii in zona de coasta a regiunii baltice in ceea ce este azi parte din Lituania, Letonia si Estonia si, incepand de aici, au dus o lupta continua pentru noi cuceriri. Atacurile din secolul al XIV-lea impotriva Poloniei le-au asigurat controlul asupra unor orase precum Chełmno (Kulm) si Pomorze (Pommern). In lupta impotriva lituanienilor pagani, cavalerii teutoni au pornit mai multe cruciade, in lupta intrand de partea teutonilor si cavaleri din alte tari europene crestine.

In 1385, Uniunea de la Krewo a unit coroanele Poloniei si Lituaniei prin casatoria Marele Duce Jogaila al Lituaniei cu Regina Jadwiga a Poloniei. Ambele natiuni erau acum in stare ca, impreuna, sa faca fata planurilor expansioniste ale teutonilor. Jogaila s-a crestinat si a devenit rege al Poloniei ca Vladislav al II-lea Iagello. Convertire lituanienilor la crestinism a indepartat singurul motiv pentru care s-ar mai fi justificat prezenta cavalerilor teutoni si organizarea cruciadelor antipagane.

Vezi si Ordinul Cavalerilor Teutoni in Prusia


Cavalerii teutoni au invadat inca o data in 1398 statele crestine acum ale Poloniei si Lituaniei. Polono-lituanienii nu au putut decat sa sufere intacere, deoarece nu erau inca pregatiti militar sa faca fata amenintarii teutone.

In 1409, a izbucnit o revolta in tinutul controlat de teutoni – Samogitia. Regele Poloniei si-a reafirmat promisiunea apararii Lituaniei in cazul unui atac teuton. Considerand aceasta declaratie un pretext suficient de bun, Marele Maestru teuton Ulrich von Jungingen a declarat razboi Uniunii polono-lituaniene. La inceput, armatele teutone au invadat Wielkopolska si Kuyavia, dar polonezii au rezistat, ba mai mult, au contraatacat recucerind Bydgoszcz (Bromberg). A fost semnat un armistitiu care a durat pana pe 24 iunie 1410. Polono-lituanienii au folosit aceast rastimp pentru a se pregati sa respinga amenintarea teutona odata pentru totdeauna.

Vezi si Batalia de la Lacul Peipsi

Teutonii s-au temut de un atac venit de pe doua directii: atacul polonezilor spre Danzig (Gdańsk) si al lituanienilor catre Samogittia. Pentru a contracara aceasta amenintare, Ulrich von Jungingen si-a concentrat o parte a fortelor in Schwetz (Świecie), in timp ce grosul armatei a ramas in castelele Ragneta/Ragainė, Rhein (Ryn) de langa Lötzen (Giżycko), si Memel (Klaipėda). Polono-lituanienii au organizat mai multe raiduri in teritoriul inamic. Ulrich von Jungingen a cerut ca armistitiul sa fie prelungit pana pe 4 iulie, in speranta ca pana pe acea data aveau sa vina mercenarii angajati din Europa Occidentala.

Pe 30 iunie 1410, fortele poloneze din Wielkopolska si Małopolska au traversat raul Vistula pe un pod din pontoane si s-au unit cu fortele sosite din Masovia si din Marele Ducat al Lituaniei. Fortele poloneze ale lui Jagiełło si cele lituaniene ale varului sau Vytautas cel Mare (caruia Jagiełło ii cedase puterea) s-au reunit pe 2 iulie 1410. O saptamana mai tarziu, armata unita a traversat granita teritoriului teuton, indreptandu-se spre cartierul general al inamicului din castelul Marienburg (Malbork). Cavalerii teutoni au fost luati prin surprindere de aceasta miscare.

Vezi si
Ordinul Cavalerilor Teutoni in Tara Barsei

Ulrich von Jungingen
si-a retras fortele din Schwetz (Świecie) si a hotarat sa organizeze o linie de aparare pe raul Drewenz (Drwęca). Vadurile raului au fost intarite cu palisade, iar castelele din zona au fost intarite. Consiliul de razboi polono-lituanian a hotarat sa depaseasca prin flanc regiunea fortificata si sa continue inaintarea spre Marienburg prin (Działdowo) si Gilgenburg (Dąbrówno). pe 13 iulie, aceste doua castele au fost cucerite, iar drumul spre Marienburg a fost deschis.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

cavalerii teutoni lituania letonia estonia pomorze teutonilor cavaleri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2234 (s) | 23 queries | Mysql time :0.082028 (s)