News Flash:

Al doilea Asediu al Vienei

20 Martie 2015
1808 Vizualizari | 0 Comentarii
Asediul Vienei, mai precis al doilea asediu al Vienei, avut loc intre 15 iulie si 12 septembrie 1683. In anul 1529 a existat deja o situatie asemanatoare in razboiul turco-austriac. In primul asediu apararea austriaca a reusit sa respinga masivul atac turcesc (100.000 pana la 150.000 de soldati), avand si putin noroc in aceasta izbanda neasteptata. Al doilea atac turcesc are loc cu o armata si mai numeroasa (200.000 de turci), care ierneaza la Edirne (Adrianopol) (1682). Asediul Vienei era considerata de osmani un tel ideal.

Sultanul Mehmed al IV-lea ii incredinteaza marelui vizir Kara Mustafa comanda oastei turcesti. Mai tarziu, armatei otomane i se alatura si tarile vasale turcilor, ca Tara Romaneasca sub Serban Cantacuzino. Numai cand ajung la Székesfehérvár (Stuhlweißenburg) o sa fie descoperita intentia turceasca de a ataca Viena.

Vezi si Asediul de la Port Arthur


    7 iulie avangarda tatara ajunge de la Raab Ungaria la Petronell, 40 km de Viena. Hoarda tatara se cifreaza la circa 40.000 de calareti ceea ce reprezenta dublul aparatorilor din jurul Vienei. Dupa navalirea tatara imparatul Leopold I se refugiaza cu familia sa la Linz, in acelasi timp circa 50.000 de locuitori parasesc Viena.

Graf (grof) Ernst Rüdiger von Starhemberg preia conducerea apararii orasului.

    15 iulie la o zi dupa sosirea armatei otomane Rüdiger refuza sa capituleze,sperand cu numai 11.000 de soldati si 5.000 de locuitori si voluntari sa reziste atacului turcesc, pana la sosirea ajutorului din afara.
    15 august Regele Jan III Sobieski porneste din Cracovia in directia Vienei in fruntea unei oaste poloneze.
    in august Carol de Lorena invinge pe Thököly la Bisamberg situat la nord de Viena.
    la 3 septembrie oastea otomana ocupa Burgravelin, si la 4 septembrie reusesc sa faca o bresa de 10 m latime in turnul de aparare. La 6 septembrie Löwelbastei (bastionul Leului) avea o bresa de 12 m latime.
    6 si 7 septembrie trupele de eliberare a Vienei traverseaza Dunarea, trupele poloneze unindu-se la Tulin (30 km de Viena) cu cele bavareze, sasesti si franco-svabesti, mai tarziu si cu trupe din Venetia.
    12 septembrie trupele de eliberare numite Liga crestina insumeaza 70.000 de luptatori. Sub conducerea regelui polonez Jan Sobieski infrang oastea otomana cu tactica husarilor polonezi care astfel obtinusera deja victorii impotriva tatarilor. Batalia a avut loc la Kahlenberg. Kara Mustafa, nu se poate hotari sa continue asediul (lasa 5000 de mineri sa continue munca subterana de subminare a zidului de aparare) sau sa porneasca atacul impotriva trupei de eliberare a orasului. Datorita atacului hotarator a "Ligii crestine" turcii se retrag in dezordine, cautand sa-si refaca randurile la Györ in Ungaria.
    la 25 decembrie armata otomana se afla in Belgrad. Kara Mustafa este strangulat cu funia de matase (cu aceasta erau strangulate numai persoane importante ca de exemplu fii sultanului), din cauza infrangerii suferite cu toate ca a dispus de o forta militara de trei ori mai mare ca a invingatorilor din apus. Sultanul va primi capul taiat al marelui vizir pe o tava de argint.


Vezi si Asediul Zaragozei (1809)

Ca amintire pentru victoria de la Viena, Biserica Catolica a introdus pentru data de 12 septembrie sarbatoarea Sfantul Nume al Mariei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

asediul vienei razboiul turco-austriac armata edirne osmani leopold i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2212 (s) | 23 queries | Mysql time :0.077937 (s)