News Flash:

Albert Camus:"Toate animalele exceptand omul stiu principalul scop al vietii, sa te bucuri"

14 Noiembrie 2013
2037 Vizualizari | 0 Comentarii
Albert Camus a fost un romancier, dramaturg si filozof francez, reprezentant al existentialismului.
Se naste intr-un tinut sarac al Algeriei, Mondovi - parintii sai fiind stabiliti aici inca din 1871.
Albert este al doilea fiu al sotilor Camus, nascut dupa fratele sau mai mare, Lucien. Prima mare experienta capitala a existentei pe care o traieste Camus este cea a saraciei. Tatal sau, Lucien Camus, un taran francez, moare in primele lupte ale primului Razboi Mondial. Mama sa, Catherine Camus, de origine spaniola, analfabeta, impreuna cu cei doi fii, se stabileste la Alger, unde a muncit intai la o fabrica de cartuse, iar apoi a spalat cu ziua rufele pe la familiile avute. Albert isi petrece copilaria langa mama sa, aproape surda si care vorbea foarte putin, un unchi infirm, dogar de meserie si fratele sau, Lucien. Mediul familial, aflat sub semnul lipsurilor elementare, ii marcheaza profund personalitatea.
"Ducand o viata saraca", nota el in Caiete, "printre oamenii aceia umili sau vanitosi, eu am atins in modul cel mai sigur ceea ce mi se pare a fi adevaratul sens al vietii". Oricum ar fi aratat mediul copilariei, el il identifica cu paradisul pierdut. Este un sentiment de recunostinta care nu ia decat forma constiintei vinovate, caci oamenilor bogati cerul li se pare un dat firesc, iar pentru cei saraci este un har infinit. Si, intr-adevar, bucuriile cerului, ale lumii si aerului le inlocuiau pe cele pe care nu i le putea oferi o copilarie orfana si dominata de umbrele nevoii. Complexul recuperarii valorilor pierdute il inrobeste si Camus este mereu pe drumuri spre a-si completa fondul de cunostinte, impresii, senzatii. Se pare ca nu-si dorea sa fie un om de exceptie, un geniu, ci prefera normalitatea: "Sunt un om mediu + o existenta. Valorile pe care as simti nevoia sa le apar sunt valori medii". Si totusi din odiseea sa nu lipseste miza cea mai inalta: vrea, in taina, sa obtina absolutul, ca si eroul sau, Meursault.
In urmatorii ani, preocuparea sa principala devin studiile. Absolva cursurile scolii comunale, dupa care urmeaza, ca bursier, cursurile liceului din Alger; a urmat si studii universitare. Face studii de filozofie, luindu-si licenta cu teza Metafizica crestina si neoplatonismul, care are ca obiect raportul dintre elenism si crestinism la Plotin si Sfantul Augustin. Din aceeasi perioada dateaza si afirmatia: "Ma simteam un grec traind intr-o lume crestina".
Camus traieste intens extremele existentiale: se dedica pasiunii sportive, devine chiar un celebru fotbalist, gusta o forma de glorie accentuata, dar la varsta de 17 ani apar primele simptome ale tuberculozei. Boala ii franeaza avanturile si il determina sa aleaga o viata mai retrasa in locul uneia de boem
In 1933, odata cu venirea lui Adolf Hitler la putere, Camus a participat activ intr-o miscare antifascista.
Anul 1934 este marcat de doua evenimente importante. In 1934, Camus s-a casatorit cu Simone Hié, dar aceasta casatorie nu a durat mai mult de un an.
Cel de-al doilea eveniment este intrarea sa, la indemnul unui prieten, in Partidul Comunist Francez, unde primeste sarcina de partid de a se ocupa cu propaganda in mediile musulmane (desi spunea altundeva ca "libertatea n-a invatat-o de la Marx, ci din mizerie".
Camus a parasit Partidul Comunist Francez in imprejurari si din motive care nu sunt intru totul clare. Dupa unele surse, aceasta ruptura ar fi intervenit in anul 1935, iar dupa altele, in 1937.
In toata aceasta perioada Camus si-a continuat studiile la Facultatea din Alger, avand concomitent diverse ocupatii pentru a-si cistiga existenta. Pana in 1939, viata sa decurge in mod obsnuit, fara evenimente spectaculoase. Insa in acest an izbucneste cel de-al doilea razboi mondial. Camus a incercat sa se inroleze, dar este respins din cauza sanatatii sale. El pleaca la Oran – "un oras obisnuit si nimic mai mult decat o prefectura franceza de pe coasta algeriana" – unde va plasa actiunea romanului Ciuma.
In 1940, se casatoreste cu Francine Faure, originara din Oran. In 1941 incepe sa lucreze la romanul Ciuma.
In 1942, un reviriment al bolii sale il obliga pe Camus sa se odihneasca la Chambon-sur-Lignon. La 8 noiembrie 1942 are loc debarcarea trupelor anglo-americane in Africa de Nord, fapt care il separa pina la Eliberare pe Camus de sotia sa, ramasa la Oran.
In 1946 termina de scris romanul Ciuma. Vine, apoi, amurgul implinirilor, marcat si de decernarea Premiul Nobel pentru literatura in 1957. Dupa trei ani, la 4 ianuarie 1960, moare intr-un stupid accident de masina, in timp ce se intoarcea la Paris din scurta vacanta a sarbatorilor de iarna, de la ski.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

albert camus romancier dramaturg filozof francez
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1417 (s) | 23 queries | Mysql time :0.023101 (s)