News Flash:

Alcatuiesc tracii baza etnica a poporului roman?

21 Ianuarie 2014
1845 Vizualizari | 0 Comentarii
Aceasta credinta o intemeiem pe urmatoarea argumentare: grosul populatiei din Dacia Traiana l-au format dacii. Cu toate pierderile suferite in cele doua razboaie, cu tot numarul insemnat al colonistilor de limba latina, ei au pastrat preponderenta. Fiindca dacii erau locuitorii satelor si, oricat de numeroase au fost orasele din noua provincie, satele le intreceau cu mult.

Unii autori antici au catalogat razboaiele daco-romane drept razboaie fratricide, ipoteza in sprijinul careia vin afirmatiile care sustin ca latinii erau trib tracic, iar tracii vorbeau limba latina veche, vulgara, latina prisca. Cu siguranta, au existat influente latine  asupra limbii tracilor nord sau sud-dunareni, tinand cont de diversitatea triburilor acestora si, implicit, de dialectele vorbite, inclusiv cel latin.

Vezi si Scurt istoric al tracilor 


Romanii au ocupat aproximativ un sfert din teritoriul dacic, dar limba tracilor si obiceiurile lor au ramas aceleasi. Dacoromanii au fiintat fara intrerupere pe teritoriile originare. Poporul roman nu este continuator al romanilor – termenul de roman a fost folosit initial pentru a-i denumi pe locuitorii Romei, apoi s-a atribuit tuturor cetatenilor imperiului cu punctul de pornire in asezarea mentionata mai sus – deoarece se deosebesc de acestia prin cultura mostenita de la stramosii traci, folclorul si porturile populare constituie un exemplu elocvent in acest sens, iar caracterul poporului roman este si a fost intotdeauna unul pasnic, nicidecum cuceritor ca al romanilor. Romanii au purtat razboaie pentru apararea pamantului stramosesc, mostenit de la traci, niciodata pentru cucerirea de teritorii care nu le apartineau, potrivit trabunii.wordpress.com.

Vezi si  Tracismul Macedonenilor 
Dupa retragera aureliana, sec al III-lea e.n., unii asa-zisi istorici au contestat drepturile romanilor de a stapani teritoriul pe care se afla si azi, aducand, ca argument principal, inexistenta documentelor vreme de aproape 900 de ani. Secolele urmatoare, al IV-lea si al V-lea, sunt evident marcate de retragerea in munti si printr-o indarjita lupta impotriva barbarilor, dacii fiind organizati acum dupa legile gentilice, care n-au anulat luptele pentru apararea libertatii – viata, transhumanta de-o parte si alta a Carpatilor n-a incetat. O alta dovada este faptul ca limba romana este aceeasi peste tot, chiar si in zone care nu au intrat in componenta Imperiului Roman.
B.P. Hasdeu, in lucrarile sale „Strat si substrat”, „Genealogia
popoarelor balcanice”, vine cu ipoteza prin care arata ca in urma amestecului dintre latina si limbile autohtone din sud-estul Europei, in locul numeroaselor dialecte tracice, s-au constituit trei mari grupe dialecte:
1. dacolatina (in Carpati)
2. mesalatinã (in Balcani)
3. ilirolatina (pe teritoriul din apropierea Marii Adriatice)
Si din studiul lui B.P. Hasdeu, se poate trage concluzia certa ca atat tracodacii, cat si romanii, urmasii celor dintai, au obarsie comuna din punct de vedere cultural-arheologic, antropologic si lingvistic, dar evenimentele i-au indepartat, ca apoi sa-i apropie pe un mare spatiu, dupa mai bine de 1000 de ani de traire separatã si alt mediu, dar care spatiu nu s-a suprapus decat in parte, deci era firesc ca limba romana sa fie continuarea limbii latine vulgare vorbite cu 3000 de ani i.e.n. (prototracolatina). In intarirea afirmatiei savantului roman, majoritatea lingvistilor ca: Alf Lombard, profesor la Universitatea „Jean Moulin” din Lyon (Franta) si Gaston Iouaillon, profesor la Universitatea din Grenable (Franta), sunt de parere ca limba stramosilor nostri directi -tracodacii – era cea mai apropiata de limba europeana primitiva si de faptul ca din teritoriul lor de formare: Nipru, Vistula, Carpatii-Nordici, Cadrilaterul
Boemiei, Dunarea de Mijloc, Marea Adriatica, Marea Egee (Tracica), Marea Neagra, au roit popoarele indoeuropene, incepand cu sfarsitul mileniului IV i.e.n., in toate directiile unde ulterior s-au asezat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dacia traiana dacii limba latina autori antici trib tracic tracii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017929 (s)