News Flash:

Alexandrescu, despre Muzeul Bran: Este o reintoarcere in locul unde a functionat dintotdeauna

7 Martie 2016
644 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Bran
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, afirma, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul Bran este un demers prin care se urmareste asigurarea conditiilor de prezervare a patrimoniului muzeal, precizand ca nu este vorba despre o desfiintare.

 "Decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul National Bran este un demers prin care se urmareste asigurarea conditiilor de prezervare si de valorificare a patrimoniului muzeal. Nu este vorba despre o desfiintare a Muzeului National Bran, ci despre reintoarcerea acestuia in locul unde a functionat dintotdeauna. Ministerul Culturii priveste aceasta decizie ca un act normal de reinfiintare a muzeului. Dublarea de identitate survenita in urma retrocedarii Castelului Bran nu a asigurat un circuit de vizitare corespunzator valorii colectiilor, iar aceasta a fost principala motivatie care a determinat luarea acestei hotarari. Opinia publica trebuie sa afle ca anul trecut Castelul Bran a avut peste un milion de vizitatori, iar Muzeul National Bran a avut 11.000", a scris ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, intr-o nota de informare privind Muzeul National Bran, publicata vineri, pe pagina personala de Facebook.

Totodata, Ministrul Culturii noteaza ca Ministerul Culturii a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea in regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Resedintei regale de la Bran, cu respectarea stricta a conditiilor de conservare, restaurare, administrare, intretinere si punere in valoare, ceea ce implica angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi). "Totusi, acestia nu au acceptat oferta in conditiile muzeale impuse de valoarea patrimoniala a colectiei regale", confirma Alexandrescu.

Vezi si O noua premiera in acest an la Noaptea Muzeelor

In ceea ce priveste patrimoniul sectiei Vama Medievala Bran din cadrul Muzeului National Bran, ministrul informeaza ca va trece in administrarea CJ Brasov, prin Muzeul Judetean de Istorie Brasov, colectia urmand sa fie valorificata in parteneriat cu Muzeul Tarii Fagarasului "Valer Literat" si cu Primaria Comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat la o data ulterioara de Primaria Comunei Bran, daca aceasta reuseste sa achizitioneze o cladire in care sa infiinteze un nou muzeu. Muzeul Judetean de Istorie Brasov va preda aceasta colectie in administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran. Sectia etnografica in aer liber a Muzeului National Bran va trece in administrarea CJ Brasov, ca sectie a Muzeului Etnografic Brasov, ce va ramane in situ si va fi regandita ca un eco-muzeu, in stransa colaborare cu comunitatea locala reprezentata de Primaria Comunei Bran.

Vezi si Palatul Vulturul Negru din Oradea - FOTO


"Gratie investitiilor preconizate de Consiliul Judetean Brasov, Muzeul isi va creste gradul de atractivitate si de interactivitate", scrie Vlad Alexandrescu in finalul notei de informare privind Muzeul National Bran, publicata intr-un mesaj pe pagina sa personala de Facebook.

Muzeul National Bran si-a inchis portile anul trecut, in luna august, dupa 60 de ani de functionare, conform unei decizii a Ministerului Culturii si Cultelor, deoarece cladirea in care functioneaza muzeul va intra in administrarea familiei de Habzburg, care detine si Castelul Bran.

Directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov, istoricul Nicolae Pepene, a declarat, pentru corepondentul MEDIAFAX, ca Muzeul National Bran va fi desfiintat conform unei decizii a MCC, urmand ca cele aproape 10.000 de exponate sa fie expuse fie in Castelul Bran, fie la Muzeul de Istorie.

Muzeul National Bran functioneaza in prezent in cladirea Vamii Medievale Bran, care in luna august a trecut in administrarea privata a familiei de Habzburg, care detine si Castelul Bran, prin urmare, muzeul va fi desfiintat. Cele aproape 10.000 de exponate apartin insa statului roman, o parte dintre acestea urmand sa fie predate spre expunere in Castel, iar o parte catre Muzeul de Istorie Brasov. Aceste fonduri preluate de la Bran vor fi cuprinse intr-o colectie distincta, numita „Colectia Castelului Bran“. Muzeul National Bran mai are in administrare si Muzeul Satului Branean, insa acesta va ramane in administrarea Consiliului Judetean Brasov, ca sectie a Muzeului de Etnografie Brasov si va fi transformat intr-un eco-muzeu.

Muzeul Bran a fost infiintat in 1957, iar pana in 1991 a fost administrat de autoritatile locale judetene, fiind apoi preluat de Ministerul Culturii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ministrul culturii vlad alexandrescu mesaj facebook muzeul bran
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2394 (s) | 34 queries | Mysql time :0.112004 (s)