News Flash:

Alexandrescu despre ''Noul Muzeu National de Istorie'': Speram sa dam un nou dinamism MNIR

2 Februarie 2016
495 Vizualizari | 0 Comentarii
Vlad Alexandrescu
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a afirmat luni ca prin proiectul "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei" institutia pe care o conduce doreste sa dea un nou punct de pornire si un nou dinamism MNIR.

 "Vrem sa dam acest punct de pornire muzeului si cladirii totodata, intr-un proiect care se numeste ''Noul Muzeu National de Istorie'', a afirmat luni Alexandrescu, la lansarea oficiala a concursului international de solutii de arhitectura "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei", desfasurat sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor.

El a precizat ca lucrarile de consolidare si reabilitare ale MNIR se vor realiza printr-un imprumut de circa 90 milioane de euro fara TVA din fonduri rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

"Intrucat obtinerea acestei importante finantari in decursul anului 2016 si demararea procedurilor pentru restaurarea si modernizarea cladirii sunt obiective prioritare asumate de Ministerul Culturii, prin programul de guvernare, am alocat in bugetul anului 2016 institutiei muzeale toate valorile solicitate de aceasta pentru contractarea si realizarea unei serii de etape aferente proiectarii lucrarii", a spus ministrul Culturii, mentionand ca valoarea alocata in 2016 este 3.216.000 de lei.

Vezi si Muzeul National de Istorie a Romaniei se pregateste de

Vlad Alexandrescu a precizat ca "durata acestui program urmeaza a fi estimata prin proiect", mentionand ca preconizeaza obtinerea finantarii externe "undeva prin toamna lui 2016". El a explicat ca aceasta durata va depinde de solutia castigatoare si de operatiunile tehnice care vor decurge din implementarea acestui proiect.

"Lucrarile de executie, si aici e vorba de ceea ce va urma dupa declansarea concursului international de solutii arhitecturale si castigarea de catre unul dintre candidati, al carui proiect va fi premiat de Ministerul Culturii, lucrarile de executie vor fi licitate si implementate de Ministerul Culturii prin unitatea de management al proiectului in cadrul celui de-al treilea acord cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei", a spus ministrul.

Vezi si Cand isi va redeschide portile fortareata teutonilor de la Feldioara

El a reamintit ca o prima faza a consolidarii s-a petrecut intre anii 2002 — 2005, doar un procent de 50% din structura fiind finalizat. Alexandrescu a explicat ca, "in 2007, desi muzeul a fost inclus pe lista de finantare a proiectului 'Reabilitarea monumentelor istorice din Romania', implementat cu sprijin financiar din partea Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei in scopul realizarii tuturor lucrarilor de consolidare si reabilitare, o serie de probleme juridice aparute intre antreprenorul de atunci si muzeu au stat la baza deciziei finantatorului extern de a exclude obiectivul din proiect".

"Problemele juridice au luat sfarsit abia in septembrie 2012, dar restrictiile bugetare severe din acea perioada au permis cu greu Ministerului Culturii doar derularea unor investitii aflate deja in curs, neputand fi luata in calcul finantarea unui alt obiectiv major cum era acesta", a mai spus ministrul.

Directorul general al MNIR, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a anuntat ca, de luni, incepe pregatirea concursului, pana la sfarsitul lunii mai participantii trebuind sa ofere solutiile, care vor fi jurizate in a doua jumatate a lunii iunie de un prestigios juriu international, in prima jumatate a lunii iulie urmand sa fie anuntat castigatorul.

"Apoi, castigatorul va incepe negocieri pentru a i se incredinta proiectarea, care trebuie sa dureze, conform caietului de sarcini, noua luni, trei luni anul acesta si pana la mijlocul lunii iulie anul viitor. Dupa terminarea lucrarii vor incepe procedurile pentru desemnarea castigatorului pentru partea de executie, de constructie pentru realizarea consolidarii, restaurarii si reabilitarii spatiului muzeal conform proiectului", a spus directorul MNIR.

Potrivit lui Tarnoveanu, lucrarile la acest "proiect esential al muzeografiei romanesti" vor dura cinci ani din momentul inceperii finantarii, astfel incat, in 2018, cel putin o parte din spatiul MNIR sa fie gata sa primeasca o expozitie dedicata Centenarului statului national modern roman.

In ceea ce priveste problema relocarii patrimoniului MNIR, in care va ramane "o foarte mica parte, cea mai valoroasa", Ernest Oberlander-Tarnoveanu a precizat ca i s-au oferit mai multe solutii, de la foste cazarmi, pana la spatii in Casa Presei Libere, mutarea in acestea din urma presupunand o serioasa evaluare seismica a cladirii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ministrul culturii vlad alexandrescu mnir consolidare reabilitare
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1756 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019033 (s)